Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metų ir amžių sandūros – pranašysčių ir burtų laikas

Nors psichologai nepataria leisti vaikams žiūrėti siaubo filmų, daugelis tėvų pasakytų, kad vaikams patinka bijoti — bijodami jie tarsi džiaugiasi, kad tikrovėje yra saugūs. Lygiai taip pat elgiasi suaugusieji, skelbdami ir skaitydami įvairias pranašystes, ir dažniausiai — blogas...
Kai kurie geologai tvirtina, kad ašigalis tapo nepatikimas.
Kai kurie geologai tvirtina, kad ašigalis tapo nepatikimas. / Photos.com
Temos: 1 Laikas

Labiausiai jų padaugėja metų sandūroje ir kitokių pokyčių akivaizdoje — daugiausia jų pasklido keičiantis tūkstantmečiui, prasidedant 2000-iesiems. Tuomet buvo pasklaidyti seni raštai ir parinkta kai kas tinkama tam metui.

Tačiau dauguma pranašysčių nėra proginės, o eksploatuojamos jau daugelį metų. Visų pranašysčių „stiprioji“ pusė yra ta, kad jas sunku arba visai neįmanoma patikrinti, ypač jei tai bus, sakykim, pasaulio pabaiga — kam tuomet rūpės, kas teisesnis? Pranašautojai ir tikintys paskleista versija sako, kad kažkas tuoj tuoj įvyks, o jei vis neįvyksta, vadinasi, tam atsirado kažkoks labai svarbus kliuvinys.

Be to, pranašautojai ir prognozuotojai nuolatos „tikslina“ savo versijas arba kaltina aplinkinius, kad buvo ne taip suprasti, todėl labai retai būna priremiami prie sienos. Tiesą sakant, pranašų demaskavimas žmonijai mažai rūpi, nes pranašystės labai greitai užmirštamos.Visų pranašysčių „stiprioji“ pusė yra ta, kad jas sunku arba visai neįmanoma patikrinti.

Neišsipildantys scenarijai

Sakykim, prieš JAV prezidento rinkimus pagausėjo pranašysčių, kas bus prezidentu išrinkus B.Obamą. „Manau, kad turėtumėte įsiklausyti į tai, ką aš manau apie Obamos išrinkimą. Jis netaps naujuoju prezidentu. Dar rugpjūtį savo tinklalapyje paskelbiau, jog Obamai pralaimėjus sulauksime Petro pranašautų riaušių.“ Obama nepralaimėjo. Tačiau istorija nesibaigia. „Manau, kad riaušės prasidės dar prieš Kalėdas. Riaušės išprovokuos „senąją sovietų gvardiją“ pasinaudoti proga ir užmėtyti šalį bombomis. Žus mažiausiai šimtas milijonų žmonių“, — tokias ir panašias žinias skleidė Amerikos pranašautojas Frybornas, mormonas, dvylikos vaikų tėvas, savo tinklalapyje ir savo laidose. Tuo metu šios pranašystės galbūt ir turėjo įtakos dalies amerikiečių nuotaikoms, tačiau kai nieko neįvyko, viskas buvo greitai užmiršta ir niekam neberūpėjo. Taigi pranašautojai, net skelbdami gana tikslias pranašystes, mažai kuo rizikuoja.

Žinoma, niekaip negalima patikrinti senųjų pranašysčių, tokių kaip Nostradamo, Mikaldos ir net šiais laikais gyvenusios Vangos, nes visi pranašai kaip susitarę kalba labai neaiškiai, o tų pranašyčių aiškintojai jų miglotus tekstus pritaiko būtent tam momentui ir tų laikų žmonių suvokimo lygiui.

Nors žmonija, pasak pranašautojų, sulig kiekviena karta vis giliau smunka į moralinės degradacijos liūną — giliau, rodos, nebėra kur, tačiau kaip gyvenome, taip ir gyvename. Nė kiek ne lengviau tapo, kai naujausiais laikais pradėtos skelbti mokslinės pranašystės, susijusios ne su moraliniu žmonijos nuosmukiu, o su klimato atšilimu, paukščių gripu, naftos ištekliais ir panašiais dalykais.

Gyvenimas be naftos

Populiariausia pranašystė — naftos atsargos išseks, dar nespėjus atrasti pakaitalo. Teorija apie tai, kad pasaulio naftos naudojimas viena gražią dieną pasieks piką, o vėliau staigiai kris, buvo išsakyta dar 1956 metais. Egzistuoja net toks tinklalapis „Gyvenimas be naftos“, kuriame pranašaujama didžiulė infliacija visame pasaulyje, neįtikėtinas maisto produktų kainų šuolis, tikras karas dėl naftos atsargų.

Tačiau šią pasaulio pabaigą ramiau išgyvens žmonės, gyvenantys žemdirbystės rajonuose, kur užtektinai derlingos žemės. Tad mūsų Lietuvos lauktų ne tokia jau bloga ateitis, žinoma, jeigu mes laiku suvoktume, kad maisto galime užsiauginti patys, o ne pirkti užsienyje.

Tačiau iš tikrųjų tikslių faktų, kada baigsis naftos ištekliai, nėra, o kai buvo paskelbta pirmoji tokia pranašystė, alternatyvūs energijos šaltiniai taip pat atrodė kaip menkai pagrįsta pranašystė.

Virusai-mutantai

Dar vienas populiarus bauginimas — kad pasaulį sunaikins virusai mutantai. Oficialūs Pasaulinės sveikatos organizacijos atstovai stengiasi nesakyti to, kas galėtų sukelti paniką, tačiau ekspertai teigia, kad viską griaunanti pandemija „jau seniai turėjo atsirasti“ — dėl to, kad nuo antibiotikų vis labiau mutuoja virusai, kurių atsiranda vis naujų rūšių, atsparių bet kokiems jau žinomiems antibiotikams.

Dauguma mokslininkų teigia, kad pandemijos kaltininku taps H5N1 virusas, vadinamasis paukščių gripas. Kol kas jis sunkiai persiduoda žmogui, tačiau daugiau kaip 60 proc. juo susirgusiųjų mirė, o vakcinos dar nėra.Dar vienas populiarus bauginimas — kad pasaulį sunaikins virusai mutantai.

Tapsime „naujaisiais arabais“?

Pasak kitų mokslininkų, didžiausia XXI amžiaus krizė atsiras dėl vandens išteklių stygiaus, kuris gali išprovokuoti trečiąjį pasaulinį karą. Beje, nuo ko ir kada jis kils, — viena iš populiariausių pranašysčių temų. Vienaip ar kitaip vandens stygius kai kuriose žemės vietose juntamas jau dabar. Greitas populiacijos augimas Kinijoje ir Indijoje privertė šias šalis išnaudoti savo gėlo vandens atsargas. Dėl to, žinoma, kilo ir žemdirbystės problemų.

Tačiau Lietuva turi didžiulių požeminio gėlo vandens atsargų, tad nesėkmingas visai žmonijai scenarijus mums gali tapti sėkmingu — gal pardavinėdami vandenį tapsime naujaisiais Arabų Emyratais? Ir pagaliau tapsime turtinga šalimi, ko nebuvo per amžių amžius?

Žemė neteks atsvaros

Kuo žmonės neabejoja, tai Žemės ašies patvarumu. Tačiau, pasirodo, maža geologų grupelė teigia, kad ašigalis tapo nepatikimas. O netgi visai nedidelis kampo nukrypimas gali paveikti ekvatoriaus padėtį, saulės spindulių kiekį ir t.t. Kai kurie rajonai užšals, ledo kepurės ištirps ir t.t. Šio reiškinio pasekmės sunkiai prognozuojamos, viskas priklauso nuo to, kiek ašigalis pakryps ir į kurią pusę, bet vyks kažkas panašaus į visuotinį klimato atšilimą, kuris laikomas dar viena, bene populiariausia pasaulio pabaigos pranašyste.

Nerimauti dėl klimato atšilimo, Žemės ašies patvarumo ar vandens stygiaus — kiekvieno iš mūsų pasirinkimas. Tačiau, viena vertus, žmonės jau įprato gyventi nesaugiame pasaulyje, nors grėsmės amžiams bėgant keitėsi. Arba, kita vertus, žmonės jau taip prigąsdinti, kad pavargo bijoti... Tačiau praskleisti ateities uždangą rūpi daugeliui — ir pranašautojų, šamanų bei būrėjų populiarumas neblėsta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius