Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Neįtikėtina apatinio trikotažo istorija: nuo senovės Egipto iki dabar

Šiuolaikinis apatinis trikotažas savo modeliais, audiniais, jų faktūromis, spalvomis bei dekoravimo subtilybėmis išties nieko nebestebina. Nepaisant to, dizaineriai kiekvienais metais kuria naujas apatinio trikotažo linijas, o potencialias klientes vilioja ilgakojės koketės, ryžtingai žengiančios aukštosios mados podiumais. Senovės moterys, kurios vietoj kelnaičių ir liemenėlės vilkėjo ilgus marškinius, negalėjo net pasvajoti apie tokius radikalius apatinio trikotažo pasikeitimus.
Moteris segasi liemenėlę
Moteris segasi liemenėlę / Fotolia nuotr.

Apatinis trikotažas tik kilmingiesiems

Tiksliai nėra žinoma, kada atsirado pirmasis apatinis trikotažas. Pirmieji įrašai, kuriuose šiek tiek užsimenama apie apatinius rūbus, pasirodė dar 3000 metų prieš mūsų erą senovės Egipte. Manoma, kad tais laikais apatinis trikotažas bylojo apie asmens socialinę padėtį – kuo aukštesnis žmogaus socialinis statusas ir padėtis visuomenėje – tuo apatinis trikotažas buvo prabangesnis ir puošnesnis. Tuo tarpu vergai ir tarnai apie tokią „prabangą“ galėjo tik pasvajoti.

Viduramžiais aukštuomenės tarpe buvo labai populiaru kūną išsitepti aliejais, kurių ryškus kvapas užgoždavo nemalonų kūno kvapą, todėl kilmingieji vilkėdavo apatinius drabužius, norėdami apsaugoti viršutinius, kad šie neišsiteptų. Tais laikais moterys vilkėjo ilgus naktinius marškinius, tačiau, į valdžią atėjus Anglijos karalienei Elžbietai, situacija pasikeitė – išpopuliarėjo apatinis trikotažas su dideliais karkasiniais lankais ties klubais. Tokia apranga vizualiai susiaurindavo liemenį, o klubus išplatindavo.

Korsetas – vapsvos liemuo ir nuolatinis skausmas

Korsetas – prieštaringiausiai vertinamas rūbas visoje mados istorijoje, kurio šaknys siekia XVI a. To meto moterys, norėdamos pabrėžti krūtinę ir susiaurinti liemenį, korsetus vilkėdavo kasdien, net ir nėštumo metu. Nepaisant to, kad korsetai keldavo milžiniškus skausmus, buvo nepatogūs ir deformuodavo dailiosios lyties vidaus organus, šis apatinis apdaras buvo populiarus iki pat Didžiosios Prancūzijos revoliucijos, nes per karą buvo žymiai svarbiau apsaugoti kūną, o ne puikuotis išraiškingu liemeniu prieš kitus. Korsetai vėl tapo populiarūs Napoleono Bonaparto valdymo laikais, tačiau juos greitai pakeitė liemenėlės, kadangi moterys tapo šiek tiek aktyvesnės – pradėjo šokti, sportuoti, joms reikėjo patogesnio apatinio trikotažo.

„Fotolia“ nuotr./Mergina su korsetu
„Fotolia“ nuotr./Mergina su korsetu

Pirmoji liemenėlė – Mino civilizacijos išradimas

Liemenėlė – ne XX a. išradimas. Maždaug prieš 2500 metų prieš mūsų erą Mino civilizacijos moterys nešiojo iš nosinaičių išlankstytas, krūtinę pakeliančias liemenėles. Senovės Romos ir Graikijos moterys taip pat krūtinę keldavo drobinėmis atraižomis. O štai pirmoji liemenėlė, kuri yra šiuolaikinių liemenėlių pirmtakė, pasirodė tik 1913 m. Ją sukūrė Marija Phelps Jacob, kuri tiesiog dvi nosinaites surišo juostele ir taip pakėlė krūtis. Visgi, liemenėlių progresas vyko gana lėtai – tik po 20 metų buvo nustatyti liemenėlių dydžiai. 1966 m. pradėtas gaminti tobulesnis apatinis trikotažas, kuris primena šiuolaikinius apatinius rūbus. Situacija kardinaliai pasikeitė tik 1977 m., kai duris atvėrė „Victoria Secret“ mados namai.  Tiesa, dar 2008 m. žavioji burleskos šokėja ir skandalingojo rokerio Marilyn Manson buvusi žmona Dita Von Teese bandė gaivinti senovinių apatinių drabužių madą, tačiau šiuolaikinės moterys pirmenybę teikia patogumui, o retro klasiką renkasi tik ypatingoms progoms.

Šiek tiek apie kelnaites

Senovėje ir moterys, ir vyrai nešiojo strėnjuostes, vėliau jas pakeitė kelnaitės, kurias galėjo nešioti tik vyrai. Manoma, kad moterys kelnaites pradėjo mūvėti XIX pradžioje. Tiesa, tuometinės vyriškos kelnaitės ne iš tolo nepriminė šiuolaikinių siaurikių. Tai buvo ilgos, žemę siekiančios kelnės, su specialiomis kišenėlėmis, kurios atsisegdavo, kai gamta pašaukdavo. Su laiku apatinės kelnės trumpėjo, jas pradėjo mūvėti ir moterys. Tiesa, apie apatinį trikotažą niekas nekalbėjo ir juo nesipuikavo, kol mados pasaulio neužkariavo „Calvin Klein“ su modeliu Kate Moss ir jos reklamuojamu seksualiu apatiniu trikotažu. Baltų ar juodų kelnaičių kraštelis, išlindęs iš džinsų, ant kurių puikavosi „Calvin Klein“ užrašas, buvo prestižo reikalas.

„Calvin Klein“/Tyrone Lebon nuotr./Kendall Jenner „Calvin Klein“ reklmoje
„Calvin Klein“/Tyrone Lebon nuotr./Kendall Jenner „Calvin Klein“ reklmoje

O štai kai kurių moterų pamėgtos kelnaitės su juostele, pirmą kartą pasirodė 1939 m. vienoje pasaulinėje parodoje Niujorke. Tuometinis niekada nemiegančio miesto meras Fiorello La Guardia įpareigojo šokėjus, kurie ketino pasirodyti visiškai nuogi, vilkėti drabužius, dengiančius intymias vietas. Tiesa, po šio ekstravagantiško pasirodymo praėjo beveik 30 metų, kol buvo sukurtas pirmasis bikinis. Išpradžių kelnaitės su juostele buvo dėvimos tik paplūdimiuose ir tik vėliau atsidūrė moterų apatinio trikotažo stalčiuose.

Specialisto komentaras

Pasak didžiausios elektroninės parduotuvės pigu.lt specialistų, šiuo metu moterys labai žavisi skoningais nėriniais dekoruotu prancūzišku apatiniu trikotažu, taip pat minimalistiniais ar permatomais apatiniais rūbais. Daugiausiai dėmesio sulaukia kūno spalvos, sendintos rožės ir levandų spalvos apatinis trikotažas. Be abejo, juoda, balta ir raudona spalvos visada madingos ir itin moteriškos. Šių spalvų apatinį trikotažą moterys mielai renkasi ir kasdieniniam dėvėjimui, ir ypatingoms progoms.

Pabaigai, vertėtų pabrėžti, kad nepriklausomai nuo to, kokį apatinį trikotažą mėgsta moteris, su juo ji turi jaustis patogiai, todėl svarbiausia pasirinkti tinkamą apatinio trikotažo dydį bei modelį, atsižvelgus į savo kūno formas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius