Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijoje vyksta masiniai vandens mūšiai

Tūkstančiai iš plastikinių butelių pasigamintais vandens šautuvais ir kibirais apsiginklavusių žmonių pirmadienį išėjo į pietvakarinio Kinijos Dzinghongo miesto gatves į kasmetinę vandens šventę, kuri kilo iš budistų apeigų.
Kinijas
Kinijas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Vanduo

Už kelių valandų kelio nuo Kinijos ir Mianmaro sienos esančiame Dzinhonge pirmadienį vakare į šventę turėtų susirinkti maždaug 10 tūkstančių žmonių.

Oficialiai šėlionės prasidėjo vidurdienį, kai specialiai vandens mūšiams paruoštoje aikštėje tūkstančiai žmonių pradėjo laistyti vandenį į dangų ir į vieni kitus.

„Kasmet šis laistymasis darosi vis beprotiškesnis“, – sakė Kinijos dajų etninės mažumos atstovas 67-ių pensininkas Ai Hannunas. Pagal dajų kalendorių ši vandens šventė reiškia naujų metų pradžią.

Šventę, kuri kilo iš religinių Budos statulos apiplovimo apeigų ir kuri yra švenčiama ir kitose Rytų Azijos šalyse, įskaitant Tailandą, pradėjo oranžiniais rūbais apsirengę budistų vienuoliai.

„Vandeniu būdavo laistomasi namuose su savo šeima ir draugais, taip siekiant parodyti pagarbą“, – sakė jis.

Daugeliui šventės dalyvių, įskaitant tūkstančius kinų turistų, šios šventės religinės ištakos rūpėjo kur kas mažiau nei laistymosi malonumai.

„Nėra jokių ribų, galima laistyti bet ką, tik reikia būti atsargiems prie vaikų“, – kalbėjo Zhaou Shanas, apsiginklavęs mėlynu vandens šautuvu ir su apsaugai skirtu žaliu kibiru ant galvos.

Kai kas laistėsi stovėdami ant nedidelių kroviniams skirtų autofurgonų.

Kartais per garsiakalbius pasigirsdavo perspėjimas šventės dalyviams „sukurti civilizuotą laistymosi aplinką“.

Dajai, kurių priskaičiuojama apie 1,3 mln., yra viena iš 50-ies oficialių etninių mažumų bendruomenių Kinijoje. Jų kalba yra artimesnė tajų nei oficialiai Kinijos lyderių vartojamai mandarinų kalbai.

Įsilinksminę šventės dalyviai nepasigailėjo ir oficialiai renginio pradžią paskelbusio dajų pareigūno Luo Hongjiango, kuris liko šlapias.

Taupydami vandenį vietos pareigūnai apribojo laistymosi laiką paskelbdami, kad  pramoga truks 2 valandas, tačiau vanduo liejosi ir gerokai po 14 val. vietos laiku.

„Mes oficialiai apribojome laistymosi laiką, atsižvelgdami į nuo sausros kenčiančių rajonų (gyventojų) jausmus. Bet negalime nieko priversti liautis pylus vandenį. Tai daugiau patarimas“, – pridūrė jis.

Junanio provinciją ketverius metus alinusi sausra paveikė 600 tūkst. žmonių, keli provincijos miestai pradėjo riboti vandens naudojimą.

Tačiau Mekongo vandenų maitinamas Dzinghongas rimtų sausrų nėra matęs, sakė Luo Hongjiangas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius