Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslaptinga piramidė JAV – paminklas žmogaus baimei ir nežinojimui

Didžiulė piramidė ir keistų stulpų virtinė viduryje lauko, šalia kurių nematyti nė gyvos dvasios, primena epizodą iš apokaliptinio mokslinės fantastikos filmo, tačiau ši vieta egzistuoja JAV ir gali sugluminti ne vieną čia atsitiktinai užklydusį praeivį.
Keistoji JAV piramidė
Keistoji JAV piramidė / Nuotrauka iš „Wordpress“

Šios abstrakčios geometrinės figūros, primenančios senovės civilizacijų šventyklas, tai tik JAV karinių pajėgų statiniai, kuriuos paprastiems civiliams išvysti iš arčiau turėjo būti griežtai draudžiama.

Atokiame Šiaurės Dakotos regione „Stanley R. Mickelsen“ apsaugos kompleksas buvo įkurtas 1975 metais. Tai buvo viena iš JAV apsaugos nuo balistinių raketų programos dalių. Statybos darbai Nekomoje kainavo net 6 milijardus dolerių. 

Milžiniška piramidės formos radarų sistema ir didžiulis raketų su termobranduolinėmis galvutėmis paleidimo šachtų (46) kompleksas turėjo atgrasyti Amerikos priešus, bei iškilus pavojui apsaugoti šalies teritoriją nuo Rusijos tarpžemyninių balistinių raketų.

Galiausiai dėl didelių išlaikymo sąnaudų, abejotino veiksmingumo bei branduolinių galvučių detonavimo atveju pavojaus aplinkai, po metų veiklos projektas buvo nutrauktas. Šiandien tai tėra apleistas karinės pramonės karkasas „viduryje niekur“, arba, kaip apibūdino vienas JAV rašytojas: „paminklas žmogaus baimei ir nežinojimui“.

Kaip ir visi kariniai panašaus pobūdžio projektai, šis buvo įslaptintas, tačiau Kongreso biblioteka turi išskirtinę nuotraukų kolekciją, kuri suteikia galimybę pažvelgti į šių intriguojančių statinių brėžinius, išorę iš įvairių pusių bei viso komplekso statybų darbus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius