-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuviams siūloma įsigyti pasaulio istorijos palikimą – monetas iš nuskandinto legendinio portugalų laivo (nuotraukos)

Trečiadienį Vilniuje buvo pristatytos monetos, iškeltos iš į Indiją 1622-aisiais plaukusio portugalų laivo „São José“.
Monetų pristatymas
Monetų pristatymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šio laivo atradimas jūros gelmėse prie Mozambiko krantų laikomas vienu didžiausių pastarųjų metų įvykių jūrų archeologijos istorijoje. Nuskandintame laive buvo rasta daugiau kaip 24 tūkst. sidabrinių Ispanijos ir Portugalijos karaliaus Pilypo III iždo monetų. Iš jų apie 7,2 tūkst. buvo restauruota, dalis padovanota muziejams, kita – dabar pateikiama numizmatikos gerbėjams.

Lietuviams bendrovė „Monetų namai“ siūlo įsigyti 30 komplektų monetų. Kiekviename jų po dvi monetas – 4 ir 8 realų nominalios vertės. Dalis komplektų parduodama už 2500 Lt, kita, kurios monetos įspaudai ryškesni – bene dvigubai brangiau.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nikolausas Grafas Sandizellis
N.G.Sandizellis

Pristatyti unikalių monetų iš laivo „São José“ į Lietuvą atvyko vienas žymiausių mūsų laikų lobių ieškotojų, kompanijos „Arqueonautas Worldwide“ vadovas Nikolausas Grafas Sandizellis. Būtent jis 2005-aisiais drauge su profesionalių narų, jūrų archeologų ir gamtosaugos ekspertų komanda iškėlė sudužusio laivo liekanas.

Nepataisomą žalą nuolaužoms daro sunkūs žvejų tinklai, velkami dugnu, kurie suardo trapioms laivų liekanoms. Ypač šie palaidoti lobynai nukenčia nuo nelegalių lobių ieškotojų, kurie juos be sąžinės graužimo išvagia.N.G.Sandizellis pabrėžė, kad portugalų laivo „São José“ atradimas buvo reikšmingas kultūriniu, istoriniu ir komerciniu požiūriu, mat šiuo laivu keliavo Portugalijos ir Ispanijos karaliaus atstovas Indijoje Fanciskas da Gama, žymiojo Vasko da Gama, portugalų jūrininko ir jūrų kelio iš Europos į Indiją atradėjo anūkas.

„Arqueonautas Worldwide“ vadovas pridūrė, kad jo vadovaujamos sudužusių ir vandenynų dugne palaidotų laivų paieškos nėra lobių vaikymasis. „Tai – kultūros išsaugojimas. Norime išsaugoti paveldą, lenktyniaujame su laiku. Nepataisomą žalą nuolaužoms daro sunkūs žvejų tinklai, velkami dugnu, kurie suardo trapioms laivų liekanoms. Ypač šie palaidoti lobynai nukenčia nuo nelegalių lobių ieškotojų, kurie juos be sąžinės graužimo išvagia. Privalome juos aplenkti“, – sakė N.G.Sandizellis.

UNESCO duomenimis, visoje planetoje yra nuskendę apie 3 mln. laivų. Iš jų apie 50 tūkst. – su vertingu kroviniu. „Arqueonautas Worldwide“ ištyrė daugiau kaip 300 laivų per 50 metų. 15 laivų buvo iškasta, atkurta per 100 tūkst. senovinių monetų, 15 kg aukso dirbinių, 27 tūkst. archeologinių artefaktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius