Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorko teismas nusprendė: šimpanzėms žmogaus teisės netaikytinos

Niujorko valstijos apeliacinis teismas ketvirtadienį atmetė gyvūnų teisių aktyvistų pastangas užtikrinti „teisės subjekto“ statusą šimpanzėms precedento neturinčioje byloje, sakydamas, kad primatai nepajėgūs vykdyti pareigų, kylančių iš tokio statuso.
Šimpanzė
Šimpanzė / M.Vadišio nuotr.
Temos: 1 Šimpanzė

Olbanio teismo penkių teisėjų kolegija nurodė, kad advokatas Stevenas Wise'as įrodė, jog 26 metų šimpanzė Tommy, laikomas vienas narve, įrengtame vienoje daržinėje Niujorko valstijoje, yra savarankiška būtybė, tačiau jis neįstengia suvokti žmones siejančios visuomenės sutarties.

„Nereikia nė sakyti, kad šimpanzės, kitaip negu žmonės, negali vykdyti jokių teisinių pareigų; joms negali būti taikoma socialinė atsakomybė, jos negali būti laikomos teisiškai atsakingomis už savo veiksmus“, – sakoma teismo pirmininkės Karen Peters išvadoje.

S.Wise'as sakė pateiksiantis prašymą Apeliaciniam Teismui, Niujorko valstijos aukščiausiai teismo institucijai, kad ji nagrinėtų šią bylą.

Pasak S.Wise'o ir kitų ekspertų, ši byla yra pirmoji pasaulyje, kai apeliacinio teismo buvo paprašyta taikyti žmogaus teises gyvūnams.

„Tai tik pirmas apeliacinis sprendimas ilgalaikėje strateginėje kampanijoje“ užtikrinti teises šimpanzėms ir kitiems sąmoningiems gyvūnams, pabrėžė advokatas.

S.Wise'as, atstovaujantis organizacijai „Nežmonių teisių projektas“ (The Nonhuman Rights Project), kurią pats padėjo įkurti 2007 metais, siekia, kad teismas pripažintų, jog šimpanzę Tommy neteisėtai kalina jos savininkas Patrickas Lavery. S.Wise'as argumentavo, kad ta žmogbeždžionė turėtų būti perkelta į šimpanzių prieglaudą Floridoje.

Pasak S.Wise'o ir kitų ekspertų, ši byla yra pirmoji pasaulyje, kai apeliacinio teismo buvo paprašyta taikyti žmogaus teises gyvūnams.

P.Lavery sakė pritariantis teisėjų išvadai, teigdamas, kad Tommy yra rūpestingai prižiūrimas ir kad jis laukia eilėje būti perkeltas į prieglaudą.

„Sprendimas, kur jis iškeliaus, bus mano, o ne kieno nors kito“, – pareiškė šimpanzės savininkas. 

Paskatins teisės aktų priėmimą?

K.Peters pranešime teismui sakoma, kad šimpanzėms negali būti užtikrintas teisės subjekto statusas, tačiau S.Wise'as galėtų skatinti valstijos įstatymų leidėjus priimti teisės aktus, suteikiančius naujas apsaugos priemones šimpanzėms ir kitiems sąmoningiems gyvūnams.

Sprendimas, kuris patvirtino 2013 metais Niujorko valstijos teisėjo paskelbtą nutartį, buvo paskelbtas po to, kai S.Wise'as antradienį paragino kitą teismą Ročesterio mieste įpareigoti paleisti kurčią šimpanzę, vardu Kiko, iš betoninio aptvaro jos savininko namuose Niagara Folse.

S.Wise'as taip pat yra pateikęs trečią ieškinį dėl dviejų šimpanzių, laikomų valstijos universitete Long Ailende

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius