-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo ypatingi vaikai, gimę po Cezario pjūvio

Atlikus kruopštų mokslinį tyrimą paaiškėjo, kad nuo būdo, kuriuo vaikas atėjo į pasaulį, gali priklausyti jo sveikatos būklė.
Kūdikis
Kūdikis / Photos.com nuotr.
Temos: 2 Gimimas Vaikai

Mikrobiologai aiškina, kad vaikai, gimstantys motinai atlikus Cezario pjūvį, netenka kelių svarbių dalykų, rašo infox.ru.

Mokslininkai turi įrodymų, kad Cezario pjūvis (jei tam nėra būtinybės) nėra itin naudingas ne tik motinai, bet ir pačiam kūdikiui. 

Naujagimių, gimusių „dirbtiniu būdu“, mikroflora skiriasi nuo išvydusių pasaulį įprastai. Todėl, kaip teigia mokslinio darbo autoriai, tai paaiškina didesnį kūdikių, gimusių po Cezario, sergamumą.

Šį tyrimą atliko Puerto Riko universiteto (University of Puerto Rico) mokslininkai, dalyvaujant ir Kolorado universiteto kolegoms (University of Colorado at Boulder). Taip pat prisidėjo du Venesuelos institutai.

Mikrobų pasaulis

Iš viso įdėmiai buvo stebimos devynios gimdyvės ir dešimt naujagimių (vienai moteriai gimė dvynukai).

Keturios moterys gimdė natūraliu būdu, penkioms buvo atliktos operacijos. Po gimdymo buvo paimti visų mamų bakterijų mėginėliai nuo odos, burnos gleivinės ir lytinių organų. Analogiškai pasielgta ir su naujagimiais – tepinėlių paimta iš nosies, burnos gleivinės, žarnyno.

Mokslininkai labai skrupulingai molekuliniu-genetiniu metodu tyrė šiuos bakterijų mėginius. 

Tirtų moterų tepinėlių sudėtis skyrėsi: ant odos dominavo Staphylococcus, Corinebacterium ir Propionibacterium, burnos gleivinėje – Streptococcus, o lyties organuose – Lactobacillus ir Prevotella.

Naujagimių mikroflora ypatinga visų pirma tuo, kad ir ant odos, ir burnoje, ir žarnyne, nosyje mikroflora buvo beveik identiška, tačiau įvairių kūdikių skirtinga. Bet įdomiausia, kad mikrofloros įvairovė labiausiai priklausė nuo gimimo tipo.Įdomiausia, kad mikrofloros įvairovė labiausiai priklausė nuo gimimo tipo.

Mamos bakterijos

Naujagimių, gimusių natūraliai, mėginėliuose dominuoja laktobakterijos ir kitos „intymios“ mamų bakterijos. Visai kitoks vaizdas po Cezario pjūvių: čia dominuoja mamų odos paviršiaus bakterijos, stafilokokai. Kitaip tariant, nebelieka jokio bakterijų ryšio su motinos organizmu.

Tyrimo grupės mokslininkai aiškina, kad vaisius motinos įsčiose vystosi steriliomis sąlygomis. Pirmą mikrobų porciją jis gauna tik gimdamas. Ir ši porcija labai priklauso nuo gimimo būdo. Jei vaikas gimsta natūraliu būdu, perima motinos bakterijas. Jei naujagimis išimamas iš gimdos atliekant operaciją, jis ima iš aplinkos viską, kas pasitaiko, o tai gresia nemalonumais. Laktobakterijos, kaip pabrėžia mokslininkai, atlieka apsauginę kūdikio funkciją.

Vaginalinės laktobakterijos, kaip pabrėžia mokslininkai, atlieka apsauginę kūdikio funkciją. Tokiu būdu apsaugoma nuo kitų nepageidaujamų mikrobų. Pavyzdžiui, pavojingų stafilokoko atmainų.

„Skirtumai, kuriuos pamatėme, verčia susimąstyti ir gali kelti pavojų po chirurginės inervencijos gimusių naujagimių sveikatai“,  – sakė daktarė Elizabeth Costello.

Nustatyta, kad atliekant Cezario pjūvio operaciją gimę vaikai labiau pažeidžiami stafilokoko infekcijos (jiems tenka 64–82 proc. susirgimų). Tokie vaikai labiau kenčia nuo alergijų ir astmos.

Šio tyrimo rezultatai labai svarbūs. Pastaruoju metu pastebima, kad vis daugiau moterų nesiryžta gimdyti natūraliu būdu ir nori Cezario pjūvio (apie 30 proc. JAV moterų).

Tačiau mokslininkai įrodė, kad Cezario pjūvis gali sukelti rimtą pavojų sveikatai, rašo žurnalas PNAS. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius