Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslo kodas: kalta aplinka

Nors gyvename moderniajame XXI amžiuje, kuriame, rodos, nusikaltimų, smurto ir kitų bėdų turėtų tik mažėti, kol kas yra visiškai priešingai. Anot mokslininkų, – ir kaip yra pasakęs vienas žymus Rolandas, – mes nekalti: kalta aplinka. Ir kofeinas.
Kava.
Kava. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.
Temos: 1 Kofeinas

Kaip Jurgelis daro

Olandijos mokslininkai eksperimentais pagaliau įrodė tai, ką politikai ir policininkai žinojo jau seniai: aplinka turi tiesioginį poveikį mūsų sprendimui (ne)nusikalsti. Ne tik aplinka, bet ir bandos jausmas, kurio žmonės neatsikrato per visą gyvenimą.

Eksperimento esmė buvo lauke stovinti pašto dėžutė su išlindusiu voku, kuriame gerai matėsi 5 eurų banknotas. Net 13 proc. praeivių jauką prarijo ir „priglaudė“ kyšantį voką su pinigais. Tačiau kai pašto dėžutė buvo padengta grafiti piešiniais, pagundai neatsilaikė dvigubai daugiau – apie 27 proc. žmonių. Dėžutę palikę švarią, o aplink pribarstę šiukšlių, mokslininkai stebėjo, kaip svetimą gerą pasisavino 25 proc. praeivių. Sudaužyto lango teoriją (angl. BWT – Broken window theory) pirmąkart iškėlė Jamesas Wilsonas ir George‘as Kellingas 1982-aisiais. Ši teorija teigia, kad taisyklių neatitinkanti aplinka  – ar tai būtų sudaužytas langas, ar šiukšlės, ar grafiti – gali paskatinti atitinkamą elgesį. Teorijos šalininkai pasisako už nusikaltimų prevencijos metodą, kai pirmiausia sutvarkomos mažos problemos (pavyzdžiui, prišiukšlinta gatvė), kad neatsirastų didesnių (pavyzdžiui, vagysčių). Buvęs Niujorko meras Rudy Giulianis buvo lojalus teorijos pasekėjas. Ir išties: kovodamas su grafiti, prostitucija ir elgetomis, jis sugebėjo sumažinti nusikalstamumą iš pažiūros nevaldomame mieste.

Gal ir neblogai: visuose pavojinguose rajonuose tereikia sutvarkyti aplinką, pasodinti medelių ir įrengti fontanus. Tuomet vos tik koks potencialus nusikaltėlis įkels ten koją, išvydęs visą šį grožį susigraudins ir nuspręs, kad jo tikrasis pašaukimas – pinti krepšelius.

Šiaip ar taip, pabandyti verta. Bent jau gyvensim gražiau.

Kava ir balsai

Daramo universiteto mokslininkai nustatė, kad žmonės, vartojantys daug kofeino, yra labiau linkę susipainioti realybėje. Atlikę eksperimentą su savanoriais, mokslininkai pastebėjo, jog tie, kurie vartojo daugiau kavos, energetinių gėrimų, šokolado ar kofeino tablečių, buvo labiau pažeidžiami, mažiau atsparūs stresui ir linkę matyti haliucinacijas, girdėti balsus ir jausti šalia mirusius žmones.

„Mūsų studija aiškiai rodo ryšį tarp kofeino ir polinkio matyti haliucinacijas. Žinoma, dar prireiks daugelio tyrimų ir ieškojimų, kol tai bus įrodyta“, – sakė Daramo universiteto Psichologijos departamento mokslų daktaras Charlesas Fernyhoughas. Pasak mokslininkų, pavojinga kofeino vienai dienai dozė yra 250 miligramų.

Matyt, pats metas baigti užsigerti kavą energetiniais gėrimais – net jei tai reikštų mano nematomo draugo Igno išnykimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius