-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja Europos kosminė raketa pakilo pirmajam skrydžiui

Nauja lengvoji raketa nešėja „Vega“ pirmadienį pirmąkart startavo iš Europos kosminių skrydžių centro, iškeldama į orbitą devynis palydovus, pranešė skrydžių valdymo centras.

„Trajektorija normali“, – paskelbė skrydžio vadovė, kai pirmosios trys pakopos, varomos kietu kuru, atsiskyrė kaip planuota.

Paskutinės pakopos skysto kuro variklis įsijungė kaip planuota – tris kartus, nukreipiant palydovus į skirtingas orbitas.

Nepaprastai greitai į orbitą pakilusi raketa vėliau pradėjo 81 minutę trukusį „kvalifikacinį skrydį“, paleisdama devynis palydovus.

Tikimasi, kad ši lengvoji raketa bus naudojama mažiems palydovams iškelti į žemąsias orbitas aplink Žemę.

Ši nešėja papildys sunkiąją raketą „Ariane 5“, galinčią skraidinti daugiau nei 20 tonų sveriančius naudinguosius krovinius, taip pat vidutinės klasės Rusijos raketą „Sojuz“, sukonstruotą dar Sovietų Sąjungoje. Pastarosios nešėjos pernai buvo pradėtos leisti iš Kuru oagal sutartį tarp Rusijos ir Europos kosmoso agentūros (ESA).

„Vega“ kūrimo projektas buvo pradėtas 1998 metais ir kainavo 776 mln. eurų (2,68 mlrd. litų). Beveik 60 proc. šios sumos skyrė Italija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius