Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius susirūpinęs dėl įrangos vagystės iš „paskutiniojo teismo dienos lėktuvo“

Kremlius trečiadienį išreiškė susirūpinimą dėl įslaptintos įrangos vagystės iš vadinamojo „paskutiniojo teismo dienos lėktuvo“ – skraidančios vadavietės, turinčios apsaugoti šalies aukščiausiąją vadovybę branduolinio konflikto arba kokio nors kito kataklizmo atveju.
Iljušin Il-80 lėktuvas Rusijoje
Iljušin Il-80 lėktuvas Rusijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad pietinio Taganrogo policija gavo informacijos apie maždaug 1 mln. rublių (112,6 tūkst. eurų) vertės įrangos vagystę iš aerodrome stovėjusio lėktuvo „Iljušin Il-80“.

Prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas trečiadienį žurnalistams sakė, kad susiklosčius šiai „nepaprastajai situacijai“ bus „imtasi priemonių, kad tai nepasikartotų ateityje“.

VRM konkrečiai nenurodė, kas buvo pavogta, bet pažymėjo į incidento vietą išsiųsti tyrėjai.

Tai sunku įsivaizduoti net baisiausiame sapne.

Taganrogo uostamiestyje, esančiame daugiau kaip už 1,1 tūkst. km į pietus nuo Maskvos, įsikūręs Berijevo aviacijos mokslo ir technikos kompleksas – nelengvus laikus išgyvenanti valstybinė įmonė.

Vidaus reikalų ministerija ir „Berijev“ nesutiko pateikti komentarų, naujienų agentūros AFP paprašius pakomentuoti padėtį.

Tačiau televizija „REN TV“ anksčiau šią savaitę pranešė, kad iš Taganroge remontuojamo Il-80 buvo pavogta radijo įrangos.

Pranešime sakoma, kad vagys į lėktuvą pateko atidarę krovinių liuką. Viduje buvo rasta įtariamųjų pirštų ir batų atspaudų, pridūrė „REN TV“ ir pažymėjo, kad „Berijev“ apie incidentą policijai pranešė praeitą savaitę.

Televizija nurodė, kad tiriant incidentą buvo apklausta 12 žmonių.

Pranešime cituojamas vienas šaltinis, sakęs, kad už šią didelio dėmesio sulaukusią vagystę gali būti atsakingi pareigūnai, turintys teisę lankytis aerodrome.

Kitas šaltinis naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad „Berijev“ gruodžio 4-ąją informavo policiją, jog iš Il-80 buvo pavogti apie 39 elektronikos blokai ir penkios radijo ryšio įrangos plokštės.

Vagystės taikiniu tapęs lėktuvas yra viena iš keturių griežtai įslaptintų skraidančių vadaviečių, skirtų evakuoti prezidentą ir kitus aukšto rango pareigūnus branduolinio sprogimo atveju.

Manoma, kad pirmasis tokio tipo lėktuvas, sukonstruotas keleivinio lainerio Il-86 pagrindu, pirmojo skrydžio pakilo 1985 metais.

„Įslaptintų duomenų nutekėjimas“

Skraidanti vadavietė pritaikyta atlaikyti branduolinių sprogimų sukeliamus stiprius elektromagnetinius impulsus, galinčius sugadinti šiuolaikines elektronines sistemas. Jame taip pat beveik nėra iliuminatorių, kad įgula ir keleiviai nebūtų apakinti branduolinio sprogimo blyksnio.

Karybos ekspertai sakė, kad ši vagystė nebuvo įprastas incidentas ir kad itin įslaptinta įranga nebuvo tinkamai saugoma.

Garsus buvęs rusų lakūnas bandytojas Magomedas Tolbojevas sakė, kad incidentas Taganroge neturi precedentų.

„Tai sunku įsivaizduoti net baisiausiame sapne, – trečiadienį jis sakė naujienų agentūrai „Interfax“. – Esmė ne tame, už kokią sumą padaryta žalos, o tame, kad pavogta įranga – ir į kieno rankas ji pateko. Pavogė už milijoną, o žala gynybos pajėgumams gali būti skaičiuojama milijardais.“

Visgi karybos ekspertas Michailas Chodarionokas sakė, kad vagys į Sovietų Sąjungos laikais sukurtą radijo įrangą tikriausiai nusitaikė tikėdamiesi ją parduoti kaip metalo laužą. Tokių incidentų Rusijoje neretai pasitaiko.

Naujienų portale Gazeta.ru M.Chodarionokas rašo, kad vagystė Taganroge yra reikšmingas incidentas kaip potencialus „griežtai įslaptintų duomenų nutekėjimas“.

„Nusiris galvų“, – prognozavo Maskvos ekonomikos aukštosios mokyklos karybos ekspertas Vasilijus Kašinas.

Vis dėlto jis perspėjo, kad „seno sovietinio metalo laužo vagystės“ žalos nacionaliniam saugumui neverta pernelyg sureikšminti.

Esmė ne tame, už kokią sumą padaryta žalos, o tame, kad pavogta įranga.

„Nežinome, kokia to lėktuvo būklė“, – AFP sakė V.Kašinas.

Kitas karybos ekspertas, Pavelas Felgenchaueris, sakė, ka praradus sovietinę įrangą lėktuvas tikriausiai tapo nebetinkamas naudoti.

Praeitais metais gynybos viceministras Aleksejus Krivoručka sakė, kad dedamos pastangos modernizuoti Il-80.

Jungtinės Valstijos turi panašių skraidančių vadaviečių „E-4B Nightwatch“, sukurtų keleivinio lainerio „Boeing 747“ pagrindu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius