Dabar populiaru
Publikuota: 2017 kovo 22d. 08:00

Paauglių mėgstamas „Snapchat“ – ar tikrai įkeltos nuotraukos greitai dingsta?

Mergaitė su telefonu
Projekto partnerio nuotr. / Mergaitė su telefonu

„Snapchat“ – paauglių mėgstama nuotraukų ir vaizdo filmukų dalinimosi programėlė, skirta išmaniesiems įrenginiams. Šios programėlės vartotojai gali savo darytomis nuotraukomis, vaizdo įrašais akimirksniu pasidalinti su kitais programėlės vartotojais. Programėlė iš kitų išsiskiria tuo, kad nuotraukos ir vaizdo medžiaga, kuria pasidalinama, išlieka labai trumpą laiką – išnyksta iš karto, kai jas pamato sekėjai. Visgi, nors „Snapchat“ kūrėjai tikina, kad joje patalpinti filmukai ir nuotraukos iškart dingsta, nereikėtų užmiršti, kad tai, kas patenka į elektroninę erdvę, yra sunkiai „sugaunama“ ir sukontroliuojama. Saugiai naudotis „Snapchat“ galima tik tada, kai laikomasi tam tikrų taisyklių.

„Neseniai susilažinom su vienu draugu. Pralaimėjęs turėjo įkelti kokią nors durną nuotrauką į snapchatą. Aš pralaimėjau ir įkėliau vieną tikrai durną nuotrauką kur aš baisiai atrodžiau. Ir vakar vienas klasiokas parašė, kad turi tą nuotrauką! Bet juk iš snapchato jis tos nuotraukos negalėjo gauti, ane? Nervuojuosi, nes ta nuotrauka baisi, nenoriu kad dar kas nors ją pamatytų ir galvoju, kad jis gal kada mano telefą buvo pasiėmęs ir taip mano nuotrauką gavo, nes daugiau niekur tos nuotraukos nedėjau...“ („Vaikų linijai“ pasakojo 12 m. berniukas)

Pagrindinės „Snapchat“ saugaus naudojimo taisyklės

Pasirinkti tinkamus privatumo nustatymus – rekomenduojama, kad nuotraukos būtų matomos kuo mažesniam, gerai pažįstamų ir patikimų žmonių ratui.

Išjungti vietos nustatymo funkciją. „Snapchat“ yra galimybė nustatyti tikslią vietą, kur buvo padaryta nuotrauka. Pagal nuotraukų žemėlapį gali būti lengva matyti, kokias vietas konkretus vaikas mėgsta. Taigi vietos nustatymo funkciją geriau išjungti.

Užblokuoti ar ištrinti netinkamai besielgiančius vartotojus. Jeigu gaunate jus ar kitus žmones žeidžiančias nuotraukas bei vaizdo filmukus, galite tą vartotoją užblokuoti bei ištrinti. Jei pasirinksite funkciją „Užblokuoti“, pasirinktas žmogus negalės matyti jūsų „snaps‘ų“ bei istorijų ir negalės savo istorijų siųsti jums. Jei pasirinksite funkciją „Ištrinti kontaktą“, vartotojas negalės matyti jūsų pasidalinimų, bet galės „snaps‘us“ atsiųsti jums.

Kelis kartus apsvarstyti, ar tikrai verta dalintis šia nuotrauka ar vaizdu. Visuomet gerai apgalvokite, ar jūsų keliami video bei nuotraukos nepakenks jūsų ar kito žmogaus reputacijai. O taip pat svarbu nepamiršti, kad neturite teisės kelti kitų žmonių nuotraukų be jų sutikimo – tai gali užtraukti teisinę atsakomybę.

Daugiau informacijos – „Snapchat“ saugumo centre.

Straipsnių ciklą, skirtą jaunųjų internautų tėveliams, parengė „Vaikų linijosekspertai. www.auguinternete.lt​​

Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie 15min