-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laikrodžių evoliucija, apie kurią nežinome

Laikrodžius aplinkui matome nuolat ir veikiausiai neįsivaizduojame, kaip įmanoma gyventi be laiko matavimo prietaisų. Nors senoliai primygtinai perša, kad „laimingi laiko neskaičiuoja“, tačiau spartus gyvenimo tempas verčia pakoreguoti laimės suvokimą. Viskam, rodos, yra ribotas laikas, o darbų kiekis gerokai prasilenkia su jiems atlikti paskirtu laiko intervalu. Todėl nuolat nedrąsiai žvilgčiojame į laikrodį kaip į priminimą, kad kažkas dar nepadaryta. Tačiau laikrodžiai buvo sukurti ne tam. Patys pirmieji laikrodžiai nerodė nei valandų, nei minučių ar sekundžių, jie tiesiog parodydavo kuri – pirmoji ar antroji – dienos pusė tuo metu yra.
Laikrodis
Laikrodis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmieji laiko matavimai

Šimtmečiams bėgant mokslininkai nuolat ieškojo būdų, kaip tiksliai pamatuoti ir nustatyti laiką. Senų senovėje žmonės tiesiog fiksuodavo dienos metą pagal saulės judėjimo trajektoriją danguje. Pirmieji pasaulio laikrodžiai buvo visiškai netikslūs, o tam, kad pasiektų dabartinį Pasaulinį laiką, naudojamą visame pasaulyje, reikėjo išnaudoti įvairiausias technologijas. Taigi šiandien yra išskiriami penki pagrindiniai laikrodžių tipai, kurie skirstomi ne pagal išvaizdą ar dizainą, tačiau pagal laiko atpažinimui naudojamą technologiją. Nors ne visi jie yra naudojami iki šių dienų, tačiau visų jų išradimas buvo labai stiprus žingsnis į priekį link dabartinių technologijų.

Saulės laikrodžiai

Saulės laikrodis buvo išrastas siekiant padalinti dieną į mažesnes dalis, panašias į dabar naudojamas valandas. Pirmieji saulės laikrodžių centrai, vadinami obeliskais, buvo pradėti montuoti dar 3500 metų prieš mūsų erą. Šio tipo laikrodžiai parodydavo dėl saulės judėjimo krentantį šėšėlį, o tuometinis ciferblatas buvo padalintas vos į dvi dalis. Tad aiškiai buvo galima atskirti tik kuri iš dviejų dienos fazių tuo metu yra. Vėliau senovės egiptiečiai šiek tiek patobulino saulės laikrodį ir „ciferblatą“ padalino į daugybę smulkesnių dalių, kurios šią dieną beveik prilygsta valandoms.

15min.lt nuotr./Saulės laikrodis Nidoje.
15min.lt nuotr./Saulės laikrodis Nidoje.

Vandens laikrodžiai

Vandens laikrodžiai buvo išrasti senovės graikų ir pradėti naudoti dar 325-aisiais metais prieš mūsų erą. Tuomet vandens laikrodžiai buvo skirti daugiau nurodyti nakties valandą, tačiau buvo naudojami ir laikui dienos metu nustatyti. Pagrindinė tokio laikrodžio problema buvo ta, kad jis buvo pakankamai netikslus – mat laikas buvo nustatomas pagal tai, kuria kryptimi bėga vanduo iš į vandenį panardintos talpyklos, šonuose sužymėtomis valandomis. Kad ir koks netikslus būtų šis laiko nustatymo metodas, tačiau net ir dvidešimtojo amžiaus viduryje jis buvo naudojamas šiaurės Afrikoje ir viduriniuosiuose rytuose. Vistik teigiama, kad būtent vandens laikrodis yra šiuolaikinių mechaninių laikrodžių pradininkas.

Mechaniniai laikrodžiai

Mechaninis laikrodis buvo išrastas septynioliktajame amžiuje vieno olandų mokslininko. Nors šio tipo laikrodžių pradininku laikomas Galileo Galilėjas, tačiau jis sukūrė tik koncepciją – realus dizainas buvo išrastas jau po jo mirties. Mechaninis laikrodis pasižymėjo tuo, kad per dieną įgaudavo vos vienos minutės paklaidą. Lyginant su ankstesniais saulės ir vandens laikrodžiais tai buvo nepakartojamas postūmis laiko matavime, mat tokio tikslumo niekad nebuvo tikėtasi. Vėliau mechaniniai laikrodžiai buvo nuolat tobulinami ir tik nuolatinių atnaujinimų dėka mechaninių laikrodžių nukrypimas nuo astronominio laiko yra vos viena šimtoji sekundės per dieną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Rolex“ laikrodis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Rolex“ laikrodis

Kvarciniai laikrodžiai

Kvarciniai laikrodžiai yra turbūt iki šių dienų populiariausias rankinių laikrodžių tipas. Tai elektroniniai laikrodžiai, kurie matuoja laiką kvarco kristalo virpesiais ir yra maitinami baterijos energija. Kvarciniai laikrodžiai būna ne tik rankiniai, tačiau ir sieniniai bei staliniai. Šio tipo laikrodžiai dažniausiai turi skystųjų kristalų LCD ekraną, o nuokrypis siekia daugmaž vieną dešimt tūkstantąją sekundės dalį. Tad kvarciniai laikrodžiai yra ne tik tikslesni, tačiau ir lengviau prižiūrimi nei jo mechaniniai pirmtakai.

Atominiai laikrodžiai

Tai yra neabejotinai tiksliausias laikrodis, kuriame laikas matuojamas pagal atomuose atsirandančius šviesos virpesius. Tiksliausias atominis laikrodis yra toks tikslus, kad vienos sekundės nukrypimą pasiekia net per 15 milijonų metų. Kiekvieno šių dienų elektroninio prietaiso laikas yra nustatomas būtent pagal pasaulio atominius laikrodžius. Pagrindinis pasaulio atominis laikrodis yra Jungtinėje Karalystėje, tačiau jų yra ir daugiau – tiek Europoje, JAV, ar Japonijoje. Visi šie skirtingi atominiai laikrodžiai fiksuoja Nacionalinį standartą, kuris vėliau yra išvedamas į vadinamąjį Tarptautinį atominį laiką ir Pasaulinį koordinatinį laiką.

Ye group and Baxley/Tiksliausias pasaulyje atominis laikrodis
Ye group and Baxley/Tiksliausias pasaulyje atominis laikrodis

Kaip nustatytas laikas pirmajame pasaulio laikrodyje?

Šis klausimas kilo ne vienam žmogui, nusprendusiam tiksliausio atsakymo ieškoti interneto platybėse. Rodos juk nei saulės, nei vandens laikrodžiai nebuvo labai patikimi, tad kada buvo fiksuotas pirmasis pasaulio laikas ir kokiais metodais tai buvo daroma? Ogi būtent saulės laikrodis pirmą kartą tiksliausiai užfiksavo vidurdienį, kadangi šešėlis nuo obelisko tuo metu nekrenta dėl aukščiausiame taške esančios saulės. Būtent taip užfiksuotas pirmasis laikas, pagal kurį vėliau buvo kalibruojami mechaniniai laikrodžiai. Tad net ir įvykus kokio nors pobūdžio pasaulinei katastrofai ir sustojus tiksliausiems pasaulyje atominiams laikrodžiams, juos būtų galima sukalibruoti būtent 12 valandą dienos – ši technologija per amžius nepasikeitė ir greičiausiai niekada nepasikeis, bent tol, kol mus pasiekia saulės šviesa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius