Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Laukinės beždžionės apsiginklavo „peiliais“

Biologai nustatė, kad beždžionės moka naudotis „peiliais“ – aštriomis akmenų nuolaužomis, kuriomis primatai smulkina maistą. Gautus tyrimų rezultatus mokslininkai paskelbė žurnale „Primates“, o jų santrauką išpublikavo BBC.
Šimpanzės
Šimpanzės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Biologai stebėjo kalnų miškuose gyvenančių šimpanzių populiaciją. Tyrinėtojai nustatė, kad gyvūnai maitinasi duonmedžio vaisiais, kurie dydžiu primena tinklinio kamuolį, o jų masė siekia 8,5 kg.

Nors šie vaisiai neturi kieto kevalo, jie per dideli primatams, kad šie juos galėtų ėsti nesmulkintus. Kaip paaiškėjo, šimpanzės išmoko smulkinti vaisius nedidelėmis akmenų nuolaužomis. Smulkindamos jos daužo akmenimis į vaisius, o ne atvirkščiai, kas byloja apie iš principo naują beždžionių sugebėjimų technologiją, besiskiriančią nuo lig šiol žinotų.

Mokslininkai pabrėžia, kad kaimynystėje gyvenančios šimpanzių populiacijos „peilių“ nenaudoja. Tai, biologų nuomone, patvirtina faktą, kad instrumentų naudojimas greičiau yra socialinis, o ne įgimtas įgūdis, kurio beždžionės mokosi vienos iš kitų.

Visai neseniai mokslininkai įrodė, kad šimpanzių populiacijos turi kultūrinių skirtumų. Vienos rūšies gyvūnams iš skirtingų genčių buvo pateiktos vienodos užduotys ir skirtingų kultūrų atstovai pademonstravo visiškai skirtingus sprendimų būdus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje