-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mažiausiai pageidaujama teritorija pasaulyje – Bir Tawil

Vadinamasis Bir Tawil Trikampis yra smėlio ir uolų dykumos lopinėlis, esantis ant sienos tarp Egipto ir Sudano. Jis oficialiai jau yra tapęs mažiausiai pageidaujama teritorija pasaulyje. Bir Tawil yra vienintelė mūsų planetos sritis, į kurią pretenzijų dar nepareiškė jokia valstybė, tame tarpe ir jos kaimynai.
Siena tarp Sudano ir Egipto
Siena tarp Sudano ir Egipto / technologijos.lt
Temos: 2 Sudanas Egiptas

Dėl teritorinių ypatumų, jei kuris nors kaimynas užsinorėtų taikiai savo žinion gauti Bir Tawil, jam tektų atsisakyti siekių įsitvirtinti Hala'ib trikampyje. Ši teritorija iš esmės taip pat yra uolėta dykuma, tačiau yra dešimt kartų didesnio ploto nei Bir Tawil ir turi priėjimą prie Raudonosios Jūros.

Ši keista situacija prasidėjo nuo to, kas iš pažiūros turėjo tapti viena paprasčiausių demarkacijos (valstybių sienų nustatymo) procedūrų – tiesios linijos nubrėžimo. Pagal 1899 metais pasirašytą bendro valdymo (kondominiumo) sutartį ties 22-ąja Šiaurės paralele tarp Egipto ir tuometinio Anglo-egiptietiškojo Sudano britai nubrėžė skiriamąją liniją. Taip atsirado maždaug 1240 km ilgio pasienis, nusidriekęs nuo Libijos iki Raudonosios Jūros.

technologijos.lt/Bir Tawil
technologijos.lt/Bir Tawil

Tiesių linijų pasieniai retai apgyvendintoje Sacharos dykumoje (nuo pat Egipto iki Mauritanijos) nėra retenybė. Tačiau panašu, kad siena tarp Egipto ir Sudano pasirodė esanti truputėlį „per tiesi“. 1902 metais Britai ją pakoregavo trijose vietose. Nedidelė teritorija į šiaurę nuo tos vietos, kur Nilas kerta sieną, buvo perduota Sudano kontrolei – su mintimi, kad iš pietų bus paprasčiau patekti į vietinius kaimus. Ties sienos smaigaliu esantis Wadi Halfa vis dar priklauso Sudanui, tačiau pretenzijas į jį reiškia Egiptas – ši šalis didžiąją dalį problemos „išsprendė“ paskandindama visus vietinius kaimus Nassero ežere po to, kai buvo pastatyta Asuano užtvanka.

Į rytus nuo Wadi Halfa ir į pietus nuo 22-osios paralelės esantis Bir Tawil Trikampis buvo perduotas Egiptui, nes Egipto pusėje gyvenusi gentis šią teritoriją naudojo kaip ganyklas (Bir Tawil išvertus reiškia „vandens šulinys“). Panašiu principu į šiaurę nuo 22-osios paralelės ir su Bir Tawil besiliečiantis Hala'ib Trikampis atiteko Sudanui, nes čia daugiausia dominavo Sudanui priklausančios gentys.

Iš tiesų Bir Tawil yra ne trikampio, o trapecijos formos. Jo šiaurinis pakraštys (22-oji paralelė) yra 95km ilgio, o jo pietinis pakraštys nusidriekęs 30 km į pietus ir yra iš viso 46 km ilgio. Bendras teritorijos plotas vos viršija 2000 km². Tuo tarpu Hala’ib Trikampio plotas yra maždaug 20500 km².

Konfliktas tarp Egipto ir Sudano dėl Hala’ib ir Bir Tawil vis dar neišspręstas, nors Egiptas dar praėjusio amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje save vienašališkai yra pasiskelbęs faktiniu didesniosios teritorijos administratoriumi.  Kol kas nėra duomenų, kad kuri nors šalis faktiškai kontroliuotų Bir Tawil, o tai reiškia, jog šis plotas yra vienintelis niekam neprikausantis kraštas pasaulyje – neskaitant Antarktidos, tačiau taip yra todėl, kad pagal 1959 metų Antarktidos sutartį buvo „užšaldytos“ bet kokios teritorinės pretenzijos į  šį kontinentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius