Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laukiamiausios 2012 metų kosmoso programos: nuo Marso tyrimų iki kinų kosmoso stoties

2011 metais baigėsi NASA „Space Shuttle“ misija, tačiau tai nereiškia, kad 2012 metais nebus įspūdingų kosmoso misijų.
Kosmosas
Kosmosas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) 2012 metais planuoja pirmą komercinį skrydį į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS), kurio metu bus nugabentas krovinys ten esantiems astronautams. Taip pat NASA turėtų pradėti savo tyrimų misijas Mėnulyje ir Marse. Tuo tarpu Kinija planuoja į naują kosmoso laboratoriją nuskraidinti astronautų įgulą.

15min.lt skaitytojams pateikia portalo Space.com sudarytą labiausiai laukiamų 2012 metų kosmoso misijų sąrašą:

Pirmas komercinis skrydis į TKS

Po to, kai 2011 metais NASA „Space Shuttle“ misija buvo baigta, NASA pradėjo raginti privačias kompanijas kurti erdvėlaivius, kad jie galėtų į TKS nugabenti ne tik įgulą, bet ir specialius krovinius.

Planuojama, kad 2012 metais privatus edrvėlaivis pirmą kartą nugabens NASA reikalingą krovinį į Žemės orbitoje skriejančią laboratoriją.

Kompanijos „Space Exploration Technology“ („SpaceX“) pagamintas erdvėlaivis „Dragon space capsule“ kartu su raketa „Falcon 9“ į TKS bus paleistas vasario 7 dieną.

Kitas skrydis, kurio metu privatus erdvėlaivis „Cygnus capsule“ skris į TKS, planuojamas gegužės mėnesį.

Scanpix nuotr./Tarptautinė kosminė stotis ir prie jos prisijungę kosminiai laivai
„Scanpix“ nuotr./Tarptautinė kosminė stotis ir prie jos prisijungę kosminiai laivai

Kosmoso turizmo pradžia

2012 metais turėtų suklestėti ir kosmoso turizmas. Šioje rinkoje neabejotina lyderė yra Didžiosios Britanijos milijardieriaus Richardo Bransono kompanija „Virgin Galactic“.

„Virgin Galactic“ planuoja, kad skrydis į kosmosą gali kainuoti mažiausiai 200 tūkst. dolerių.

Iki šiol kompanijos erdvėlaiviai „SpaceShipTwo“ ir „WhiteKnightTwo“ atliko bandomuosius skrydžius.

Daugiau nei 400 žmonių jau nusipirko bilietus į kosmosą.

Reuters/Scanpix nuotr./Kosminės kelionių agentūros įkūrėjas milijonierius Richardas Bransonas ir erdvėlaivio dizaineris Burtas Rutanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kosminės kelionių agentūros įkūrėjas milijonierius Richardas Bransonas ir erdvėlaivio dizaineris Burtas Rutanas

Kinų kosmoso stotis

Kinija tampa vis svarbesniu žaidėju kosmoso tyrimuose. Šiuo metu kinai intensyviai dirba tobulindami žmogaus valdomą kosmoso laboratoriją. 2011 metais kinai paleido bandomąją nepilotuojamą laboratoriją.

Laukiama, kada 2012 metais į laboratoriją skris pirmieji astronautai.

Kosmoso laboratorijos modelis „Tiangong-1“ paleistas rugsėjo 29 dieną ir vis dar yra orbitoje.

NASA „Grail“ misija

2011 metų rugsėjo 10 dieną NASA į Mėnulį paleido 496 milijonų dolerių vertės „Grail“ („Gravity Recovery And Interior Laboratory“) erdvėlaivį. Misijos tikslas – tirti Mėnulio gravitaciją, padėti daugiau sužinoti apie Žemės palydovo sandarą ir susiformavimą.

Du zondai numatytą tikslą turėtų pasiekti Naujųjų metų dieną. Planuojama, kad zondai aplink Mėnulį skries maždaug tris mėnesius, per kuriuos tirs Mėnulio gravitacinį lauką.

Scanpix nuotr./Planuojama, kad zondai aplink Mėnulį skries apie tris mėnesius per kuriuos tirs Mėnulio gravitacinį lauką
„Scanpix“ nuotr./Planuojama, kad zondai aplink Mėnulį skries maždaug tris mėnesius per kuriuos tirs Mėnulio gravitacinį lauką

„LightSail-1“ paleidimas

„LightSail-1“ yra Saulės burėmis varomas erdvėlaivis, kurį sukūrė nekomercinė organizacija „Planetary Society“.

Saulės burių technologija siūlo erdvėlaivio judėjimui panaudoti saulės radiaciją. Tokiu būdu erdvėlaivis gali pasistūmėti toliau ir greičiau.

„LightSail-1“ kaip transporto priemonė yra pirma iš trijų suplanuotų bandomųjų technologijų, kurias kuria „Planetary Society“ organizacija. Tyrimai turi prasidėti 2012 metais.

VIDEO: LightSail-1 Video Update: Construction Begins!

„Dawn“ zondo tyrimai

NASA zondas „Dawn“ į kosmosą buvo paleistas 2007 metais. Nuo 2011 metų zondas buvo orbitoje aplink Vesta asteroidą. Vesta yra antras pagal dydį asteroidas, esantis tarp Mėnulio ir Jupiterio.

2012 metų liepos mėnesį 466 milijonų vertės „Dawn“ turi palikti Vesta orbitą ir skristi link Cereros planetos, kuri yra didžiausias dangaus kūnas asteroidų juostoje.

Planuojama, kad „Dawn“ numatytą tikslą turėtų pasiekti 2015 metų vasarį. Šiuo tyrimu siekiama ištirti asteroidus, Saulės sistemos formavimąsi ir gauti naujos informacijos apie planetas.

VIDEO: Virtual Vesta Asteroid Dawn Mission 2011 NASA JPL 2min 720 HD

Marsaeigio „Curiosity“ atvykimas į Marsą

Laukiama, kada naujas NASA marsaeigis „Curiosity“ nuskris į Marsą ir pradės savo misiją. Planuojama, kad automobilio dydžio labaratorija Raudonojoje planetoje nusileis 2012 metų rugpjūčio 6 dieną.

2,5 milijardo dolerių vertės mokslinė laboratorija į kosmosą paleista lapkričio 26 dieną. Tai yra didžiausias ir ambicingiausias kada nors suprojektuotas marsaeigis, turintis 10 prietaisų, kuriais bus bandoma ieškoti gyvybės Marse įrodymų.

Scanpix nuotr./Marsaeigis Curiosity
„Scanpix“ nuotr./Marsaeigis „Curiosity“

Erdvėlaivio „Dream Chaser“ bandymai

„Dream Chaser“ yra privatus kosminis lėktuvas. Ši transporto priemonė yra alternatyva erdvėlaiviams, skraidinantiems NASA astronautus į TKS.

Šio kosminio lėktuvo bandymai planuojami 2012 metų vasarą.

Paslaptinga „X-37B“ misija

JAV šiuo metu turi paslaptingą erdvėlaivį-šnipą „X-37B“, kuris skrieja orbitoje. Žmogaus nepilotuojamas kosmoso įrenginys į kosmosą paleistas 2011 metų kovo 5 dieną. Tai yra antras tokio modelio erdvėlaivis.

JAV pareigūnai planavo, kad misija truks apie devynis mėnesius, tad erdvėlaivis Žemėje turėtų nusileisti 2012 metų pradžioje.

Yra galimybė, kad 2012 metais JAV karinės oro pajėgos į kosmosą paleis kito modelio bandomąjį erdvėlaivį. Nors informacijos yra labai mažai, tačiau žinoma, kad erdvėlaivis yra suprojektuotas ilgam veikimui.

Scanpix nuotr./JAV aiuo metu turi paslaptingą erdvėlaivį-anipą X-37B
„Scanpix“ nuotr./JAV šiuo metu turi paslaptingą erdvėlaivį-šnipą „X-37B“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius