Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas, už ką ir kodėl protestuoja

Per Londone vykusį G20 šalių vadovų susitikimą didžiulis dėmesys buvo skiriamas šimtams protestuotojų grupuočių. Kiekvieno reikšmingo tarpvalstybinio susitikimo metu įvairios grupuotės išeina į gatves, tačiau pagrindinių yra keletas.
Policininkai
Policininkai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 G-20 susitikimas

„Sky News“ išskyrė keletą pagrindinių protestuotojų grupių, kurios kėlė galvos skausmą Londono teisėtvarkai susitikimo metu.

„G20 ištirpimas“: Grupuotei vadovauja liberalų demokratų patarėja Marina Pepper, tai antikapitalistų ir anarchistų mišinys, kuris savo pykčio objektu G20 susitikimo metu pasirinko Anglijos banko pastatą. Jie tikina rengiantys Anglijos revoliuciją ir turi tikslų šūkį, kas prie jų gali jungtis – „Netekote namų? Netekote darbo? Netekote savo santaupų ir pensijos? Ši partija kaip tik jums“.

Klimato kaitos stabdymo stovykla: grupė organizuoja įvairias už ekologiją ir prieš klimato kaitą nukreiptas akcijas ir demonstracijas. Tai viena iš didžiausių ir geriausiai organizuotų grupuočių visoje Didžiojoje Britanijoje. Jie gauna žinutes ir sutartu laiku visi „išdygsta“ toje pačioje vietoje su palapinėmis ir miegmaišiais.

Žmonės ir planeta: Didžiausias studentų tinklas Didžiojoje Britanijoje, kuris reikalauja, kad galingieji ir ypatingai pasaulio lyderiaujančios valstybės pirmaisuai imtų galvoti apie žmones. Jie rengia demosntracijas „už darbo vietas, teisingumą ir klimatą“.

Koalicicija „Sustabdykite karą“: Ji buvo įkurta 2001-aisiais, kad priešintųsi JAV vykdomai politikai. Būtent ši grupuotė organizavo milžinišką portesto prieš karo veiksmus demonstraciją Londone 2003-ųjų vasarį. Jų šūkiai yra tokie kaip „kurkite darbo vietas, ne karą“, „uždrauskite visus branduolinius ginklus“. G20 susitikimo metu jie organizavo demonstraciją į kurią atsinešė vaikiškas lėles ir nuotraukas, pateikdami visa tai kaip karo ir mirties sunaikintus dalykus.

Kylantis potvynis: Šiemetinio G20 susitikimo metu jie surengė akciją – apsirengė baltai ir nešini ledo kubais patraukė link Excelio centro, kuriame vyko susitikimas. Grupės tikslas – imtis veiksmų ir sukurti stiprų judėjimą prieš klimato kaitą.

Beje, šiemet, ko nebuvo niekada anksčiau, greta G20 susitikimo turėjo vykti ir kitas – altervatyvus G20 susitikimas. Rytų Londono universitetas nusprendė suorganizuoti alternatyvų G20 susitikimą, į kurį turėjo atvykti akademikai ir aktyvistai. Jie turėjo diskutuoti apie visuotinę teisingumo sistemą, tačiau susitikimas buvo atšauktas.

Teigiama, kad jo iniciatorius profesorius Chrisas Knightas buvo atleistas iš universiteto už „kriminalinių veiksmų skatinimą“, nes viename savo interviu pareiškė, jog bankininkai turėtų būti kariami ant gatvės šviestuvų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius