-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamplonoje per pirmąjį tradicinį bulių bėgimą rimtų sužalojimų išvengta (nuotraukos)

Ispanijoje, Pamplonos mieste, trečiadienį tūkstančiai nutrūktgalvių pasileido siauromis gatvelėmis per pirmąjį šių metų San Fermino festivalio bulių bėgimą.
Bulių bėgimas
Bulių bėgimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Bėgimas Ispanija

Šiuo festivaliu Ispanijoje neoficialiai prasidedas vasaros linksmybių sezonas, kuris tęsiasi iki pat rugpjūčio pabaigos.

Nuotykių ieškotojai grūsdamiesi pasileido bėgti priešais šešis bulius 850 metrų ilgio trasa arenos link, kurioje vėliau tradiciškai rengiama korida. Bėgimo metu šeši vedliai skambino varpeliais, kad galvijai nenuklystų nuo trasos ir lėktų viena grupe.

Keli bėgikai buvo parblokšti ant žemės, dar keli pakliuvo lekiantiems galvijams po kojomis, tačiau niekas nebuvo subadytas ir rimtesnių sužalojimų išvengta, Ispanijos nacionalinei televizijai sakė Raudonojo Kryžiaus atstovai.

Į policijos pareigūnus paleisti keli alaus ir putojančio vyno buteliai kliudė minioje buvusius žmones, pasakojo liudininkai.Kasryt 8 val. vietos laiku prasidedantis bulių bėgimas, vietos gyventojų vadinamas encierro, yra svarbiausias devynias dienas trunkančio festivalio akcentas ir vyksta po ištisą parą trunkančių išgertuvių bei audringų linksmybių.

Bėgikai tradiciškai apsirengę baltai, susijuosę raudona juosta, o ant kaklo ryši raudoną skarelę. Prieš bėgdami su buliais jie gieda giesmę prie Navaros regiono globėjo šventojo Fermino šventovės.

Sprogus fejerverkui galvijai paleidžiami iš aptvaro.

Pirmasis šių metų bėgimas, kuris buvo tiesiogiai transliuojamas per nacionalinę televiziją, truko vos 2 minutes 45 sekundes, palyginti trumpai, nes galvijai lėkė viena grupe ir beveik nekreipė dėmesio į bėgikus.

Šventės pradžią antradienį aptemdė incidentas, kuris prasidėjo, kai baskų separatistai, kuriems buvo uždrausta demonstruoti savo vėliavą didžiulėje scenoje, iškėlė ją dešimčių tūkstančių besilinksminančių žmonių minioje ir išskleidė plakatą su reikalavimu už sprogdinimus ir nužudymus nuteistus teroristus perkelti į kalėjimus arčiau jų šeimų.

Policija nusprendė įsikišti ir ėmė mušti žmones guminėmis lazdomis. Tuo pat metu kilo muštynės tarp baskų separatistų grupuotės ETA šalininkų ir ispanų, nepritariančių baskų nepriklausomybės judėjimui.

Į policijos pareigūnus paleisti keli alaus ir putojančio vyno buteliai kliudė minioje buvusius žmones, pasakojo liudininkai.

Policija atsisakė ką nors komentuoti. Tuo tarpu laikraštis „Diario de Navarra“ trečiadienį pranešė, kad sunkią traumą patyrė 31 metų moteris, kuriai butelis pataikė į galvą.

Tačiau netrukus aistros nurimo ir buvo pratęstos linksmybės, o minios šėliotojų visą naktį šėlo Pamplonos gatvėse, šūkaudami „San Ferminas!“ ir „Ole!“

Trečiadienio bėgime dalyvavę buliai šįvakar bus nudurti matadorų, o patiekalų iš jų mėsos bus galima paskanauti Pamplonos restoranuose.

Į San Fermino festivalį, kuris rengiamas ne vieną šimtmetį, susirenka turistų iš viso pasaulio, nors per bulių bėgimus kasmet sužalojami dešimtys žmonių. Dažniausi sužeidimai – sumušimai, žaizdos ir lūžę kaulai.

Praėjusiais metais nuo grupės atsiskyręs įniršęs galvijas mirtinai subadė 27 metų ispaną, jam buvo perdurti kaklas ir plautis. Tai buvo pirmoji bėgiko žūtis per San Fermino festivalį nuo 1995 metų.

Bulių bėgimas tik pažymi kiekvienos San Fermino festivalio dienos pradžią. Šventės metu rengiami paradai su didžiulėmis lėlėmis, kalvių priekalus kilnojančių stipruolių varžybos, šokamas tautinis šokis „Jota“, vyksta tradicinės muzikos koncertai ir fejerverkai.

San Fermino šventę išgarsino Ernesto Hemingway romanas „Fiesta“ („The Sun also Rises“) – pusiau biografinis pasakojimas apie tai, kaip 3-iajame dešimtmetyje keli draugai lankosi šiame festivalyje.

Iš kur kilo bulių bėgimo tradicija, tiksliai nežinoma, tačiau ji siekia kelis šimtmečius. Nuo 1911 metų, kai buvo pradėtos oficialiai registruoti šio renginio aukos, per bulių bėgimus iš viso žuvo 15 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius