Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

Pagal vyzdžių išsiplėtimą galima nustatyti seksualinę orientaciją

Sakoma, kad akys – tai langas į žmogaus sielą. O ar jos galėtų pasakyti apie žmogaus seksualinę orientaciją?
Akys
Pagal vyzdžių išsiplėtimą galima nustatyti seksualinę orientaciją. / Fotolia nuotr.

Naujojo tyrimo rezultatai teigia, kad vyzdžių išsiplėtimas yra patikimas rodiklis, pagal kurį galima nustatyti asmens seksualinę orientaciją.

Kai žmonės pastebi ką nors, kas juos domina, jų vyzdžiai išsiplečia, įvyksta dalis pasąmonės sužadinimo reakcijos, rašoma tyrime, neseniai išspausdintiname moksliniame žurnale „PLos One”, rašo nydailynews.com.

„Jeigu vyras sako, kad jis yra tradicinės orientacijos, jo akių vyzdžiai išsiplečia pamačius moteris. Priešingai, jeigu vyras yra homoseksualus, jo vyzdžiai išsiplečia, pamačius vyrą“, – aiškino tyrėjas, Kornelio universiteto raidos psichologas Ritchas Savin-Williamsas.

Mokslininkas pasakojo, kad tai pirmasis tokio masto eksperimentas atliktas, siekiant įrodyti, kad akies vyzdžio matavimai yra susiję su seksualine orientacija. R. Savin-Williamsas ir kitas Kornelio universiteto mokslininkas Gerulfas Riegeris specialia žvilgsnio stebėjimo kamera ištyrė 165 vyrus ir 160 moterų, kurių seksualinės orientacijos buvo įvairios.

Savanoriai žiūrėjo minutės trukmės vaizdo įrašus, kuriuose buvo rodomi vyrai ar moterys intymiose situacijose arba neutralus gamtovaizdis. Tuo metu kamera stebėjo savanorių vyzdžių išsiplėtimą. Paskui savanoriai turėjo papasakoti apie savo reakcijas į filmukus.

Vyrų reakcijos buvo labai paprastos. Tradicinės orientacijos vyrų akių vyzdžiai išsiplėsdavo, kai stebėdavo moterų erotinius vaizdus, o homoseksualių vyrų – kai stebėdavo vyrų erotinius vaizdus.

Moterų reakcijos į filmukus buvo sudėtingesnės. Homoseksualių moterų vyzdžiai išsiplėsdavo, stebint moterų erotinius vaizdus, tačiau tradicinės orientacijos moterų akių vyzdžiai išsiplėsdavo tiek žiūrint moterų, tiek vyrų erotinius vaizdus.

Tyrėjai tokį skirtumą dar tik bando paaiškinti. Anksčiau tirdami seksualinę orientaciją mokslininkai atlikdavo lyties organų matavimus, tačiau R. Savin-Williamsas sako, kad toks metodas turėjo daug trūkumų.

Tyrėjas sako, kad anksčiau rezultatai dažnai būdavo klaidinantys, nes kai kurie žmonės gali kontroliuoti susijaudinimą ar iš viso negali susijaudinti laboratorijoje.

„Kai kurie žmonės nenori dalyvauti tyrime, jeigu jame bus tiriami jų lytiniai organai“, – teigė R. Savin-Williamsas. Todėl mokslininkai norėjo atrasti kitą būdą, tirti seksualinę orientaciją.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius