Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kavos specialistas N.Kiuberis: skonis suvokiamas ne tik per liežuvio receptorius

Tiek gyvenime, tiek rinkdamiesi kavą dažniausiai klystame iš anksto prieš kažką nusistatę, o pabandę dažnai pakeičiame savo nuomonę ar atrandame naujus mėgstamus dalykus.
Nidas Kiuberis
Nidas Kiuberis / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Kava

„Skatinu daugiau eksperimentuoti ir atrasti kažką ypatingo – juk kavoje yra virš 800 poskonių, „tik“ 2 kartus daugiau nei vyne“, – Kavos dienose apsilankyti ragina Nidas Kiuberis, kavos ir komunikacijos vadovas „Coffee Inn“ ir „Coffee Inn Roasters“.

– Daugelis žmonių savo dienos neįsivaizduoja be kavos. Ar 5-is ir daugiau puodelių per dieną vis dar galima vadinti gurmanišku kavos gėrimu?

– Viskas yra subjektyvu, skonis ir „gurmaniškumas“ – taip pat. Ir vienas puodelis gali būti labai prastas, ir labai toli nuo geros kavos. Tuo tarpu keli puikūs espresai, dvigubas espresas su pienu („flat white“ – red. past.) ar kapučinas ir puodelis filtrinės kavos tą pačią dieną – labai gurmaniška!

– Kiek puodelių kavos per dieną išgeriate pats?

– Nuo vieno iki trijų, priklausomai nuo dienotvarkės ir nuotaikos. Paprastai rytą pradedu su dvigubu espresu su pienu arba kapučinu. Tada dienos bėgyje neatsisakau puodelio filtrinės kavos ar espreso.

– Kokia kava lepinate save ne darbo metu?

– Filtrine kava, paruošta vienu iš kelių, jau senai atrastų ir pamėgtų būdų: per V formos filtrą, „Chemex“ (jei geriu dviese) arba „Aeropress“. 

– Kavos kultūros dienų metu vyks Kavos ragavimo čempionatas. Koks svarbiausias jūsų patarimas dalyviams?

– Nepamiršti kvėpuoti (šypsosi). Kreipti dėmesį į tvarką ir techniką – labai gaila būna, kai talentas praranda balus dėl elementarių techninių klaidų. Dar patarčiau pabandyti atrast savo braižą, nekopijuoti čempionų aklai.

– Kur dažniausiai klystame ragaudami ir rinkdamiesi kavą?

Išankstiniuose nusistatymuose. Skatinu daugiau eksperimentuoti ir atrasti kažką ypatingo – juk kavoje yra virš 800 poskonių, „tik“ 2 kartus daugiau nei vyne.

– Ar pamokysite, kaip šių klaidų išvengti Kavos kultūros dienų metu? Galbūt dar kuo nors nustebinsite?

– Kavos kultūros dienos – puiki proga susitikti su klientu akis į akį, papasakoti daugiau apie kavos subtilybes ir ruošimo niuansus. Juk kavą paruošti namie taip lengva, kita vertus – dar lengviau ją sugadinti. Šiais metais turėsime naujų, nesenai atsigabentų rūšinių kavų, kviečiu užsukt ir susipažint artimiau su puikiomis kavomis namams, pavyzdžiui iš Salvadoro ūkių. 

– Ką manote apie piešinius pieno puta: jie skirti labiau akiai ar gomuriui? Kaip kavos gurmanai vertina latės kavą? 

– Tai – puiki vizualinė saviraiškos priemonė baristai. Tuo pačiu – malonu akiai ir klientui. Skonis suvokiamas ne tik per liežuvio receptorius: akis suteikia skonio pojūtį kaip ir nosis. Todėl teigčiau, kad piešimas pieno puta („latte art“ – red. past.) padidina skonio įspūdį. 

Latė kava yra daugelio mėgstama kava, kaip lengva, ilgai geriama kava. Žinoma, didelis pieno kiekis „gesina“ tikrąjį kavos skonį, todėl juodos kavos ar espreso gerbėjai ir geria ne latė kavą, o labiau koncentruotus gėrimus.

Kavos kultūros dienos šiemet vyks vasario 26-28 d. prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“. Degustacijos, latte art, baristų, kavos ragavimo čempionatai, daug kokybiškos kavos ir įspūdžių visiems metams. Susitikime!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius