Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kinijoje raginama keisti gimstamumo reguliavimo politiką – nuo vieno vaiko šeimoje pereiti prie dviejų

Kinijos Plėtros tyrimų centras, priklausantis Vyriausybei, paragino šalies vadovus palaipsniui keisti nepopuliarią tarp gyventojų „vieno vaiko politiką“. Jie kelia tikslą, kad 2015 metais Kinijoje būtų privaloma „dviejų vaikų politika“, rašo Tvn24.pl.
Po Kinijos ir joje galiojančio vieno vaiko įstatymo, čia kaip pavasarinė gyvybė pražydo ir besiburiuojantys vaikai
Kinijos vaikai

Galutinė šio pranešimo versija, centro atstovų teigimu, bus parengta artimiausiu metu. Kai kuriose provincijose siūloma šeimoms leisti auginti du vaikus jau šiemet, o visoje šalyje „dviejų vaikų politika“ įsigaliotų nuo 2015 metų. Visiškai atsisakyti valstybinės šeimos planavimo politikos siūloma 2020 metais.

„Kinams ši politika kainuoja labai daug tiek politine, tiek visuomenine prasme, kadangi ji sukelia konfliktus visuomenėje. Taip pat tai reikalauja didelių administracinių išlaidų, o ateityje atves ir prie disproporcijos tarp gimstančių vaikų lyčių“, – rašo viena Kinijos agentūra, cituodama centro pranešimą.

Tiesa, nėra žinoma, kada ir ar iš viso valdžia pasinaudos tyrimo duomenimis. Pranešimas gali turėti daugiau galios nebent dėl to, kad jį parengė šalies vadovybei priklausanti institucija.

Nors Kinijoje įvesta šeimos planavimo politika populiariai vadinama „vieno vaiko politika“, joje yra kur kas daugiau nuostatų. Dauguma miestuose gyvenančių šeimų gali auginti tik vieną vaiką, tačiau kaimų šeimoms leidžiama turėti dvi atžalas, jeigu pirmoji gimė mergaitė. Taip pat atlaidžiau žiūrima į tautines mažumas bei mišrias poras. Du vaikus gali auginti ir tos šeimos, kurių abu tėvai buvo vienturčiai.

Nors Kinijos valdžia pabrėžia, kad „vieno vaiko politika“ padėjo daugybei kinų šeimų išbristi iš skurdo, dalis visuomenės jai priešinasi, kadangi reikalavimai kontroliuoti gimstamumą siejami su priverstiniais abortais ir sterilizacija. Šios tvarkos nesilaikančios poros sulaukia baudų, neretai konfiskuojamas jų turtas, jie praranda darbus. Taip pat elgiamasi ir su vienišomis motinomis, kurios nenurodo, kas yra jų vaiko tėvas.

Nuo 1980 metų, kai buvo įvesti šie apribojimai, daugelis kinų šeimų ryžtasi nutraukti nėštumą, jeigu turi gimti mergaitė, ir bando vėl pastoti, tikėdamiesi, kad gims berniukas. 2008 metais 100 Kinijoje gimusių mergaičių teko 120 berniukų. Sociologai nuogąstauja, kad moterų trūkumas gali padidinti seksualinio pobūdžio nusikaltimų skaičių bei suaktyvinti prekybą žmonėmis.

Ši politika turi įtakos ir demografiniams visuomenės pokyčiams – kinų visuomenė sensta, todėl Vyriausybei tenka mokėti vis daugiau pensijų, o gaunama mažiau pajamų, nes mažėja dirbančiųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius