-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„National Geographic“ redaktorius atskleidė leidinio virtuvę (nuotraukos)

Penktadienį prekyboje pasirodys pirmasis žurnalo „National Geographic Lietuva“ numeris. Lietuvišką pasaulyje gerai žinomo leidinio versiją pristatęs žurnalo vyriausiasis redaktorius Chrisas Johnsas pasakojo apie žurnalo leidybos užkulisus.
Vyriausiasis  „National Geographic“ redaktorius Chrisas Johnsas
Vyriausiasis „National Geographic“ redaktorius Chrisas Johnsas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Virtuvė

„Pirmajam lietuviško žurnalo numeriui nesugalvočiau geresnio pasakojimo nei apie sekvojas“, – sakė vyriausiasis „National Geographic“ redaktorius Chrisas Johnsas. Jis pasakojo, kad prieš 90 metų tuometinis žurnalo redaktorius susitiko su keliais žmonėmis, kurie jaudinosi, kad per aukščiausių pasaulyje medžių – sekvojų – mišką tiesiamas greitkelis.

1920 metais tas pats redaktorius parašė straipsnį apie tai, kaip ir kodėl reikia išsaugoti sekvojas. Netrukus Kalifornijos valstijoje buvo priimtas įstatymas, skirtas specialiai šiems medžiams išsaugoti. Tai tik vienas iš daugelio pavyzdžių, kaip „National Geographic“ atkreipia dėmesį į tai, kad reikėtų saugoti ekosistemas.

„Man ši istorija itin brangi, nes esu kilęs iš vakarinės Amerikos pakrantės. Pats užaugau tarp tų medžių. Vaikystėje eidavau į mišką, atsiguldavau ant nugaros ir žiūrėdavau į juos medžius“, – prisiminimais dalijosi redaktorius. Sekvojos užauga iki 100–120 metrų aukščio, todėl gulėdamas ant žemės, jis negalėjo įžiūrėti jų viršūnių, tik įsivaizduodavo, kaip atrodo visas didžiulis medis.

„Kai nusprendėme parengti straipsnį apie sekvojas, vienas mūsų stipendininkų Joelas K. Bourne'as jaunesnysis nusprendė pereiti maždaug 1200 km per sekvojų mišką iš šiaurės į pietus“, – žurnalo virtuvę atskleidė redaktorius. J.K.Bourne'as ėjo 333 dienas viena iš sunkiausiai įžengiamų Šiaurės Amerikos teritorijų.

Nuotraukose įamžinti milžiniškus medžius pasiryžo fotografas Michaelas Nicholsas. „Jis ilgai suko galvą, kaip tai padaryt ir pasikvietė geriausius inžinierius, kad jam padėtų. Tokia sekvojos nuotrauka dar niekada nebuvo padaryta“, – pasiekimais džiaugėsi C.Johns ir pridūrė, kad būtent „National Geographic“ pirmieji pradėjo fotografuoti po vandeniu ir pirmieji išspausdino spalvotas nuotraukas.

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad per 121 metų istoriją „National Geographic“ tapo žinomas savo nuodugniais straipsniais apie skirtingas kultūras, gamtą, mokslą ir technologijas. Anglų kalba žurnalas leidžiamas nuo 1888 metų. Šiuo  metu žurnalas leidžiamas japonų, ispanų, italų, hebrajų, graikų, prancūzų, vokiečių, lenkų ir kitomis kalbomis. Lietuvių kalba – 33-oji. Pasaulinis žurnalo tiražas sudaro apie 8 milijonus egzempliorių. Lietuviškos „National Geographic“ versijos leidyba rūpinasi leidykla „Alma Littera“.

Lietuviška žurnalo versija bus beveik pusantro šimto puslapių storio ir turėtų kainuoti 12,90 lito.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius