Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kėdainiai švęs jubiliejinę Agurkų šventę – bus kuriamos suknelės iš daržovių

Šeštadienį Kėdainių miesto parke vyks jubiliejinė 20-oji Agurkų šventė. Anot vienos šventės organizatorių Kėdainių kultūros centro režisierės Daivos Urbonienės, anksčiau buvo galima teigti, kad kas antras Lietuvoje suvalgytas agurkas yra užaugintas Kėdainiuose.
Agurkai
Agurkai / kedainietis.lt nuotr.
Temos: 2 Agurkai Kėdainiai

„Nors auginame mažiau agurkų, bet kitų vasaros gėrybių, gardžių patiekalų tikrai netrūksta, todėl kasmet kviečiame visus į Agurkų šventę“, – teigia ji.

Kasmet įvairių staigmenų sumanantys renginio organizatoriai šiemet kvies pasižiūrėti į daržovių madas. Floristas Modestas Vasiliauskas kurs keturių suknelių kompoziciją iš skirtingų vasaros gėrybių – agurkų, burokėlių, svogūnų, morkų.

VTD nuotr./Agurkų šventė Kėdainiuose
VTD nuotr./Agurkų šventė Kėdainiuose

Be minėtos atrakcijos šiemet pirmą kartą bus galima susipažinti su penkių Lietuvos regionų kulinariniu paveldu – aukštaičiai iš Ukmergės pademonstruos, kaip kepti šakotį, žemaičiai iš Telšių vaišins kastiniu ir cibulyne, dzūkai iš Varėnos virs grybienę, suvalkai gamins „Zanavykų ragaučius“, o svečiai iš Mažosios Lietuvos supažindins, kaip paruošti ir kepti žiobrius ant žarijų.

„Kaip ir kasmet, pagrindiniu Agurkų šventės akcentu bus šeimininkių iš 11 Kėdainių seniūnijų varžytuvės, kurių rungtys iki šiol yra slepiamos. Geriausiai užduotis atlikusi šeimininkė bus pripažinta geriausia Kėdainių krašto gaspadine. Taip pat tradiciškai kiekviena seniūnija įrengs savo kiemelį, kur pristatys tradicinį patiekalą, vaišinsis pagal senovinius receptus raugintais agurkais. Tiek degustacijų, kiek būna Agurkų šventėje, vargu, ar surasite kitame renginyje“, – pasakoja D.Urbonienė.

Dabar agurkas yra labiau simbolis, šventės pavadinimas, tačiau iš jo pagaminti patiekalai yra vertinami, ragaujami.

Nuo 15 val. iki pat vakaro vyksiančios šventės metu seniūnijų kiemeliuose veiks ir įvairios amatų dirbtuvės – žiūrovai galės susipažinti ir išbandyti velimą, pynimą, audimą, skaptavimą iš medžio. Vyks įvairių muzikos grupių ir ansamblių pasirodymai.

Pasak D.Urbonienės, anksčiau Agurkų šventė buvo agurkų augintojų renginys, kur siūlyta ir tortų iš agurkų, ar agurkų „martinio“. „Dabar agurkas yra labiau simbolis, šventės pavadinimas, tačiau iš jo pagaminti patiekalai yra vertinami, ragaujami“, – tvirtina renginio organizatorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius