Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pandų dauginimąsi apsunkina ir patinėlių patirties trūkumas

Didžiosios pandos jauniklio gimimas – svarbus įvykis mokslo pasaulyje, kuris dažnai baigiasi tragiškai. Mokslininkai daro viską, kad penktadienį Vašingtono zoologijos sode gimęs mažylis išgyventų.
Panda su jaunikliu
Panda su jaunikliu / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.
Temos: 1 Panda

Nors, anot zoologijos sodo darbuotojų, mažylė jaučiasi puikiai, o motina ja labai rūpinasi, tolimesnis pandos likimas kelia daug klausimų. 2012 m. rudenį  tame pačiame zoologijos sode gimęs jauniklis buvo visiškai sveikas ir netikėtai nugaišo po šešių dienų. Šį kartą specialistai pasirengę padaryti viską, kad mažylė išgyventų.

Kodėl pandų dauginimasis yra toks sudėtingas procesas?

Trumpas vaisingumo laikotarpis. Pandos patelėms ovuliacija vyksta tik kartą per metus, vaisingos jos būna daugiausiai tris dienas. Tai reiškia, kad būtina pandą su patinėliu suvesti būtent tada.

Patinėlių patirties trūkumas. Net ir suvestos pandos nebūtinai poruojasi. Patinėliai pateles laukinėje gamtoje renkasi pagal kvapą ir leidžiamus garsus. Anot San Diego zoologijos sodo veterinarės Meg Sutherland-Smith, taip pat pasitaiko atvejų, kada patinėliai dažnai nežino, kaip suvilioti pasirinktą patelę ar kaip su ja atlikti lytinį aktą.

Dirbtinio apvaisinimo svarba. Gimusios mažylės motiną Mei Xiang ne kartą bandyta suvesti su patinėliu Tian Tian, tačiau natūralus apvaisinimas taip ir neįvyko, teko tai padaryti dirbtiniu būdu.

Kaip teigia M. Sutherland-Smith, su natūralaus apvaisinimo problema susiduria beveik visi zoologijos sodai, todėl dažnai jaunikliai gimsta būtent pasitelkus dirbtinį apsėklinimą, rašo nationalgeopgraphic.om.

Netikro nėštumo simptomai. Net ir įvykus apvaisinimui (tiek natūraliu, tiek dirbtiniu būdu), pandoms dažnai pasireiškia netikras nėštumas. Pandos kraujyje hormonų žymenys rodo nėštumą, tačiau jo gali ir nebūti. Atsakymo gali tekti laukti ir iki mažylio gimimo. Be to, vaisius auga taip lėtai, kad jo kartais nepastebi net jautriausi echoskopijos aparatai.

Mažylio pažeidžiamumas. Gimęs pandos mažylis yra net 900 kartų mažesnis už suaugusį individą. Kadangi jis pats nejuda ir neturi kailio, yra visiškai priklausomas nuo motinos pieno, šilumos ir apsaugos.

Remiantis Vašingtono nacionalinio muziejaus duomenimis, Kinijoje yra likę maždaug 1600 didžiųjų pandų. Dar 300 gyvena įvairiuose pasaulio zoologijos soduose. Kartais pasitaiko, kad nelaisvėje augintos pandos yra paleidžiamos į laukinę gamtą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius