-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Napoleono anglų kalbos mokymosi sąsiuviniai parduoti aukcione už 93 tūkst. eurų

Imperatoriaus Napoleono Bonaparto anglų kalbos mokymosi sąsiuviniai sekmadienį aukcione Prancūzijoje buvo parduoti už 93 tūkst. eurų (321 tūkst. litų).
Napoleonas
Napoleonas / „Scanpix“

Pasak aukciono namų „Osenat“, sąsiuviniai yra iš Napoleono tremties į Šv.Elenos salą, kur jis pradėjo mokytis anglų kalbos, laikotarpio.

Be trijų sąsiuvinių su Napoleono užrašais prancūzų ir anglų kalbomis, aukcionų namai „Osenat“ pardavė ir kelis nuversto imperatoriaus piešinius. Jų vidutinė kaina buvo nuo 7 iki 9,5 tūkst. eurų (nuo 24 iki 33 tūkst. litų).

Tačiau privatus Paryžiaus laiškų ir rankraščių muziejus atidavė už piešinius ir sąsiuvinius daugiau nei 93 125 eurų ir paskelbė, kad nauji pirkiniai bus eksponuojami birželio 21 dieną.

Be to, tas pats Paryžiaus muziejus sumokėjo 53 750 eurų (185,6 tūkst. litų) už Napoleono atsiminimų, kuriuos jis rašė, būdamas įkalintas Britanijos saloje Pietų Atlante, rankraščius. Juose imperatorius, be kita ko, aprašo pergalingą mūšį prie Arkolo tilto 1796 metais.

Dar vienas pirkinys, kurį įsigijo Laiškų ir rankraščių muziejus, yra 20 puslapių Prancūzijos revoliucijos laikų manuskripto kopija.

Šis dokumentas – tai Asamblėjos narių, dalyvavusių priimant nuosprendį karaliui Liudvikui XVI, kuris 1793 metais galiausiai buvo nusiųstas į giljotiną, sąrašo kopija.

Kadangi aukcionui buvo pateikta tik viena rankraščio, saugomo Prancūzijos archyvuose, kopijų, jos galutinė kaina buvo 35 tūkst. eurų (121 tūkst. litų), o iš pradžių jis buvo įvertintas – 2–3 tūkstančių.

Netikėtai didelį aukciono dalyvių susidomėjimą sukėlė generolo iš Egipto laiškas Napoleonui dėl ekspedicijos į Egiptą pabaigos. 29 eilučių laiškas, kurį auksiniu ir juodu rašalu parašė Ya'qubas Hanna, buvo parduotas už 187,5 tūkst. eurų (647 tūkst. litų). Aukciono organizatoriai jį buvo įvertinę jį 6–8 tūkst. eurų.

Napoleonas Bonapartas buvo ištremtas į Didžiajai Britanijai priklausančią Šv.Elenos salą 1815 metais po Vaterlo mūšio pralaimėjimo. Saloje 1821 metų gegužės 5 dieną jis mirė nuo hepatito, būdamas 51 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius