Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Musulmonas kaligrafas perrašinėja Evangeliją pagal Luką, kuri bus padovanota popiežiui

Musulmonas kaligrafas Yasseras Abu Saymehas pastaruosius du mėnesius buvo atsidėjęs krikščioniškajam menui – puošniais arabiškais rašmenimis jis perrašinėjo Evangeliją pagal Luką.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jo darbas bus įteiktas popiežiui Benediktui XVI, kai Katalikų Bažnyčios galva kitą mėnesį lankysis Šventojoje Žemėje.

Y.Abu Saymehas, kuris su Naujuoju Testamentu susidūrė tik po to, kai Betliejaus meras krikščionis išrinko jį atlikti šią prestižinę užduotį, sakė supratęs, kad abu tikėjimai turi daug bendra.

„Sužinojau, jog daugelis dalykų, kuriuos pabrėžia krikščionybė, taip pat egzistuoja mūsų religijoje“, – sakė 51 metų kaligrafijos meistras.

Menininkas jau beveik baigė perrašyti Evangelijos tekstą, kuris galiausiai užims 65 didelio formato puslapius. Knyga bus išpuošta spalvingomis iliustracijomis, vaizduojančiomis Jėzaus gyvenimo scenas – nuo gimimo iki nukryžiavimo.

Šią dovaną tikimasi įteikti pontifikui gegužės 13 dieną, kai jis aplankys Betliejų piligriminės kelionės metu. Popiežius taip pat lankysis kituose dviejuose svarbiuose Jėzaus gyvenimo miestuose – Nazarete ir Jeruzalėje.

Gegužės 11 dieną Benediktas XVI bus priimtas Izraelio prezidento Shimono Pereso rezidencijoje, kur popiežiui bus įteiktas dar vienas retas Šventojo Rašto egzempliorius – 300 tūkst. Senojo Testamento tekstas, kuris panaudojant nanotechnologijas buvo surašytas ant smiltelės dydžio silicio kristalo.

Kaligrafijos menas islamiškose kultūrose labai vertinamas, nes musulmonų tikėjime žmogaus ir gyvūnų vaizdavimas prilyginamas stabmeldystei.

Y.Abu Saymehas kaligrafijos mokėsi Bagdade, o šiuo metu dirba mažoje studijoje Betliejuje, esančioje už kelių šimtų metrų nuo Viešpaties gimimo bažnyčios, pastatytos virš grotos, kurioje, kaip tikima, gimė Jėzus Kristus.

Menininkas kasdien atidaro savo dirbtuves iškart po rytinės maldos netoli jo namų esančioje mečetėje. Studijos sienos išpuoštos meniškai išrašytomis ištraukomis iš Korano ir arabų poetų tekstais. Ant seno stalo meistras laiko savo darbo įrankius – per dvi dešimtis kaligrafinių plunksnų ir indelius su juodu, žaliu ir raudonu rašalu.

Kas kelios dienos vietos kunigai tikrina perrašytus puslapius, ar tekstai tikslūs. Po to šie puslapiai bus įrišti į elnio odos viršelius, o knygai laikyti nagingi Betliejaus meistrai pagamins perlamutru inkrustuotą dėžutę.

Renkant šio projekto kaligrafą ilgai galvoti neteko: Y.Abu Saymehas išgarsėjo 2007 metais, kai šventojo musulmonų mėnesio Ramadano proga padovanojo meniškai perrašytą Koraną palestiniečių prezidentui Mahmoudui Abbasui.

Meras Victoras Batarsehas sakė iš keturių evangelijų pasirinkęs Evangeliją pagal Luką, nes jam pasirodė, kad šioje knygoje išsamiausiai pasakojama apie gyvenimą Jėzaus laikų Betliejuje. Meras aiškino pasirinkęs Y.Abu Saymehą ne vien dėl jo talento, bet ir norėdamas pasiųsti žinią, jog taikus tikėjimų sambūvis įmanomas.

Krikščionių ir musulmonų santykiai Betliejuje gana geri, nors retkarčiais kyla nesutarimų dėl žemės arba skirtingų tikėjimų asmenų santuokų.

300 tūkst. gyventojų turinčiame mieste musulmonai sudaro du trečdalius, o krikščionių įtaka stabiliai silpnėja.

Daugelis musulmonų tebepyksta ant Benedikto XVI nuo 2006 metų, kai pontifikas susiejo islamą su smurtu.

Tąsyk popiežius citavo vieną viduramžių Bizantijos tekstą, kuriame kai kurie pranašo Muhammado (Muhamado) mokymai vadinami „nelabais ir nežmoniškais“, ypač „jo įsakymas skleisti tikėjimą kardu“.

Benediktas XVI seniai atsiprašė visų, kuriuos galėjo įžeisti jo žodžiai, tačiau palestiniečių teritorijose gyvenantys musulmonai ir krikščionys atidžiai stebės šią Šventojo Tėvo kelionę.

Bet koks klaidingas pontifiko žingsnis gali pakenkti trapiems šiame regione daugumą sudarančių musulmonų ir silpstančios krikščionių mažumos santykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius