Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nikon sukanka 100 metų

Tikriausiai fotografijos mėgėjams nereikia aiškinti, kas yra Nikon fotografijos įranga. Tai viena iš trijų populiariausių pasaulyje fotokamerų (šalia Canon ir Sony). Šiais metais vasarą sukanka lygiai 100 metų, kai buvo įkurta kompanija, pagaminusi Nikon kameras. Norime pateikti 10 įdomių faktų, kurių greičiausiai nežinojote apie Nikon kompaniją ir fotoaparatus.
Fotoaparatas
Fotoaparatas / „Fotolia“ nuotr.
  1. Kompanija vadinosi ne Nikon. Iki pat 1988 metų Nikon kameras gamino kompanija Nippon Kōgaku Kōgyō Kabushikigaisha, arba Japan Optical Industries Co., Ltd. Tai ta pati kompanija. Nikon yra jų prekės ženklas. Nuo 1988 metų kompanijos vadovybė nusprendė pakeisti įmonės pavadinimą pagal jau visame pasaulyje žinomą prekės ženklą į Nikon Corporation.
  2. Kas bendro su Mitsubishi? Enciklopedijose rašoma, kad 1917 metais Nippon Kogaku įmonę sukūrė 3 susijungusios įmonės. Retas kuris žino, kad tos įmonės (Tokyo Keiki kompanijos Optical instruments padalinys, Iwaki Glass Manufacturing veidrodžių gamybos padalinys ir Fuji Lens Manufacturing) buvo suvienytos talentingo investuotojo Koyata Iwasaki, tuometinio Mitsubishi prezidento, kuriam talkino jo sūnėnas Yataro Iwaki. Nuo pat įkūrimo Nikon buvo Mitsubishi imperijos dalimi.
  3. Gamino stiklus. 1918 metais naujai įkurta kompanija naujojoje Oi Dai-ichi gamykloje pradėjo gaminti padidinamuosius stiklus. Jie buvo skirti daugiausiai karinei pramonei, taip pat ir mokslo tikslams. Padidinamieji stiklai ir lęšiai tuo metu buvo naudojami žiūronuose, teleskopuose, laivų periskopuose ir t.t. Kol kas kameromis net nekvepėjo...
  4. Padėjo vokiečiai. 1921 metais pasaulyje optikos srityje karaliavo vokiečiai. Japonų ten nebuvo. Tik vokiečiai ir amerikiečiai. Japonai, norėdami sukurti dar geresnius lęšius į pagalbą pasikvietė 8 vokiečių inžinierius, dirbusius Carl Zeiss kompanijoje. Tai buvo rimtas postūmis į priekį. Be to, puiki galimybė japonų inžinieriams mokytis ir perprasti optinių prietaisų tendencijas bei poreikius.
  5. 765 kartus didinantis mikroskopas. 1925 metais kompanija pristatė tuo metu neįtikėtiną dalyką – net 765 kartus didinantį mikroskopą JOICO (Japan Optical Industries Co. kompanijos sutrumpinimas). Jis buvo sukurtas kartus u vokiečių inžinieriais, kurie tuo metu dirbo japonams. Tai buvo tikras perversmas mokslo pasaulyje. Mikroskopų gamyba kompanija užsiima iki šiol.
  6. Nikkor lęšiai. Kompanija jau buvo sukūrusi savo garsųjį teleskopą, paleidusi serijinę pramoninių lęšių gamybą, tačiau reikėjo naujų iššūkių. Kompanijos delegacija nuvyko į Berlyną, kur pasivaikščiojo po fotografijos reikmenų parduotuves. Ten prisipirko įvairių lęšių tuometiniams fotoaparatams. Juos parsivežė į Japoniją ir pradėjo kurti savus. Juk negali visada būti priklausomas nuo vokiečių ir amerikiečių. Taip 1932 metais atsirado Nikkor lęšiai. Kol kas paprastiems žmonėms skirtos kameros dar nėra...
  7. Nikorette. Taip turėjo vadintis pirmieji fotoaparatai. Deja, -ette priesaga nepasirodė labai solidi, nes angliškai tai reiškia mažybinį ir moterišką daiktą. Norėjosi kažko solidžiau, tad buvo nuspręsta gale dėti vyriškesnę raidę N – Nikkon. Dvi k raidės viduryje taip pat atrodė painiai, nors tai ir nesutrukdė pavadinti lęšius Nikkor. Taip gimė prekės ženklas Nikon ir pirmoji kompaktiška kamera. Iki to laiko Nippon Kogaku gamino pramoninius lęšius ir kameras, pavyzdžiui skirtas montuoti lėktuvuose ir fotografuoti reljefą. Ką tik buvo pasibaigęs II pasaulinis karas, kuris Japonijai atnešė daug kančių – žlugo imperija, atominiais sprogimais sunaikinti du dideli pramoniniai Japonijos miestai. Likę mokslininkai labai stengėsi kuo greičiau atstatyti sugriautą šalį ir Nikon kameros buvo vienas iš efektyviausių būdų tai padaryti.
  8. Nikon Model I. Tai buvo pirmieji masiškai gaminami fotokaparatai, kuri paplito visame pasaulyje. Tai nutiko 1948 metais, kai pasaulis pagaliau susipažino su Nikon prekės ženklu ir jų protingais bei tvirtais įrengimais. Kai kuriems fotografams tai buvo didelis atradimas. Ši kamera turėjo daugiau versijų, tačiau pradžia buvo duota – pasaulis susitiko su Nikon.
  9. Kuo garsi Nikon Photomic FTN kamera? 1971 metais Nikon pasauliui pristatė Nikon Photomic FTN kamerą. Jie jau buvo pakankamai gerai žinomi fotografų sluoksniuose, tačiau kuo išskirtinė būtent ši kamera? Ji buvo sukurta NASA užsakymu, nes tuo metu buvo ruošiamasi misijai į Mėnulį. Taip, astronautai fotografavo žemę ir mėnulį būtent Nikon kameromis atvirame kosmose. Tai didžiulis įvertinimas ir iššūkis japonų inžinieriams. NASA ir Nikon bendradarbiavimas tęsėsi ne vienerius metus...
  10. Coolpix. 1997 metais Nikon pristatė Coolpix 100 kompaktišką skaitmeninę kamerą. Tuo metu tai buvo revoliucinis išradimas, nes nuotraukas buvo galime permesti į kompiuterį naudojantis specialia jungtimi. Pirmoji Nikon „muilinė“ fotografavo 512 x 480 pikselių rezoliucijos nuotraukas (0,3 Mpix), turėjo raudonų akių šalinimo funkciją ir 10 sekundžių „taimerį“. Žodžiu, tai buvo fotoaparatas plačiosioms masėms, o ne tik profesionalams.

Nikon kompanija visą veiklą vystė keliomis kryptimis ir tai daro iki šiol. Vienas padalinys gamina mikroskopus, kitas dirba su Nikkor lęšiais, kurie dabar yra laikomi vienais geriausių pasaulyje. Dirbama ir su skaitmeninėmis ir su veidrodinėmis kameromis, bei jų aksesuarais. Taip pat dirbama su fotografijų ryškinimo medžiagomis ir juostomis. Jų vis dar reikia tam tikrų sričių profesionalams. Dar dirbama su pramoniniais skeneriais, kurie užima visą kambarį. Galiausiai Nikon įžengė ir į naują kamerų sritį – veiksmo kameras ir konkuruoja su GoPro bei kitomis.

Apie šią kompaniją galima pasakoti dar daug, tačiau akivaizdu, kad nei karas, nei žemės drebėjimai, ne kartą griovę jų gamyklas, nesutrukdė siekti užsibrėžto tikslo – tapti pasauliniais fotografijos įrangos lyderiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius