Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakelkime akis į dangų: lis žvaigždėmis

Šeštadienio naktį prognozuojamas žvaigždžių lietus. Taip vaizdžiai galima pavadinti reiškinį naktiniame danguje – naktį iš penktadienio į šeštadienį bus galima matyti intensyviausią perseidų (krintančių meteorų srauto) lietų šiais metais. Astronomai žada, kad per valandą danguje bus galima suskaičiuoti iki 100 meteorų.
Meteorų lietus.
Meteorų lietus

Kaip Lietuvos radijui pasakojo astronomijos mėgėjų klubo „Albireo“ vadovas Jonas Kaspariūnas, krintančiomis žvaigždėmis vadinami meteorai – buvusios kometos liekanos, kurios skrieja orbita aplink Saulę. Kai Žemė tą orbitą kerta, jos pakliūva į atmosferą, ten įkaista ir sudega, taip sukurdamos krintančios žvaigždės įspūdį.

„Nuo ketvirtadienio galima stebėti perseidų meteorų lietų, kurio radiantas yra Persėjo žvaigždyne. Pats maksimumas turėtų būti naktį iš penktadienio į šeštadienį. Geriausiai meteorų lietų stebėti prieš rytą, apie 3–4 valandą, kai Persėjo žvaigždynas pakyla aukščiausiai“, – teigė J. Kaspariūnas.

Tiesa, pamatyti įspūdingą reginį gali kiek sutrukdyti mėnulio pilnatis, ryškiai apšviečianti dangų. Taip pat – lietaus debesys, nes sinoptikai naktį iš penktadienio į šeštadienį žada lietų.

Tinklalapio Newsru.com duomenimis, norint geriau matyti meteorų lietų, būtina nuvažiuoti toliau nuo miesto objektų, kadangi dirbtinis apšvietimas trukdo stebėti dangų.

Meteorai gali būti matomi bet kurioje dangaus dalyje, tačiau geriausiai sekasi įžiūrėti tuos, kurie patenka į žemės atmosferą tamsiausioje dangaus pusėje. Astronomai įspėja, kad stebintys dangų nenusimintų kurį laiką nepamatę nė vieno meteoro: žvaigždės krenta ne pagal iš anksto nustatytą grafiką, o tik tam tikrais momentais.

Kometos liekanos įskrenda į žemės atmosferą didesniu negu 200 tūkst. km per valandą greičiu maždaug 130 kilometrų aukštyje ir praktiškai akimirksniu sudega, palikdamos danguje gražų ryškų pėdsaką. Kai kurių itin ryškių meteorų švytėjimas trunka net kelias sekundes.

Norint stebėti meteorų lietų nereikia jokių astronominių prietaisų, todėl ypatingu reginiu gali pasimėgauti visi norintys. Šio lietaus intensyvumas kasmet keičiasi, tai priklauso nuo meteorų kiekio toje orbitos dalyje, kurią kerta žemė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius