Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslo kodas: apie robotą ir sveikas akis

Įsigyti sklypą Mėnulyje galima jau ganėtinai ilgą laiką, tačiau dabar bus, ir ką su juo veikti. Švedų mokslininkai konstruoja robotą, kuris imsis statybų Mėnulyje. Tuo tarpu amerikiečiai suspėjo įrodyti, kad kompiuteriniai žaidimai ne tik nekenkia, bet anaiptol – padeda akims.
Kadras iš „Unreal Tournament“ žaidimo
Kadras iš „Unreal Tournament“ žaidimo / R.Danisevičiaus/„ Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Mama Sklypas Mėnulis

Namelis dausose

Švedijos Malardaleno universiteto mokslininkai išsijuosę dirba prie roboto, kurio užduotis bus skirsti į Mėnulį ir pastatyti ten jaukų sodo namelį, kurio dizainą kuria menininkas Mikaelis Genbergas, garsėjantis neįprastais architektūros sprendimais.

„Mes dirbame kartu su studentais. Norime, kad jie pasitelktų kūrybiškumą ir vaizduotę ir, naudodamiesi naujausiomis tehcnologijomis, išsikeltų sau aukštą tikslą“, – pasakoja universtiteto profesorius Larsas Asplundas. Kuriamas robotas, vardu Rooney, turėtų būti baigtas jau ateinančiais metais.

„Galbūt tikslo ir nepasieksime, tačiau kai nusitaikai į žvaigždes, yra galimybė, kad pasieksi bent jau medžių viršūnes. Arba Mėnulį“, – juokavo L.Asplundas.

Geras kompiuteris – geros akys

JAV Ročesterio universiteto daktarė Daphne Bavelier dar prieš 6 metus sugriovė paplitusį mitą, kad kompiuteriniai žaidimai kenkia akims: mokslininkė eksperimentais įrodė, kad patyrę veiksmo žaidimų mėgėjai įvairiose su regėjimu susijusiose užduotyse pranoksta žmones, kurie niekada nebuvo pakėlę virtualaus šautuvo. Maža to, dabar mokslininkė su tyrimą atlikusiais kolegomis paskelbė, kad kompiuterinių veiksmo žaidimų poveikio tyrimo programoje dalyvavę asmenys žymiai geriau skyrė pilkus atspalvius. Ši savybė gali būti naudinga vairuotojams, važiuojant sutemus.

„Žaidžiant veiksmo žaidimus žmonių smegenyse kinta vaizdo suvokimo mechanizmas. Tokie žaidimai labai įtempia žmogaus regos sistemą, o smegenys prie to prisitaiko“, – sakoma D.Bavelier pranešime, pranešė BNS.

Pasak mokslininkės, šis tyrimas atskleidė iki šiol nežinotą smegenų gebėjimą prisitaikyti ir rodo, kad kompiuteriniai veiksmo žaidimai gali papildyti kitas regos gerinimo priemones.

Jau pradėti ir tyrimai, kuriais siekiama iki galo išsiaiškinti kompiuterinių žaidimų poveikį.

Negali žinoti, gal ateityje oftalmologai prastai kontrastą skiriantiems pacientams išrašys dozę kruvinų šaudynių kompiuterio ekrane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius