Nuotykių ieškotojas planuoja iššokti su parašiutu stratosferoje ir pagerinti žmogaus greičio rekordą (video)

Austras Felixas Baumgartneris planuoja pakilti į 36,6 kilometrų aukštį oro baliono kapsulėje, iššokti iš jos su parašiutu ir tapti pirmuoju pasaulyje žmogumi, įveikusiu garso greičio barjerą be skraidymo aparato.
Felixas Baumgartneris Malmėje (Švedija)
Felixas Baumgartneris Malmėje (Švedija) / „Scanpix“ nuotr.

Parašiutininkas pripažįsta, kad šis žygis jį baugina.
„Be abejo. Visada panaudoju baimę savo naudai, kad susikaupčiau“, – sakė F.Baumgartneris.
40 metų nutrūktgalvis labiausiai pagarsėjo 2003 metais, kai iššoko iš lėktuvo 10 kilometrų aukštyje ir perskrido 35 kilometrų pločio Lamanšo sąsiaurį, prie nugaros prisitvirtinęs raketinių variklių varomą 2 metrų sparną.

Penktadienį organizatoriai spaudos konferencijoje pranešė, kad tas šuolis, kurio rėmėju taps viena gėrimus gaminanti kompanija, įvyks stratosferoje kažkur virš Šiaurės Amerikos, tačiau tiksli jo data ir vieta priklausys nuo orų.

Be kita ko, F.Baumgartneris siekia pagerinti prieš 50 metų JAV oro pajėgų lakūno Joe Kittingerio pasiektą rekordą – pastarasis iššoko su parašiutu iš 31 333 metrų aukščio. Atliekant šį eksperimentą buvo pasiekti aukščiausio šuolio su parašiutu ir greičiausio laisvojo kritimo rekordai.

F.Baumgartnerio komandos nariai taip pat planuoja atlikti mokslinius stebėjimus. Juos ypač domina, kaip žmogaus organizmą paveiks viršgarsinis greitis, didžiuliai slėgio, temperatūros pokyčiai ir perkrovos.

„Mūsų tikslas – iškelti jį kiek įmanoma aukščiau, saugiai sugrąžinti į Žemę ir surinkti visus įmanomus duomenis“, – sakė 81 metų J.Kittingeris, kuris yra šio projekto konsultantas.
Kaip ir J.Kittingeris, F.Baumgartneris pakils į stratosferą oro balionu, tačiau jo skafandras, baliono kapsulė ir stebėsenos įranga bus daug modernesni.

Numatoma, kad kilimas truks apie tris valandas, o šuolis – tik apie 21 minutę. Laisvai krisdamas parašiutininkas savo šalmo ausinėse girdės tik J.Kittingerio balsą.
„Jis buvo mano vaikystės didvyris“, – sakė F.Baumgartneris.
 

VIDEO: BASE Jump: Felix Baumgartner in Rio de Janeiro
VIDEO: Felix Baumgartner highest jump

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius