Neries upėje Vilniuje pamažu gaivinama pramoginė laivyba

Pramoginė laivyba Neryje, nors ir labai iš lėto, ima atsigauti. Penktadienį, kartu su diskžokėjų regata (plaukiančia diskoteka) „Upeiviai 2009“ įvyks viešas jau trečiojo laivo Vilniaus mieste debiutas.
Pramoginė laivyba Nerie upe
Naujojo laivo pažintiniai-pramoginiai maršrutai driekiasi vaizdingomis vietovėmis – nuo Vingio parko per miesto Centrą, Antakalnį ir Valakupius iki Verkių dvaro vandens malūno. / mazilaivai.lt. nuotr.

Upės naujokas – tai nedidelis ir manevringas mažagrimzlis laivelis, galintis plukdyti iki 20 keleivių. Neatsitiktinai pasirinktas ir naujojo Neries laivo pavadinimas – „Vienas iš trijų“. Laivas renginyje atliks diskžokėjų scenos ir platformos žurnalistams, fotografams bei operatoriams funkcijas.

Pranešime spaudai teigiama,  kad šio laivo atsiradimas Vilniuje – tai vienas iš neoficialaus judėjimo „Susigrąžinkime upę“ akcentų: „Gyva upė mieste reiškia upę su joje plaukiojančiais laivais, o Vilniuje laivyba labai ilgą laiką vyko labai vangiai. Savo veikla stengiamės įpūsti truputėlį daugiau gyvybės miestui. Pagrindinis šio sezono mūsų tikslas yra padėti Vilniečiams prisiminti Neries upę – juk tai natūrali urbanistinė vertybė, galinti tapti pagrindine miesto pramogų ir turizmo ašimi“, – pasakoja laivą eksploatuojančios iniciatyvinės grupės „Maži laivai“ vienas iš steigėjų Adomas Patašius.

Pagrindinė kliūtis, trukdanti sėkmingai plėstis vandens turizmui Neries upėje – seniai nebeprižiūrima, užteršta įvairiomis šiukšlėmis bei statybinėmis atliekomis vaga: „Iš esmės plaukioti mažiems laivams Neris yra tinkama. Bėda ta, kad upė pilna šlamšto, labai trukdančio laivybai. Kol sudarėme saugius plaukiojimo maršrutus, teko ne kartą užkabinti povandenines kliūtis, kartą netgi nepataisomai sugadinome sraigtą ir apgadinome variklį. Remontas mūsų entuziazmo kol kas neužgesino, bet Neries vagą būtina skubiai išvalyti, jei miestas nori matyti gyvą upę“, – teigia „Mažų laivų“ grupės narys Vaidotas Šukštulis.

Naujojo laivo pažintiniai-pramoginiai maršrutai driekiasi vaizdingomis vietovėmis – nuo Vingio parko per miesto Centrą, Antakalnį ir Valakupius iki Verkių dvaro vandens malūno. Nors šioje atkarpoje seniai žadėtų viešų prieplaukų miesto valdžia taip ir neįrengė, laivininkai išradingai naudoja turimas priemones: „Kad keleiviams būtų patogu įlipti ir išlipti, teko sukonstruoti ilgą trapą, kurį prisišvartavę nutiesiame iš laivo į krantą. Žinoma, prieplaukose įlaipinti ir išlaipinti keleivius būtų gerokai paprasčiau, bet kol kas tenka taikytis su esama situacija. Savarankiškai sutvarkyti laivybos infrastruktūrą dėl finansinių aspektų laivininkai tikrai neįstengs“, – upeivių problemas dėsto Simonas Savickas, trečiasis „Mažų laivų“ grupės steigėjas.

Akivaizdu, kad miestiečiai yra tiesiog pamiršę Nerį ir net neįsivaizduoja, kokį malonumą gali suteikti pasiplaukiojimai laiveliu po Vilnių ir jo apylinkes, sakė A.Patašius.

 Nepaisant visų sunkumų, „Mažų laivų“ atstovai planuoja įgyvendinti savo seną svajonę – atgaivinti Neries upėje sumenkusią laivybą: „Kol kas komercinės sėkmės tikėtis būtų labai naivu, tačiau mus į priekį varo entuziazmas, pagrįstas meile beveik viskam, kas plaukia vandeniu“, – juokauja Adomas Patašius. „O jei rimčiau, tai iki šiol šį laivelį naudojame daugiausiai savo malonumui. Galime jį nuomoti įvairioms šventėms ar tiesiog draugų kompanijoms pasiplaukiojimui vakarais, bet kol kas dėmsio sulaukėme tik iš savo draugų ir pažįstamų. Akivaizdu, kad miestiečiai yra tiesiog pamiršę Nerį ir net neįsivaizduoja, kokį malonumą gali suteikti pasiplaukiojimai laiveliu po Vilnių ir jo apylinkes. Beveik visose Europos sostinėse upės yra paverstos turistų traukos centrais, o Vilniuje į Nerį kažkodėl žiūrima tik kaip į lietaus kanalizacijos griovį. Ši situacija tikrai nepasikeis, kol miesto valdžia nepakeis savo požiūrio kampo“. 

 Kol miesto valdžia nevaisingai svarsto įvairius Neries vagos sutvarkymo scenarijus, laivybos entuziastai yra priversti tvarkytis savo jėgomis: „Stengiamės atlikti tai, kas yra įmanoma turimomis priemonėmis. Jau pradėjome po truputį valyti savo prieplaukos prieigas, kad kitą sezoną galėtumėm saugiai švartuoti keletą mažų laivų. Tikimės, kad laivų Neryje kitais metais atsiras ir daugiau. Kviečiame prie „Mažų laivų“ judėjimo prisijungti daugiau laivybos entuziastų bei profesionalų. Tikimės, kad laivininkams suvienijus jėgas pavyks paspartinti upės vagos parengimą pramoginei laivybai“, – teigia „Mažų laivų“ atstovas Simonas Savickas.

 Rasti daugiau informacijos apie naująjį Neries laivą „Vienas iš trijų“ ir susipažinti su jo nuomos galimybėmis galima tinklapyje www.mazilaivai.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius