Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pastangos būti laimingu – beviltiška ar veiksminga?

Pozityvioji psichologija atskleidė, kad akla koncentracija į laimę kaip vienintelį siekiamą tikslą gali nuvilti. Kitaip tariant, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kur esi ir ką darai dabar, ne vien fokusuotis į ateitį ir galvoti, kur eini. Be to, sėkmė bei laimė priklauso ir nuo to, kaip apsibrėžiame ir suvokiame sąvoką „laimė“. Ekspertai svarsto, ar galima sąmoningai prisišaukti laimę?
Šypsena
Šypsena / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Motyvacija

Ne

Laimė neturi būti suvokiama kaip visa ko esmė, įsitikinęs psichologijas iš George`o Masono universiteto Toddas Kashdanas. Jo nuomone, pernelyg dažnai pamirštamas smalsumas ir prasmės jausmas. Pastangos laimę padaryti gyvenimo tikslu  – problemiškas reikalas. Nuotaiką gali sugadinti oras ir kiti išorės veiksniai, vis dėlto galima tiesiog daryti tai, kas patinka, ir būtent taip prisidėti prie savo ilgalaikės gerovės.   

Galbūt

„Viskam turi būti saikas“, – perspėja Kalifornijos Riversaido universiteto psichologė Sonja Lyubomirsky. Normalu norėti būti laimingu, kol tai netampa manija. Nekamuokite savęs kasdien klausinėdami „Ar aš laimingas? Ar man pavyksta?“. Geriau energiją nukreipkite kitur – stenkitės būti geresnis žmogus, gerinkite tarpusavio santykius, ragaukite kasdienius malonumus, siūlo S. Lyubomirsky. Didesnį dėmesį sutelkite ne į tikslą, bet į pačią veiklą, tuomet laimė taps lyg „šalutiniu“ produktu, pataria psichologė.

Taip

Motyvacijos tyrimai rodo, kad kai laimė įvardijama kaip aiškus tikslas, jos pasiekti lengviau. Nusprendusieji būti laimingesni gerovę pasieka paprasčiau, įsitikinusi Yuna Feruson savo veikale „Pastangos būti laimingam išties gali suveikti“ (angl. „Trying to Be Happier Really Can Work“), paskelbtame „The Journal of Positive Psychology“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius