-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasidairyti po Vilnių – iš Katedros varpinės bokšto

Jau gegužę į Vilnių galima bus pasidairyti iš Katedros varpinės bokšto. Jo rekonstrukcija beveik baigta, tad varpinė jau po mėnesio ketina priimti pirmuosius lankytojus, kurių lauks Vilniaus vaizdai iš 50 metrų aukščio.
Vilnius iš aukštai
Vilniaus katedra ir varpinė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuostabi Vilniaus Katedros, senamiesčio, Gedimino prospekto panorama. Šie įspūdingi vaizdai atsiveria iš Katedros varpinės bokšto. Iki šiol čia galėjo lankytis tik išskirtiniai svečiai, bet gegužę ketinama varpinę ir naująją apžvalgos aikštelę atidaryti visiems norintiems.

XIII amžiaus bokšto vietoje

„Kol kas dar nenorime atskleisti visų paslapčių, kas čia bus“, – iki atidarymo likus apie mėnesiui šypsodamasi sako Bažnytinio paveldo muziejaus (BPM), kuris ir vykdo varpinės bokšto rekonstrukcijos ir pritaikymo lankytojams projektą, direktorė Sigita Maslauskaitė-Mažylienė.

Varpinė stovi vietoje, kur dar XIII amžiuje stovėjo Žemutinės pilies rūmų gynybinis bokštas. Tą yra nustatę ir ištyrę archeologai. „Gaila, kad nesimato, tačiau nepaisant istorinių negandų yra išlikęs beveik visas pirmas senojo bokšto aukštas, dabar jis po žeme. O XVI amžiuje šis gynybinis Žemutinės pilies bokštas tapo Katedros varpine. Varpinė tais laikais skelbdavo daug ką – tiek džiugius, tiek liūdnus įvykius, karai, gaisrai, pradėtos mušti valandos. O dabartinę, visiems gerai pažįstamą išvaizdą šis pastatas įgijo tik XIX amžiaus pradžioje“, – pasakojo BPM direktorė.

Vilniaus Katedros varpinės aukštis yra 52 metrai, su kryžiumi – net 57 metrai. „Šiltuoju metų laiku, planuojame, nuo gegužės iki spalio pabaigos, lankytojai galės užlipti į viršų ir atsidurs 50 metrų aukštyje, galės pasižvalgyti po gražiąsias Katedros aikštės prieigas ir pasigrožėti Vilniaus panorama“, – sakė S.Maslauskaitė-Mažylienė.

Žiemą – vidaus įdomybės

Šaltuoju metų laiku į varpinę taip pat bus galima patekti, tik ne į pačią jos viršūnę, o į trečiąjį jos aukštą. Čia bus įrengtos stiklinės lubos, pro kurias atsivers viso bokšto konstrukcija, aukštai stūksantys varpai. „Projektas trunka dvejus metus, labai stengiamės išsaugoti ir parodyti paveldą. Nenorėdami pakenkti bokštui neturėjome galimybės įrengti taip, kad būtų lipama į viršų viena pusę, nulipama kita. Todėl šaltuoju metų laiku būtų pavojinga lipti“, – aiškino direktorė.

Vis dėlto ir vaizdas iš apačios turėtų būti įspūdingas. Antrajame varpinės aukšte artimiausiu metu bus įrengti ir keturi interaktyvūs terminalai, kurie tiek žiemą, tiek tiems, kurie bijo aukščio ar dėl sveikatos negali užlipti į 50 metrų aukštį, padės pasidairyti po miestą virtualiai, sužinoti, kaip vadinasi vienas ar kitas Vilniaus objektas.

15min.lt nuotr./Vaizdai iš Katedros varpinės
15min.lt nuotr./Vaizdai iš Katedros varpinės

Europinė parama

Bendra projekto vertė siekia beveik 1 mln. Lt, jis įgyvendinamas už Europos Sąjungos pinigus. Direktorė neslepia – be šios paramos varpinės renovacijos tikrai nebūtų.

Čia veiks ir punktas, kuriame bus galima įsigyti bilietus į Vilniaus Katedros požemius bei BPM. Anot direktorės, ketinama taikyti vakarietišką praktiką – jeigu žmogus nori apsilankyti visuose objektuose, ekskursijos jam kainuos pigiau.

Vilnius jau turi kitą apžvalgos bokštą – šiltuoju metų laiku pakilti galima ir į Šv. Jonų bažnyčios bokštą, iš kur taip pat atsiveria fantastiška sostinės panorama. Žiemos sezonu bokštas neveikė, lankytojai vėl bus kviečiami nuo balandžio 29 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius