-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai: plaukti krūtine gali ne tik žmogus

Daugybė gyvūnų rūšių gali plaukti vadinamuoju „šuniuku“, tačiau iki šiol manyta, kad tik žmogus gali sulaikęs kvėpavimą plaukti po vandeniu ir išmokti įvairių plaukimo technikų.
Šimpanzė
Šimpanzė / „Scanpix“ nuotr.

Mokslininkai nelaisvėje augino išgelbėtus orangutangą Suryia ir šimpanzę Cooperį. Beždžionės buvo laikomos patalpose, kuriose buvo daug vandens. Jau nuo pat pradžių abu gyvūnai pamėgo laiką leisti vandenyje, rašo sciencemag.com.

Mokslininkai buvo ypač nustebinti, kai po kurio laiko Cooperis ir Suryia išmoko plaukti krūtine, nardyti ir plaukti po vandeniu. Cooperis net sugebėjo po vandeniu atsimerkti ir sulaikyti kvėpavimą 15 sekundžių.

Tokius primatų sugebėjimus antropologai aiškina gana paprastai. Pasirodo, kai ankstyvieji beždžionių protėviai ėmė gyventi medžiuose, sugebėjimas plaukti tapo nereikalingu. Pamažu vandenyje reikalingi judesiai buvo pritaikyti sausumoje. Tačiau beždžionių smegenys plaukimo neužmiršo ir, reikalui esant, jo galima išmokti.

Tyrimo rezultatai publikuoti žurnale „American Journal of Physical Anthropology“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius