Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai jaudinasi dėl žemės drebėjimų ir kitų šalyje nebūdingų gamtos stichijų

Atlikus gyventojų saugumo indekso tyrimą, paaiškėjo, kad lietuviai ypač jaudinasi dėl žemės drebėjimų ir kitų Lietuvai nebūdingų gamtos stichijų.
Tornado padariniai Ilinojaus valstijoje
Po žemės drebėjimo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pernai draudimo bendrovė „ERGO Insurance“ Lietuvoje per užfiksavo daugiau nei 400 gamtos sukeltų žalų, tačiau daugumą iš jų sukėlė audros, liūtys ir kitos mūsų šalies klimatui būdingos gamtos nelaimės.

„Įdomu tai, kad nors Lietuvoje žemės drebėjimai yra fiksuojami labai retai, o jų stiprumas, palyginti su kitomis šalimis, yra nepavojingas, net 63 proc. gyventojų jaučia šios stichijos keliamą grėsmę. Tačiau gaisrų, kurie gan dažnai pridaro nuostolių Lietuvoje, pavojų įžvelgia vos 27 proc. respondentų”, – pranešime žiniasklaidai cituojamas Audrius Pilčicas, Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje žalų administravimo departamento direktorius.

Lietuvos geologijos tarnybos duomenimis, stipriausias Baltijos regione instrumentiškai užfiksuotas žemės drebėjimas buvo 2004 m. spalio 21 d. Kaliningrado srityje, kurio stiprumas buvo 5,2 balo, pagal Richterio skalę. Nors jo seisminės bangos buvo jaučiamos ir dalyje Lietuvos, žalos pastatams ar žmonėms jis nepadarė.

Tikrosios grėsmės – nuvertinamos

Žaibas virš Vilniaus, Daan nuotr.
Žaibas virš Vilniaus, Daan nuotr.

Pasak A.Pilčico, dauguma žmonių neprotingai nuvertina tokias grėsmes, kaip gaisras, galvodami, kad jie įsižiebia daugiausiai mediniuose pastatuose dėl neatsargaus elgesio.

51 proc. apklausoje dalyvavusių žmonių teigė bijantys, kad jų namai ar kita nuosavybė gali nukentėti nuo viesulo arba uragano. Beveik pusė respondentų (49 proc.) prisipažino bijantys audros pasekmių, o 44 proc. – kad į jų namą ar kitą nuosavybę gali trenkti žaibas.

Daugiausiai baimės dėl savo namų ir kitos nuosavybės lietuviams kelia potvyniai. Taip atsakė beveik 70 proc. apklaustųjų. Estijoje didžiausiu pavojumi laikomi žemės drebėjimai (84 proc.), o Latvijoje tikima, kad daugiausiai žalos gali pridaryti kruša (71 proc.).

Saugumo indekso tyrimą 2014 metais ERGO užsakymu atliko visuomenės nuomonės tyrimų centras SKDS. Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje internetu buvo apklausta po 1005 nuolatinius gyventojus nuo 18 iki 74 metų amžiaus. Europos bendrovei „ERGO Insurance“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius