Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Palangą žavėjo lėktuvai – didžiausią euforiją sukėlė danguje išpiešta širdelė

Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos vakarą palangiškiai ir kurorto svečiai tikėjosi vaikščioti užvertę aukštyn galvas. Virš jūros tilto įspūdingą pasirodymą žadėjo surengti oro akrobatų komandos „The Flying Bulls“ nariai ir parašiutininkas, pasaulinė žvaigždė Dani Romanas. Tačiau gamta iškrėtė pokštą – dėl rūko šou perkeltas į šeštadienio vidurdienį. Tačiau jis sužavėjo visus.
„The Flying Bulls“ ir Dani Romano pasirodymas
„The Flying Bulls“ ir Dani Romano pasirodymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Penktadienio vakarą ne vienas palangiškis ir kurorto svečias nusivylė nesulaukęs žadėto oro akrobatikos reginio. Renginys buvo suplanuotas 19 val., tačiau tuo metu Palangą gaubė toks tirštas rūkas, kad visiems buvo aišku – jokių lėktuvų jie nepamatys. Organizatoriai paskelbė, kad renginys perkeliamas į 21.30 val.

Lygiai 21 val. sugiedoję Tautišką giesmę žmonės liko ant jūros tilto tikėdamiesi oro akrobatų pasirodymo, nes rūkas akimirksniu išsisklaidė ir tai atrodė įmanoma. Vis dėlto likus kelioms minutėms iki numatyto laiko per garsiakalbius pasigirdo pranešimas, kad vis dėlto lėktuvai neatskirs – dėl netinkamų oro sąlygų jiems neleista pakilti. Todėl žiūrovams, nepraradusiems vilties vis dėlto pasigrožėti oro akrobatika, teko ateiti šeštadienio vidurdienį.

Šeštadienis išaušo gražus ir saulėtas, o ir galvas užversti tikrai buvo verta. Apie 12 valandą į Palangą iš pietų pusės atskridę lėktuvų pilotai demonstravo tokius akrobatinius triukus, kad išties kvapą gniaužė. Nors programa tetruko 15 minučių, tačiau žiūrovų minia, susirinkusi ant Palangos jūros tilto, liko sužavėta. Bent taip buvo galima spręsti ir gausių plojimų, palydinčių triukus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„The Flying Bulls“ pasirodymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„The Flying Bulls“ pasirodymas

Labiausiai minia reagavo, kai pilotai danguje nupiešė širdelę ir ją pervėrė strėlę. Tada plojimai ir palaikymo šūksniai buvo garsiausi.

„Skraidantys Buliai“ – tai po pasaulį keliaujanti ir sudėtingais akrobatiniais triukais stebinanti „Red Bull“ pilotų komanda. Į Lietuvą atvyko keturi jos nariai – Stanislavas Čejka, Janas Rudzinskyj, Miroslavas Krejčís ir Janas Tvrdíkas. Nors pilotų amžiaus spektras itin platus – jauniausiam tėra 33 metai, o vyriausiam iš jų jau net 62, – visi jie pasižymi vienodai nepriekaištingais įgūdžiais. Jie skrido galingais ir gerai vertinamais lėktuvais „XA 42“, kurie įspūdingus viražus leidžia atlikti itin tiksliai.

Organizatorių nuotr./„The Flying Bulls“ („Skraidantys buliai“)
Organizatorių nuotr./„The Flying Bulls“ („Skraidantys buliai“)

„XA 42“ yra vienas greičiausių ir galingiausių akrobatinio skraidymo lėktuvų pasaulyje. Jis turi 315 arklio galių ir nesunkiai pasiekia 415 kilometrų per valandą greitį. Nedidelis, tik 6,7 m ilgio ir 7,5 m pločio, lėktuvas yra itin manevringas, o jo perkrovos riba atliekant triukus gali siekti iki 10 G. Pilotavimo naujokams tokios didelės perkrovos gali būti sunkiai pakeliamos, mat paprastas žmogus gali prarasti sąmonę ir esant 4 G perkrovai, tačiau patyrusiems pilotams tai leidžia itin staigiai keisti skrydžio kryptį bei atlikti sudėtingus triukus.

„The Flying Bulls“ komanda pakilo į orą Klaipėdoje ir pasuko Palangos link. Mieste prie jūros tilto susirinkusi minia galėjo stebėti, kaip iš pietų pusės atskridę akrobatai pradėjo savo šou, atliko kvapą gniaužiančius triukus ir viską užbaigę pasuko atgal. Nors pačio šou trukmė – tik 15 minučių, į jas sutilpo 38 akrobatinės figūros, o pilotai nuskrido po 70 kilometrų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„The Flying Bulls“ pasirodymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„The Flying Bulls“ pasirodymas

Dar vienas įspūdingas šio pasirodymo akcentas – lietuvius Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga pasveikinęs pasaulinė parašiutizmo žvaigždė Dani Romanas. Jo dovana buvo tikrai skirta būtent Lietuvai – parašiutininkas leidosi išskleidęs didžiulę lietuvišką trispalvę.

Iš Andalūzijos Ispanijoje kilęs D.Romanas į Lietuvą atvyko dar trečiadienį ir tuoj pat skubėjo treniruotis į pajūrį. Iki pasirodymo likus kelioms dienoms jis džiaugėsi gražiu oru ir žadėjo įspūdingą reginį: „Oras fantastiškas! Labai rimtai ruošiuosi rytojaus pasirodymui ir tikiuosi, kad man pasiseks nudžiuginti susirinkusius žiūrovus.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„The Flying Bulls“ pasirodymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„The Flying Bulls“ pasirodymas

2009 m. profesionalią karjerą pradėjęs atletas iš pradžių dirbo parašiutizmo centre Madride, kur įgijo reikiamos skraidymo patirties ir tapo šuolių su parašiutu instruktoriumi. Šuolius su uždelstu parašiuto išskleidimu pamėgęs D.Romanas buvo pradėtas kviesti į geriausias šuolininkų komandas, su kuriomis pasiekė įspūdingų rezultatų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dani Romano pasirodymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dani Romano pasirodymas

Sportininkui priklauso 2014 m. Dubajuje pasiektas šuolių uždarose patalpose pasaulio rekordas. 2015 m. Čekijoje vykusiame Pasaulio čempionate jis užėmė 1-ą vietą, o 2016 m. laimėjo aukso medalį ketvertų šuolių kategorijoje. D.Romanui priklauso ir 2015 m. grupinių šuolių pasaulio rekordas, kurį atletas pasiekė kartu su dar 163 parašiutininkais.

Pastaruosius dvejus metus D.Romanas nuolat keliauja po visą pasaulį, kur savo neįtikėtino grožio šuoliais džiugina parašiutizmo entuziastus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius