Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujieji metai: neįgyvendinti tikslai žmonėms kenkia

Nauji tikslai – prieš Naujuosius metus. Tai tarsi ritualas, kuris žada, jog nauji metai bus kaip nauja knyga, ar švarus jos puslapis. Tačiau mokslininkai teigia, kad lengvabūdiškai prieš Naujuosius metus užsibrėžti tikslai yra neįvykdomi, pažadai duoti sau – sulaužomi.
Pora
Tyrime apklausta apie 700 žmonių ir paaiškėjo, kad tik ketvirtadalis jų yra pasiekę metų sandūroje užsibrėžtų tikslų. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Atėjus laikui įvertinti judėjimą tikslo link, žmonės netenka ūpo, nusivilia, kad nepavyko pasiekti užsibrėžtų dalykų.

Jungtinės Karalystės Hertfordshiro universiteto profesorius Richardas Wisemanas pasakojo, jog jis ir jo komanda, atlikdami tyrimą, apklausė apie 700 žmonių ir paaiškėjo, kad tik ketvirtadalis jų yra pasiekę metų sandūroje užsibrėžtų tikslų. Žmonių norai buvo patys įvairiausi: sulieknėti, mesti rūkyti, pagerinti santykius ar bendravimo įgūdžius.

Dalis tų, kuriems tikslų įgyvendinti nesisekė, naudojosi savipagalbos guru patarimais. Kiti – daug dėmesio skyrė pašalinėms mintims – ne kryptingam ėjimui norų įgyvendinimo link. Žmonės susikoncentruodavo į rezultatą, pradėdavo svajoti apie sėkmę: pavyzdžiui, įsivaizduodavo, jog jau sulieknėjo.

„Motyvacijos ekspertai rekomenduoja, kaip mąstyti, kokių priemonių imtis, kad kiekvienas žmogus savo tikslą pasiektų, tačiau tyrimas parodė, jog jų patarimai yra beverčiai. Nepakanka pasidėti idealiai atrodančio modelio paveikslą ant šaldytuvo ir fantazuoti apie lieknesnes savo kūno linijas“, – sakė R.Wisemanas.

Dažniau pasisekdavo tiems žmonėms, kurie savo tikslus suskaidydavo į mažesnius tiksliukus ir žingsnis po žingsnio eidavo didžiojo savo tikslo link. 35 proc. taip besielgusių žmonių pasisekė. Dar kiti ne tik sudėliodavo žingsnius, tačiau pasakodavo apie savo pergales aplinkiniams, vesdavo savo veiklos užrašus. Pusė tuo užsiėmusių žmonių tikslus įgyvendino.

Tyrimas parodė, kad prieš pat Naujuosius atsiradę tikslai žmonėms nereikšmingi, tad, skubotai nusprendus ko nors imtis, pritrūksta motyvacijos tai padaryti. „Jeigu kažko imsitės vien dėl to, kad prasideda nauji metai, tikriausiai tai nėra labai reikšminga, reikalinga, tad nesiruošiate tam skirti daug laiko ir pastangų. Geriau nieko nesiimti, nei likti su neįgyvendintais tikslais. Tai sukelia psichologinį diskomfortą, nepasitikėjimą savimi“, – aiškino profesorius R.Wisemanas.

Parengta pagal guardian.co.uk

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius