-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvoje surengta kontraversiškos Stalino „grafikos“ ekspozicija (nuotraukos)

Maskvoje penktadienį pradėjo veikti precedento neturinti paroda: joje eksponuojami nuogus žmonės vaizduojančios menininkų kūrinių reprodukcijos, kurias, kaip manoma, savo ranka „cenzūravo“ Sovietų Sąjungos diktatorius Josifas Stalinas, taip pat prikeverzojęs ant jų storžieviškų pastabų apie Komunistų partijos bendražygius.
Stalino „grafikos“ ekspozicija
Stalino „grafikos“ ekspozicija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Savaitę veiksiančioje parodoje „Didžiojo vado užrašai: Stalino autografai“ bus galima pamatyti XIX ir XX amžiaus rusų menininkų darbų reprodukcijas, kurias, kaip manoma, Stalinas apipaišė spalvotais pieštukais.

„Ručki pašlemėke Radekai, nebūtum myžęs prieš vėją, nebūtum pykęs – būtum likęs gyvas“, – jis parašė ant piešinio vaizduojančio nuogą apkūnų vyrą.

Šis makabriškas komentaras tikriausiai susijęs su Karlu Radeku – buvusiu tarptautinės komunistų organizacijos Kominterno vadovu, kurį, kaip manoma, sovietų slaptosios tarnybos sušaudė 1939 metais.

Pasak organizatorių, šią 19 reprodukcijų kolekciją išsaugojo buvę Stalino apsaugininkai, tačiau jos savininkas pageidavo likti nežinomas.

Paroda vyksta Maskvos centre esančioje Marato Gelmano galerijoje. Ši privati galerija buvo viena iš pirmųjų, įsikūrusių Rusijoje po Sovietų Sąjungos žlugimo, taip pat viena žinomiausių.
Stalino „grafikos“ paroda buvo atidaryta, minint diktatoriaus 130–ąsias gimimo metines.Ručki pašlemėke Radekai, nebūtum myžęs prieš vėją, nebūtum pykęs – būtum likęs gyvas...

Šis Sovietų Sąjungos lyderis Rusijoje iki šiol šlovinamas dėl šalies ūkio reformų ir pergalės Antrajame pasauliniame kare, nors per jo nurodymu vykdytas represijas žuvo milijonai žmonių.
Siekdami iš anksto atremti bet kokius pareiškimus, jog šie autografai yra suklastoti, parodos organizatoriai taip pat išstatė vieno Rusijos VRM grafologijos eksperto sertifikatą, kuriame nurodoma, jog tie užrašai yra originalūs.

Prie daugumos „piešinių“ Stalinas paliko savo parašą.

Vienas iš parodos organizatorių Viktoras Turšatovas sakė, kad šią kolekciją išsaugojo buvusių Stalino apsaugininkų artimieji, o šiuo metu ji saugoma KGB darbuotojų asmeniniuose archyvuose.

Tos reprodukcijos buvo išspausdintos praėjusio amžiaus 5–o dešimtmečio pabaigoje. Tai reiškia, kad Stalinas tuos autografus užrašė būdamas senyvo amžiaus, nurodė V.Turšatovas.
„Čia tik kai kurie jo pasąmonės žybsniai. Stalinas kalbėjosi su savo buvusiais pažįstamais, draugais, partneriais, partijos bendražygiais, kaip daugelis senų žmonių kalbasi su nuotraukomis. Tačiau jis netgi su jais susirašinėjo“.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius