-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįprastai politizuotus Rio de Žaneiro sambos paradus užbaigė garsus transvestitas

Šiemetinius Rio de Žaneiro sambos paradus – karnavalą, pažėrusį neįprastai griežtos kritikos šalies lyderiams – anksti antradienį įspūdingai užbaigė Brazilijos superžvaigždė Pabllo Vittaras.
Pablo Vittaras
Pablo Vittaras / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paskutiniai šeši dvi dienas trukusių paradų pasirodymai 72 tūkst. žiūrovų talpinančiame „Sambodrome“ pirmadienio vakarą prasidėjo garsiosios sambos mokyklos „Unidos da Tijuca“ išėjimu.

Po tradicinių pasveikinimo fejerverkų „Tijuca“ išžygiavo aidint kurtinančiam būgnų tratėjimui. Būgnininkai vilkėjo žėrinčius mėlynus kostiumus, gretomis išsirikiavę šokėjai ir dainininkai vaizdavo medūzas, o tada pasirodė koralinį rifą vaizduojanti platforma.

Transvestitas P.Vittaras pasirodė per paskutinį paradą jau po vidurnakčio, su sambos mokykla „Beija Flor“. Viena jos platforma vaizdavo lūšnyną su kasdienio tenykščio gyvenimo scenomis: pagrobimais, šaudymais ir lavonu karste, ant kurio buvo užrašyta „Prarasta dar viena viltis“.

Ant kitos platformos važiavo korumpuotais verslininkais apsirengę atlikėjai, kurių kišenės buvo išsipūtusios nuo dolerių.

Pats P.Vittaras šoko ant platformos vilkėdamas vaivorykštės spalvų kostiumą – jis taip demonstravo palaikymą Brazilijos LGBT bendruomenei.

Šio itin populiaraus dainininko dalyvavimas suteikė naują aspektą šiemetinėms sambos mokyklų varžyboms. Jų pirmąjį vakarą, sekmadienį, taip pat buvo šaipomasi iš nepopuliarių politikų.

Aukštas dainininkas ilgais šviesiais plaukais idealiai tiko ekstravagantiškai atmosferai „Sambodrome“. Sekmadienį atvykęs stebėti paradų jis buvo sutiktas gerbėjų klyksmais ir šauksmais.

P.Vittaras padėjo akcentuoti vieną pagrindinių „Beija Flor“ pasirodymo temų – kovą su seksualine netolerancija ir kitokiu nepakantumu.

Šis klausimas gyvybiškai svarbus Brazilijos gėjams ir translyčiams asmenims: teisių gynimo grupė „Grupo Gay de Bahia“ sausio mėnesį pranešė, kad 2017 metais buvo nužudyti 387 žmonės iš LGBT bendruomenės, 30 proc. daugiau nei ankstesniais metais.

Karnavalą niekinantis meras

„Beija Flor“ taip pat pasinaudojo proga platformomis ir kostiumais pademonstruoti savo požiūrį į korupcijos skandalą dėl nacionalinės naftos kompanijos „Petrobras“, per pastaruosius ketverius metus apėmusį visą Brazilijos politinę klasę.

Korupcijos kritika buvo akivaizdi ir pirmąjį sambos mokyklų paradų vakarą sekmadienį.

Brazilijos centro dešinės prezidentas Michelis Temeras, kuris, kaip rodo visuomenės apklausos, yra nepopuliariausias šalies vadovas istorijoje, per mokyklos „Paraiso do Tuiuti“ paradą buvo pavaizduotas kaip pinigus glemžiantis vampyras.

Tačiau ypatingą pasirodymų dalyvių ir žiūrovų susierzinimą kėlė Rio de Žaneiro meras Marcelo Crivella. Jis yra įtakingos brazilų penkiasdešimtininkų Visuotinės Dievo Karalystės Bažnyčios, kurią įkūrė jo dėdė milijardierius, vyskupas emeritas; mero pareigas M.Crivella perėmė 2017 metų pradžioje.

M.Crivella sunkiai nuslepia panieką karnavalo nuogybėms prieš katalikų Gavėnios pradžią. Jis šiemet apkarpė finansavimą miesto sambos mokykloms, kurios visus metus ruošiasi pasirodymui legendiniame karnavale – iš jų atimta apie 1,5 mln. dolerių (1,2 mln. eurų). Be to, meras atsisako dalyvauti paraduose.

Užpakalis reiškia merą, už mūsų biudžeto sumažinimą, už bandymą padaryti galą mūsų laimei.

„Tai, ką padarė meras, bjauru, – sakė Paulo Roberto, pirmadienio per mokyklos „Portela“ paradą vilkėjęs indėno kostiumą. – Tai nukreipta prieš Rio, nes Rio yra čia – Rio yra samba.“

Sekmadienį mokykla „Mangueira“ M.Crivellai atsakė užpakalio formos platforma, ant kurios buvo užrašytas religingojo mero vardas.

„Užpakalis reiškia merą, už mūsų biudžeto sumažinimą, už bandymą padaryti galą mūsų laimei“, – sakė vienas „Mangueira“ darbuotojas, 28 metų Heltonas Diasas.

M.Crivella penktadienį turėjo įteikti miesto raktą karnavalo karaliui Momo, tačiau užuot padaręs tai pats, kaip ankstesni merai, šią užduotį jis perleido vienai žinomai Rio de Žaneiro šeimai, o pats per šią tradicinę ceremoniją pasitraukė į šalį.

„Anestetikai žmonėms“

Konkurse specialiai pastatytame „Sambodrome“ dalyvauja 13 geriausių sambos mokyklų; kiekviena šio talentų konkurso detalė vertinama itin rimtai, lygiai kaip ir kita didžiulė Rio de Žaneiro meilė – futbolas.

Kiekvienos mokyklos, turinčios po maždaug 3 tūkst. įmantriais kostiumais pasipuošusių šokėjų, dainininkų ir būgnininkų, pasirodymas priešais teisėjus ir dešimtis tūkstančių entuziastingų gerbėjų trunka apie valandą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karnavalų sezonas Brazilijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karnavalų sezonas Brazilijoje

Pernai konkursas baigėsi „Mocidade“ ir „Portela“ mokyklų lygiosiomis. Naujoji čempionė bus paskelbta trečiadienį.

Daugeliui karnavalas padeda bent kelioms dienoms pamiršti Braziliją prislėgusias problemas. Didžiausia Lotynų Amerikos valstybė tik pradeda atsigauti po didžiausios per savo istoriją recesijos. Rio de Žaneirą krečia itin didelės finansinės bėdos, daugybėje rajonų siautėja nevaldomas nusikalstamumas, neturtingųjų socialinis aprūpinimas žlugęs.

„Žmonėms reikia šių fantazijų“, – sakė 53 metų fizioterapeutas Marcio de Castro, rengdamas savo kostiumą mokyklos „Sao Clemente“ paradui.

„Tarsi per karnavalą visi pavartotume kokių anestetikų“, – pridūrė jis.

Tačiau tikrovė veržiasi ir čia.

Sambos kompozitorius Moacyras Luzas, anksti pirmadienį taksi atvykęs prie „Sambodromo“, buvo iškart apiplėštas, pranešė naujienų svetainė „O Globo“.

Vagys pagrobė net jo kostiumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius