Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygų apie Harį Poterį leidėjai neigia kaltinimus plagijavimu

Didžiosios Britanijos leidykla „Bloomsbury Publishing Plc“ pirmadienį paneigė kaltinimus, jog rašytoja J.K.Rowling, rašydama knygą „Haris Poteris ir ugnies taurė“, „nemažas dalis“ nukopijavo iš kito rašytojo knygos vaikams.
Šiandien skaitytojų itin mėgstamos knygos, tokios kaip  „Haris Poteris“, anksčiau buvo draudžiamos.
Šiandien skaitytojų itin mėgstamos knygos, tokios kaip „Haris Poteris“, anksčiau buvo draudžiamos. / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Ketvirtoji J.K.Rowling knyga apie berniuką burtininką Harį Poterį buvo išleista 2000 metais.

„Kaltinimai dėl plagiato, kuriuos pirmadienį, 2009 metų birželio 15 dieną, paskelbė Adriano Jacobso autoriaus teisių paveldėtojai, yra nepagrįsti, nepatvirtinti ir neteisingi“, – sakoma knygų apie Harį Poterį leidėjų Didžiojoje Britanijoje „Bloomsbury Publishing" pranešime.

„Šis teiginys yra negarbingas ir bus nagrinėjamas teisme“, – pridūrė leidykla.

Anksčiau paskelbtame pranešime A.Jacobso autoriaus teisių paveldėtojai sakė pateikę į Londono aukštąjį teismą ieškinį „Bloomsbury Publishing“ dėl autorinių teisių pažeidimo.

„Paveldėtojai taip pat siekia teismo nurodymo pačiai J.K.Rowling dėl ikiteisminio tyrimo (medžiagos) paviešinimo siekiant nustatyti, ar ji irgi gali tapti atsakove“, – sakoma jų pranešime.

Paveldėtojai nurodė, kad J.K.Rowling nukopijavo „nemažas dalis“ iš knygos „Burtininko Vilio nuotykiai. 1. Įniršusi žemė“, kurią A.Jacobsas parašė 1987 metais.

Nurodoma, kad į knygos siužetą „Haris Poteris ir ugnies taurė“ įtraukta A.Jacobso knygos elementų, tokių kaip burtininkų varžybos ir burtininkų keliavimas traukiniais.

„Ir Vilis, ir Haris turi išsiaiškinti tikrąją pagrindinės varžybų užduoties esmę, kurią jie abu atskleidžia tualete padedami pagalbininkų užuominų, kad išgelbėtų žmones, kuriuos įkalinusi fantastinių būtybių bendruomenė“, – sakoma paveldėtojų pranešime.

„Manoma, kad visas šias idėjas pirmiausia sukūrė Adrianas Jacobsas (knygoje) „Burtininkas Vilis“, maždaug dešimčia metų anksčiau, nei J.K.Rowling pirmą kartą išleido romaną apie Harį Poterį, ir 13 metų anksčiau, nei buvo išleista „Ugnies taurė“, – pridūrė jie.

Šiame pranešime taip pat nurodoma, kad A.Jacobsas bendradarbiavo su literatūros agentu Christopheriu Little'u, kuris vėliau tapo J.K.Rowling agentu, ir kad A.Jacobsas 1997 metais mirė „be skatiko kišenėje“ vienoje Londono slaugos ligoninių.

„Bloomsbury Publishing“ atsakydama į tai pareiškė, kad J.K.Rowling „niekada nebuvo girdėjusi apie Adrianą Jacobsą, taip pat nebuvo mačiusi ar skaičiusi knygos „Burtininkas Vilis“ arba apie ją girdėjusi, kol šios pretenzijos pirmą kartą buvo pareikštos 2004 metais – praėjus beveik septyneriems metams po labai išgarsėjusios Hario Poterio serijos pirmosios knygos leidimo.“

„Burtininkas Vilis“ – labai nereikšminga 36 puslapių knygelė, kuri buvo išplatinta labai negausiai. Pagrindinis „Burtininko Vilio“ veikėjas nėra jaunas burtininkas, šioje knygoje nepasakojama apie burtininkų mokyklą“, – aiškino leidykla.

„Bloomsbury Publishing“ pridūrė, kad pretenzijas dėl įtariamo plagiato 2004 metais pirmąkart pareiškė teisininkai, atstovaujantys A.Jacobso sūnui, kuris yra tėvo autoriaus teisių paveldėtojas.

„Tame pareiškime nebuvo nurodytas joks knygų apie Harį Poterį tekstas, kuris, pasak jų, yra nukopijuotas iš „Burtininko Vilio“, – sakė leidėjai.

Visame pasaulyje jau parduota daugiau nei 400 mln. serijos apie Harį Poterį knygų egzempliorių. Jų ekranizacijos uždirbo milijardus dolerių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius