Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kenijoje nugaišo paskutinis baltųjų raganosių šiaurinio porūšio patinas

Kenijoje nugaišo paskutinis šiaurinių baltųjų raganosių patinas, kuriam buvo 45 metai, ir dabar šiam baltųjų raganosių porūšiui atstovauja tik dvi likusios patelės.
Baltasis raganosis
Baltasis raganosis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kenija Raganosis

Patinas, vardu Sudanas, „buvo gydomas dėl su amžiumi susijusių komplikacijų, nulėmusių degeneracinius raumenų ir kaulų pakitimus, taip pat dideles odos žaizdas“, sakoma antradienį paskelbtame ne pelno organizacijos „Ol Pejeta Conservancy“ pareiškime. Šios organizacijos parke Kenijoje Sudaną nuo brakonierių saugojo ginkluota apsauga.

„Jo būklė per paskutines 24 valandas smarkiai pablogėjo; jis nebegalėjo atsistoti ir labai kentėjo. Veterinarų komanda ... nusprendė jį numarinti“, – sakoma pranešime.

Teoriškai nugaišus Sudanui jo porūšis išnyko. Tačiau mokslininkai yra paėmę jo genetinės medžiagos ir plėtoja apvaisinimo mėgintuvėlyje technologiją šiam porūšiui išsaugoti.

Šiaurinių baltųjų raganosių populiacija Ugandoje, Centrinės Afrikos Respublikoje, Sudane ir Čade didele dalimi buvo sunaikinta per 8-ojo ir 9-ojo dešimtmečio brakonieriavimo krizę, kurią kurstė raganosių ragų paklausa tradicinei kinų medicinai Azijoje ir durklų rankenoms Jemene.

Paskutinė maždaug 20–30 laukinių raganosių populiacija Kongo Demokratinėje Respublikoje buvo sunaikinta per 10-ojo dešimtmečio pabaigos ir šio amžiaus pradžios kovas. 2008 metais buvo konstatuota, kad šiauriniai baltieji raganosiai laukinėje gamtoje išnyko.

Keturi vaisingi raganosiai, du patinai ir dvi patelės, iš Dvūr Kralovės zoologijos sodo Čekijoje buvo perkelti į „Ol Pejeta“ parką Kenijoje, labai tikintis į jų natūralias buveines panašiomis sąlygomis paskatinti šių gyvūnų veisimąsi.

Tačiau sėkmingų patelių nėštumų nebuvo, nors poravimasis buvo stebimas. Nepavyko ir bandymai šias pateles suporuoti su pietinių baltųjų raganosių porūšio patinu, siekiant išsaugoti dalį šiaurinių baltųjų raganosių genų.

Kitas šiaurinių baltųjų raganosių patinas, Suni, dėl natūralių priežasčių nugaišo 2014 metų spalį.

„Sudanas buvo paskutinis šiaurinių baltųjų raganosių patinas, gimęs laukinėje gamtoje. Jo nugaišimas yra žiaurus žmonių nesiskaitymo su gamta simbolis ir nuliūdino visus, kad jį žinojo“, – sakė Dvūr Kralovės zoologijos sodo tarptautinių projektų direktorius Janas Stejskalas.

„Tačiau pasiduoti neturėtume. Privalome pasinaudoti unikalia situacija, kai nykstančių rūšių išsaugojimui naudojamos ląstelių technologijos. Tai gali atrodyti neįtikima, bet dėl naujai išplėtotos technologijos net Sudanas dar gali turėti palikuonių“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius