Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naudingi patarimai: kaip prižiūrėti ir valyti minkštus baldus

Minkšti baldai – ilgaamžis pirkinys, kuris namus gali puošti dešimt metų, o kartais net ir dar ilgiau. Žinoma, jei bus tinkamai prižiūrimi. Minkštų baldų priežiūra išties nėra tokia sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, tačiau būtina žinoti individualias minkštų baldų audinių charakteristikas ir kokios valymo priemonės ir mažos gudrybės padeda išvalyti įvairaus pobūdžio dėmes, nepažeisdamos baldų audinio.
Interjeras
Interjeras / Fotolia nuotr.

Minkštų baldų valymas

Skirtingų audinių ir spalvų drabužius, niekada neskalbiame kartu, panaši situacija ir su baldais. Pasak didžiausios Lietuvoje elektroninės parduotuvės Pigu.lt specialistų, nereiktų apsigauti ir užkibti ant reklaminio kabliuko, kuris teigia, kad universalus baldų valiklis, išvalys bet kokio pobūdžio dėmes iš visų audinių. Taip tiesiog nebūna. Skirtingos tekstilės minkšti baldai reikalauja ir skirtingos priežiūros.

Minkšti baldai turi savybę pradėti pelyti, jei po valymo nėra tinkamai nusausinami ar išdžiovinami.

Flokas. Šis audinys priklauso neaustai tekstilei. Norint pašalinti dulkes, o tuo pačiu ir išlaikyti floko blizgesį, jį būtina reguliariai siurbti arba valyti kempine, suvilgyta sausomis putomis. Atsisakykite pagundos grandyti išdžiūvusias dėmes ar sulipusius pūkus, tai gali negrįžtamai pažeisti audinį. Dėmes puikiai išvalo paprasto muilo putomis sudrėkinta kempinėlė arbą drėgmę sugeriančios servetėlės. Minkšti baldai turi savybę pradėti pelyti, jei po valymo nėra tinkamai nusausinami ar išdžiovinami, todėl, pašalinę dėmę, gerai nusausinkite paviršių. Pradinę estetinę išvaizdą flokas atgaus, jei kruopščiai iššukuosite pūkus. Sunkiai įveikiamos dėmės, pavyzdžiui lūpdažio arba tušinuko palikti nešvarumai, puikiai išsivalo 10 proc. spirito tirpalu.

Žakardas. Žakardo audinių minkšti baldai išsiskiria tuo, kad jų negalima valyti jokiais valikliais, kurių sudėtyje yra chloro. Dėmės nuo žakardo audinių apmušalų valomos minkštu muilu bei nedideliu kiekiu vandens, kurio temperatūra neturėtų būti aukštesnė nei 40 °C. Idealiausias variantas – apmušalus skalbti rankomis, jei jie nusiima nuo baldų, tačiau taip būna retai, todėl švelniai kempinėle išvalykite dėmę ir nusausinkite baldų paviršių. Jokiais būdais nesugalvokite dėmės grandyti ar stipriai trinti. Šlapias ar riebias dėmės nesunkiai pašalinsite, jei jas nedelsiant išvalysite drėgmę sugeriančiais popieriniais rankšluosčiais.

Atminkite, kad veliūro negalima balinti, trinti, gręžti ar lyginti lygintuvu.

Veliūras. Veliūriniai minkšti baldai labai įnoringi, jų negalima valyti jokiais valikliais, kurių sudėtyje yra naftos produktų ar stiprių chemikalų. Veliūrinių minkštų baldų valymo procedūra identiška žakardinio audinio valymui. Atminkite, kad veliūro negalima balinti, trinti, gręžti ar lyginti lygintuvu, jei jo temperatūra yra aukštesnė nei 150 °C.

Šenilas. Tai itin tankus, patvarus ir ilgaamžis minkštųjų baldų audinys, tačiau, šalindami dulkes bei kitus nešvarumus nuo šenilo paviršiaus, turėtumėte kiek įmanoma daugiau apriboti skysčių naudojimą. Dulkes nuo šenilo tiesiog nusiurbkite dulkių siurbliu ar nuvalykite minkštu šepečiu. Tuo tarpu, dėmės nuo šenilinių audinių galite nuvalyti žvakės vašku – susmulkinkite žvakės vašką ir užberkite ant nešvaraus paviršiaus ir viską susiurbkite dulkiu siurbliu, po to uždenkite dėmę drėgmę sugeriančia servetėlė ir gerai išlyginkite adinį. Po to dėmę suvilgykite metilo chloridu ir išdžiovinkite. Po tokio valymo jūsų sofa, minkštas kampas ar foteliai vėl bus kaip nauji! Kavos dėmes galite valyti šiltu muilo tirpalu. Šokolado, arbatos tušinuko ar raudonojo vyno dėmes galima valyti įprastomis valymo priemonėmis, kurių pagrindą sudaro vanduo. Sunkiau įveikiamas dėmes, pavyzdžiui lūpdažių pėdsakus ar riebalus, lengvai pašalina 3-6 proc. amoniako tirpalo ir vandens mišinys.

Kambaryje, kuriame stovi natūralios odos minkšti baldai visada turėtų būti palaikomas santykinis drėgnumas.

Natūrali oda. Tai yra higroskopinė kapiliarinė porėta medžiaga, kuri lengvai sugeria bei garina drėgmę. Dulkes galima nuvalyti silpname muilo tirpale sudrėkinta servetėle, o vėliau nusausinti vilnoniu audiniu. Tiesa, vertėtų atminti, kad kambaryje, kuriame stovi natūralios odos minkšti baldai visada turėtų būti palaikomas santykinis drėgnumas, nes itin sausas oras ištrauks iš odos drėgmę ir ilgainiui minkšti baldai pradės skeldėti. Įvairias dėmes nuo natūralios odos galima pašalinti medicininius spiritu.

Dirbtinė oda. Dirbtinės odos minkštų baldų apmušalai valomi silpnos konsistencijos etanolio ir vandens tirpalu – suvilgykite švelnaus audinio šluostę tirpalu ir lengvai pašalinsite nešvarumus. Dėmes taip pat galite pašalinti valikliais, kurių pagrindą sudaro amoniakas. Galiausiai dirbtinės odos baldai nuvalomi minkštašluoste, sudrėkinta švariame vandenyje ir nusausinami.

Įvairias dėmes išvalysite žymiai greičiau, jei neleisite joms įsisenėti, įsigerti į auginio struktūrą, todėl išpylus kavos ar vyno tarę ant mylimos sofos, neleiskite jai išdžiūti. Kita vertus, jei namuose turite minkštų baldų valymo priemonių, kurių dar nesate išbandę, geriau nerizikuoti ir valymo priemonės poveikį patikrinti nematomoje baldo vietoje. Jei valiklis išlaikė testą, nepažeidė audinio, uždenkite baldų dekoratyvines detales, pavyzdžiui, medines rankenas, ir purkškite valymo priemonę ant audinio. Tiesa, daugiau valymo priemonės nereiškia geresnio rezultato, todėl naudokite tik nedidelį skysčio, putų ar kitos konsistencijos valymo priemonės kiekį. Be to, vertėtų atminti, kad dėmės ant minkštų baldų yra valomos nuo nešvarios vietos ribos link centro. Stipriai trinti ir murzoti į visas puses minkštų baldų valymo priemonių tikrai nereikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius