Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kamieninės ląstelės gali pristabdyti senėjimą, teigia mokslininkai

Laboratorijose atlikti bandymai su pelėmis parodė, kad kamieninės ląstelės gali pristabdyti senėjimo procesą ir prailginti gyvenimo trukmę net tris kartus. Maža to, eksperimento metu tirtos pelės užaugo didesnės ir stipresnės.
Senyvas žmogus
Senyvas žmogus / 123rf nuotr.

Tyrimą atlikę Pitsburgo universiteto mokslininkai mano, kad „jaunystės eliksyro“ paslaptis gali slypėti kamieninių ląstelių baltymuose, rašo Dailymail.co.uk. Anot jų, tęsiant tyrimus gali būti atrastas būdas prailginti žmonių gyvenimo trukmę.

Kamieninė ląstelė yra nediferencijuota (t.y. jai nėra priskirta kokio nors audinio funkcija), gebanti atsinaujinti ląstelė. Tokia ji lieka tol, kol gauna signalą tapti specializuota.

JAV tyrėjai eksperimentą atliko su pelėmis, kurios buvo modifikuotos taip, kad sentų paspartintai. Toks genetinis susirgimas vadinamas progerija, ši liga pasireiškia ir žmonėms (tiesa, ji buvo diagnozuota tik kelioms dešimtis žmonių visame pasaulyje).

Tokioms pelėms suleidus kamieninių ląstelių iš jaunų, sveikų pelių, jos išgyvendavo iki trijų kartų ilgiau nei tos, kurios nebuvo gydomos tokiu būdu.

Mokslininkai pastebėjo, kad progerija sergančios pelės turėjo mažiau kamieninių ląstelių, be to, jos atsikurdavo žymiai rečiau nei sveikų pelių. Tačiau suleidus sveikos pelės kamieninių ląstelių 17 dienų amžiaus sergančiai pelei jos gyvenimo trukmė labai prailgėjo – nuo vidutinių 21–28 dienų iki daugiau nei 66 dienų. Be to, taip gydomos sergančios pelės užaugdavo beveik tokio pat dydžio, kaip sveikos pelės, jų smegenyse ir raumenyse atsirado naujų kraujagyslių.

Mokslininkai mano, kad taip nutiko dėl to, jog sveikos kamieninės ląstelės padėjo „ištaisyti“ anomalijas.

„Tai rodo, kad senėjimo priežastis yra kamieninių ląstelių disfunkcija“, – teigia tyrimo autorė Laura Niedernhofer.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius