-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laplandijoje pastatyta ledinė bažnyčia traukia egzotikos išsiilgusius jaunavedžius (nuotraukos)

Labiau dėl jaudulio negu dėl šalčio drebanti nuotaka, kuri vilkėjo kailiais puoštą balto šilko suknelę, puikiai pritapo prie šarmotos aplinkos, o sumainiusi žiedus su jaunikiu tapo viena iš maždaug 150 porų, nusprendusių šiemet susituokti Švedijos šiaurėje pastatytoje ledo bažnyčioje.
Žiedas
Žiedas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Buvo tarsi pasakoje. Tai labai stiprus jausmas“, – po ceremonijos sakė 27 metų Charlotte Axelsson-Andersson.

Manau, vestuves žiemą tampa vis populiaresnės dėl jų tyro baltumo, – sakė ji ir pridūrė, jog maždaug pusė ledo bažnyčioje amžiną ištikimybę prisiekiančių porų atvyksta iš Švedijos, o apie 90 proc. užsieniečių jaunavedžių sudaro svečiai iš Didžiosios Britanijos.

Pietryčių Švedijos mieste Oskaršamne gyvenanti moteris ir jos 32 metų draugas Danielis Anderssonas nusprendė nuvykti į už 1560 kilometrų esantį Laplandijos kaimelį Jukasjervį, nes ieškojo „unikalios ir ypatingos vietos vestuvėms“, aiškino C.Axelsson-Andersson.

„Apsvarstėme keletą įvairių galimybių, tokių kaip vykti į Karibus, tačiau paplūdimių esama visur. Tada pradėjome galvoti apie ledo bažnyčią. Mums ji pasirodė labiau išsiskirianti ir nepanaši į kitas“, – sakė ji.

Nedidelė kupolo pavidalo koplyčia, pastatyta vien iš susigulėjusio sniego ir skaidrių ledo blokų, taip pat papuošta ledo raižiniais, yra netoli garsaus Jukasjervio ledo viešbučio. Šis Švedijos kaimas yra maždaug už 145 kilometrų į šiaurę nuo Šiaurės poliarinio rato.

Pasak vietos vestuvių koordinatorės Evos Lundquist, kasmet į unikalią Jukasjervio ledinę bažnyčią susituokti atvyksta 140–150 porų, o kai kurios atkeliauja netgi iš Japonijos ir Singapūro.

„Manau, vestuves žiemą tampa vis populiaresnės dėl jų tyro baltumo“, – sakė ji ir pridūrė, jog maždaug pusė ledo bažnyčioje amžiną ištikimybę prisiekiančių porų atvyksta iš Švedijos, o apie 90 proc. užsieniečių jaunavedžių sudaro svečiai iš Didžiosios Britanijos.

E.Lundkvist nurodė, kad ledo bažnyčia ir netoli jos esantis ledo viešbutis, buvo labai sėkmingai reklamuojami Didžiojoje Britanijoje. Svečiai gali apsigyventi asketiškuose viešbučio kambariuose su įvairių menininkų iš ledo išskobtomis lovomis, krėslais ir papuošimais.

C.Axelsson-Andersson ir DAnderssonas naktį prieš vestuves praleido žvarbiame lediniame viešbutyje.

„Buvo šalta, – sakė Charlotte. – Laike buvo 17-a, o viduje – 5 laipsniai šalčio. Teko tvirtai susupti į miegmaišį ir visai nesinorėjo vidury nakties keltis ir eiti į tualetą.“

Koplyčia atstatoma kiekvieną gruodį. Menininkai naudoja ledą, kuris išgaunamas kaimyninėje Tornės upėje ir sukaupiamas netoliese pastatytoje saugykloje. Šarmoti Dievo namai išsilaiko 4–5 mėnesius, nelygu orai, o vėliau visiškai ištirpsta.

Šiemet kupolo autoriais tapo Nyderlandų menininkės Marjolein Vonk ir Cindy Berg.

Koplyčios duris atstoja du dideli skaidraus ledo luitai, papuošti šiaurės elnių kailiais ir iš jų ragų pagamintomis rankenomis. Jos lubos, išraižytas subtiliais raštais, skleidžia blyškią melsvą šviesą.

Koplyčioje įrengta sakykla, taurė šventintam vandeniui ir netgi kabantys kandeliabrai, o visa tai išskobta iš skaidraus melsvo ledo.

Per Charlotte ir Danielio vestuves, kurios vyko sausį, 32 svečiai susėdo ant suolų, padarytų iš didelių ledo blokų, užklotų elnių kailiais, mat koplyčios viduje laikosi apie 5 laipsnių šaltis.

„Tiesą sakant, nesušalome. Tikriausiai buvome per daug susijaudinę“, – sakė C.Axelsson-Andersson. Per ceremoniją, kuri truko 25 minutes, nuotaka po šilkine suknele mūvėjo ilgas vilnones kojines ir slidininkų puskojines.

Nors nelengva suorganizuoti tokią tolimą kelionę ir nakvynę visiems svečiams, Charlotte sakė, kad „sunkiausia buvo nuspęsti, kaip apsirengti“.

„Gerokai pavargau, kol radau prie suknelės tinkantį dirbtinį kailį, taip pat buvo labai sunku apsispręsti dėl batų... Šiltų baltų batų, kurie tiktų prie vestuvinės suknelės, pasitaiko retai“, – aiškino ji.

„Neįsivaizdavome, ar ten bus labai šalta. Per mūsų ceremoniją nespaudė didelis šaltis,  blogiausiu atveju galėjo atšalti iki 30 laipsnių. Deja, nežinojome, kas bus“, – pridūrė nuotaka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius