Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovai su komunizmu – muziejus internete

Praėjus dvidešimčiai metų po Berlyno sienos griūties grupė istorikų ir komunizmo sistemos amžininkų įkūrė muziejų internete. Tai – viena iš kovos su komunizmu priemonių.
Kadras iš internetinio muziejaus
Kadras iš internetinio muziejaus

Muziejaus iniciatoriai tikisi, jog informacija apie muziejų bus naudinga ne tik demokratinių valstybių visuomenėms, bet ir komunistinės santvarkos šalims: Kinijai, Kubai, Šiaurės Korėjai. Atsižvelgdami į kai kurių šalių ribojamą informacijos internete srautą, „muziejaus darbuotojai“ įdiegė specialias technologijas, kurios padės pasiekti komunistinių šalių interneto vartotojus. Vienas iš muziejaus įkūrėjų Komunizmo aukų fondo vadovas Lee Edwards, viliasi, kad svetainė padės mokyti komunistinių sistemų piliečius ir su jais komunikuoti.

Interneto muziejuje bus galima rasti komunizmo liudininkų ir istorikų atsiliepimų, kurie primins užmarštin keliaujančią komunistinio režimo istoriją. Svetainėje siekiama „šios ir ateities kartoms parodyti komunizmo istoriją, filosofiją ir palikimą“, kurie pareikalavo 100 mln. žmonių gyvybės.

„Mes pasiryžę supažindinti žmones su komunizmu. Norint tai pasiekti, privalu keltis į internetą“, – teigė L.Edwards. Interneto galimybės neribotos, tad svetainės įkūrėjai lakytojus sieks pritraukti vaizdo ir garso pranešimais, nuotraukų gausa. Tarkime,  „Herojų galerijoje“, paspaudus ant paveikslėlio, pasirodys žmogaus biografija su vaizdo įrašais arba garsiniais failais.

Galerijoje yra parodyti JAV prezidentai Ronaldas Reiganas ir Hary S.Truman, Nobelio taikos premijos laimėtojas ir buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Walensa ir buvęs Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas. L.Walensa ir V.Havelas yra svetainės patarėjai. Puslapyje galima rasti informacijos apie Lietuvą.

„Ieškantys tamsiosios pusės galės pamatyti ir Mao, ir Leniną, ir Staliną“, – sakė L.Edwards.

Puslapį įkurti padėjo Rytų Europos regiono vyriausybės, privatūs fondai ir beveik 1 tūkst. žmonių. Projektą parėmė Baltijos – Amerikos ir Vietnamo – Amerikos bendruomenės. Lėšų skyrė ir Latvija, Lietuva, Estija, Taivanas ir Čekija.

Paklausus, ar komunzimo muziejus yra svarbus „Al-Qaeda“ lakais, L.Edwards sakė, kad apie komunizmą reikia žinoti kuo daugiau: „Komunizmas dar neišnyko, JAV yra stipriai susieta su Kinija, Kuba ir Šiaurės Korėja ir visi turi suprasti, su kuo turi reikalų“, – teigė L. Edwards.

Svetainės įkūrėjai tikisi, kad ilgainiui surinks lėšų muziejaus bei bibliotekos Vašingtone pastatymui.

Parengta pagal DPA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius