Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mokantis meluoti vaikas gali pasiekti daugiau suaugęs, mano mokslininkai

Maži vaikai, mokantys meluoti, gali turėti didesnių galimybių suaugusiųjų gyvenime nei jų teisingi bendraamžiai, mano Kanados tyrėjai.
Vaikas
Vaikas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Melas Vaikai

Specialistai šitai aiškina tuo, kad sąmoningai meluojant protas įtemptai dirba, ir tai rodo ankstyvą vaiko protinį vystymąsi.

Išnagrinėję 1,2 tūkst. vaikų ir paauglių nuo 2 iki 17 metų elgesį Kanados mokslininkai priėjo prie išvados, kad tie iš jų, kurie maži išmoko meluoti, vėliau buvo gerokai labiau išsivystę, praneša antradienį Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.

Mažų vaikų sąžiningumą mokslininkai tikrino taip: jie prašė nežiūrėti į žaislą, kurį padėjo vaikui už nugaros, ir išėjo iš kambario. Po to sugrįžo ir klausė, ar jie buvo atsisukę pasižiūrėti. Po to atsakymai buvo sutikrinami su vaizdo įrašu, kuris buvo įrašinėjimas per visą šį laiką. Tas, kuris tikriau meluoja, daugiau pažįsta pasaulį, pažymi tyrėjai.Tėvai neturėtų nuogąstauti, kai mato, kad vaikas pasakoja nebūtus dalykus.

Bandymai parodė, kad sugeba sakyti netiesą tik kas penktas dalyvavęs eksperimente dvejų metų vaikas. Ketverių metų amžiuje tai moka jau 9 iš 10, o 12 metų noras meluoti pasiekė aukščiausią ribą.

„Tėvai neturėtų nuogąstauti, kai mato, kad vaikas pasakoja nebūtus dalykus, jų vaikai netaps patalogiškais melagiais“, – sako Vaikų tyrimų instituto prie Toronto universiteto direktorius Kang Lee (Kanfas Li).

Pasak jo, „meluoja beveik visi vaikai, tai rodo, kad jie pasiekė naują savo vystymosi gairę“.
„Tas, kuris tikriau meluoja, daugiau pažįsta pasaulį“, – pažymi mokslininkas, kurio žodžius cituoja BBC.

„Jie paskui tampa net bankininkais“, – pridūrė Kang Lee. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius