Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai – aktyviausi portalų skaitytojai visoje Europos Sąjungoje

Europos Komisijos skelbiamas Skaitmeninės visuomenės indeksas DESI 2015 lietuvius įvardija kaip aktyviausius internetinių naujienų portalų skaitytojus visoje ES: net 94 proc. šalies interneto naudotojų nuolat skaito naujienas internete. Šioje srityje Lietuva užtikrintai lenkia visas kitas 27-ias ES valstybes.
Pagyvenęs žmogus dirba su kompiuteriu
Pagyvenusi moteris naršo internete. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jau ne pirmus metus lietuviai ES kontekste išsiskiria kaip aktyvūs interneto žiniasklaidos skaitytojai. Galimybė gauti visas dominančias naujienas greitai, patogiai ir nemokamai yra viena svarbiausių paskatų reguliariai naudotis internetu“, – teigia Ieva Žilionienė, Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos direktoriaus pavaduotoja. – „Beje, tai Baltijos valstybių specifika: interneto žiniasklaida labai populiari ir Estijoje bei Latvijoje, kurios pagal šį rodiklį užima atitinkamai 2-ą ir 4-ą vietą ES.“

Nedaug atsiliekame ES ir pagal vaizdo telefonijos panaudojimą – 79 proc. Lietuvos interneto naudotojų naudojasi šia paslauga, tai Lietuvą pozicionuoja 2 vietoje ES.

Indeksas parodė, kad Lietuvoje e. bankininkystės paslaugomis naudojasi 74 proc. interneto naudotojų, pagal šį rodiklį Lietuva užima 7-ą vietą ES), mes taip pat dažniau nei vidutiniai europiečiai jungiamės prie socialinių tinklų (12 vieta ES).

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Inernetinė bankininkystė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Inernetinė bankininkystė

Tačiau vis dar nedidelė Lietuvos gyventojų dalis naudojasi su mokėjimais susijusiomis interneto galimybėmis: internetu perka 36 proc. interneto naudotojų (25 vieta ES), užsakomosiomis vaizdo programų paslaugomis naudojasi 8,4 proc. namų ūkių, turinčių televizorius, o tai yra beveik paskutinė – 26 vieta ES.

Pagal bendrą interneto paslaugų naudojimo lygį esame užtikrintoje 7-oje vietoje tarp ES valstybių.

Indekse susumavus visus parametrus Lietuva užima 11-ą vietą iš 28 ES valstybių, Estija – 7-ą, o Latvija – 19-ą vietą.

EK paskelbtame Skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indekse (DESI 2015) šalys reitinguojamos pagal galimybes naudotis internetu, technologijų naudojimo įgūdžius, naudojimosi apimtis, IT panaudojimą versle ir viešojo sektoriaus e. paslaugų įvertinimus.

Indekse susumavus visus parametrus Lietuva užima 11-ą vietą iš 28 ES valstybių, Estija – 7-ą, o Latvija – 19-ą vietą.

Lietuvos aukštus DESI indekso rodiklius lemia tiek verslo, tiek valstybės ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijos į IT sektorių ir informacinės visuomenės plėtrą.

Apibendrinant, Lietuva yra stipri ES vidutiniokė pagal e. ekonomikos išsivystymą, kartu su Airija, Austrija, Belgija, Čekija, Estija, Ispanija, JK, Liuksemburgu, Malta, Portugalija, Prancūzija ir Vokietija. Lyderių  pozicijas užima Danija, Švedija ir Suomija.

DESI 2015 m. indeksas apskaičiuotas naudojant ES valstybių 2013-2014 m. statistinius rodiklius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius