Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Londono lietuviai pašiurpę dėl kaltinimų klasta užgrobus britų namus

„Nesuprantame, koks cirkas čia vyksta. Iš mūsų padarė banditus, kurie ginkluoti peiliais užgrobia britų namus. Tačiau iš tiesų mes esame ne nusikaltėliai, o sukčių aukos“, – taip „Lietuvos ryto“ žurnalistams Londone kalbėjo keturi imigrantai iš Lietuvos.
Londonas
Londonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šie lietuviai, svetimoje šalyje ieškantys geresnio gyvenimo, ketvirtadienį ir penktadienį tapo britų dienraščių „Daily Mail“ ir „Daily Express“, leidžiamų bendru daugiau kaip 3 milijonų egzempliorių tiražu, juodaisiais herojais.

Britai buvo šiurpinami istorijomis apie rytiniame Londone siaučiančias agresyvias, peiliais mosuojančių imigrantų iš Lietuvos gaujas, akiplėšiškai užgrobiančias vietinių gyventojų namus. Įžūlūs lietuviai esą palaukia, kol nieko neįtariantys namų savininkai kelioms dienoms išvyksta iš namų.

Tuomet veikiama žaibiškai ir itin profesionaliai – vos ne pernakt įsikraustoma į svetimą būstą, mikliai pakeičiamos durų spynos. Languose iškart iškabinamas raštelis su užrašu, perspėjančiu, kad bet kuris asmuo, be leidimo mėginsiantis patekti į namą, gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Tokių nelegalių ir įžūlių naujakurių aukomis rytiniame Londono priemiestyje Barkinge jaučiasi tapę du britai – 37 metų vieniša motina Angela Belalij ir 72-ejų George’as Pope’as. A.Belalij ir G.Pope’o istorijas plačiai nušvietė ir britų televizijų vietinių naujienų tarnybos.

Prie arbatos puodelio keturi jauni imigrantai iš Vilniaus ir Kauno papasakojo savąją įvykių versiją, nė per nago juodymą nepanašią į tą, kurią skandalingai pateikė britai.„Lietuvos ryto“ žurnalistas Londone aplankė lietuvius, kuriuos Britanijos žiniasklaida apibūdino kaip agresyvius ir peiliais besišvaistančius emigrantus. Prie arbatos puodelio keturi jauni imigrantai iš Vilniaus ir Kauno papasakojo savąją įvykių versiją, nė per nago juodymą nepanašią į tą, kurią skandalingai pateikė britai.

„Nesuvokiame, kas čia vyksta. Suprantame, kaip jaučiasi tie du anglai, negalintys patekti į savo namus. Tačiau mes irgi esame aukos. Mes tiesiog buvome įžūliai apgauti“, – dienraščiui tvirtino 30-metė vilnietė Rasa Š.

„Pirmiausia mes čia įsikūrėme ne aštuoniese, o keturiese. Antra, jokių penkių mėnesių negyvename, nes į Angliją atvykome tik birželio pabaigoje. Ir iškart ėmėme ieškoti buto. Internete suradome kelis skelbimus apie išnuomojamus butus Rytų Londone, kur įsikūrę daug lietuvių. Paskambinome nurodytu telefonu. Angliškai atsiliepė indas ar pakistanietis. Mes juos vadiname „babajais“. Jis pasisakė esąs iš nekilnojamojo turto agentūros ir parodė šitą vietą. Būtent iš jo ir išsinuomojome tą namą. Jokių spynų patys nekeitėme“, – aiškino 22 metų kaunietis Mindaugas T.

Ar lietuviams nepasirodė įtartina, kad siūlomas būstas yra kapitališkai remontuojamas? „Tas „babajus“ mums pasakė, kad namas yra ne iki galo įrengtas, todėl ir sutinkąs mums jį išnuomoti kiek žemesne nei rinkos kaina. Tokio namo mėnesio nuoma čia, Barkinge, būtų apie 1000 svarų (apie 4000 litų), o mums pavyko suderėti už 800 svarų (3200 litų) per mėnesį“, – pasakojo 20-metis Andrius Š. iš Vilniaus.

Visi keturi lietuviai, kurių trys pirmą kartą atvyko dirbti į Angliją, buvo įsitikinę, kad nuomojasi iš legalios nekilnojamojo turto agentūros, kurių Londone yra šimtai. Jų įsitikinimą sustiprino ir tai, kad agentu prisistatęs azijiečių kilmės asmuo, paimdamas nuomos pinigus, išrašė sąskaitą ant firminio nekilnojamojo turto agentūros „Spencers Property Services“ blanko.

„Iš viso sumokėjome tam žmogui, kurio vardas Šuharas ar Šuranas, 3200 svarų (12 800 litų). Tai vieno mėnesio užstatas ir trijų mėnesių nuoma į priekį. Suma labai didelė. Mes ją sukrapštėme iš Lietuvoje sukauptų santaupų. Pavyzdžiui, aš savo dalį galėjau sumokėti tik todėl, kad prieš atvažiuodamas į Angliją pardaviau automobilį. Jį buvau gavęs dovanų iš tėvų“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo sutartį su agentu pasirašęs Andrius Š.

Tas pats agentas ką tik atvykusiems imigrantams įteikė ne tik buto raktus, bet ir lapą su anglišku tekstu. Jame skelbiama, kad į namą įsikėlė gyventi asmenys, ketinantys jame pasilikti. Tad bet koks įsilaužimas ar bandymas patekti į namus be leidimo yra nelegalus veiksmas.

Britai ar ilgiau šioje šalyje gyvenantys asmenys puikiai žino, kad tokį standartinį tekstą savo languose bemat iškabina asmenys, nelegaliai įsikraustantys į negyvenamus namus arba butus.

Spragos Didžiosios Britanijos įstatymuose leidžia tokiems nelegaliems naujakuriams kartais iki kelerių metų gyventi užimtose patalpose, kol galų gale savininkai per teismą atsikovoja savo nuosavybę.

„Tas „babajus“ mums pasakė: pakabinkite tą lapuką svetainės lange. Taip ir padarėme. Kai vėliau pabandėme jam prisiskambinti, niekas tuo telefonu nebeatsiliepė. Apėmė negera nuojauta, kad buvome apgauti“, – sakė Mindaugas T.

Atvejai, kai tuščiame name apsigyvena kiti asmenys, Anglijoje nepriskiriami kriminaliniams nusikaltimams. Policija dažniausiai neįžvelgia pažeidimo ir netiria tokių atvejų.„Lietuvos rytas“ pabandė susisiekti lietuvių nurodytu telefonu, tačiau jis visą laiką buvo išjungtas. Nekilnojamojo turto agentūra „Spencers Property Services“ iš tiesų yra žinoma Rytų Londono firma, tačiau joje joks Šuharas niekuomet nedirbo.

Netikėtai britų žiniasklaidos centre atsidūrę lietuviai ypač piktinasi, kad buvo padaryti didžiausiais nusikaltėliais. „Ypač nemalonu, kad jie mane su tuo peiliu nufotografavo. Net nežinau, kada tai padarė. Gal virtuvėje ruošiau valgį ir kažką išgirdusi išėjau pasidairyti į gatvę“, – širdo Rasa Š.

Visi keturi lietuviai yra pasiryžę name būti tol, kol baigsis jų nuomos sutartis, kuri – dabar jau aišku – buvo sudaryta su apsimetėliu agentu. „Arba tegul jie atiduoda mums dalį pinigų, arba mes čia būsime tiek, kiek esame užsimokėję – iki spalio pabaigos. Mes nieko neapgavome, tai mus apgavo“, – ryžtingai kalbėjo visi keturi lietuviai.

Atvejai, kai tuščiame name apsigyvena kiti asmenys, Anglijoje nepriskiriami kriminaliniams nusikaltimams. Policija dažniausiai neįžvelgia pažeidimo ir netiria tokių atvejų. Savininkas, aptikęs savo name svetimus žmones, turi kreiptis į teismą ir gauti leidimą iškraustyti nepageidaujamus įnamius. Iškeldinimo procedūra yra sudėtinga ir ilga.

Jei savavališkai užimtame name asmuo gyveno 12 metų, jis tampa būsto savininku. Plačiai nuskambėjo istorija, kai 12 metų apleistame name pragyvenęs žmogus tapo milijono svarų (4 milijonų litų) vertės būsto savininku. Bet tai – labai retas atvejis. Tai gali atsitikti, jeigu savininkas būna ilgam išvykęs į tolimą šalį arba miręs, o jo turtu niekas nesirūpina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius