Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai: kaip atsikratyti tarakonų?

Pasibaigusios šventės ne visiems paliko vien tik malonius įspūdžius ir prisiminimus. Kai kuriems po linksmybių tenka kovoti su nepageidaujamais svečiais – tarakonais.
Tarakonas
Tarakonas / Scanpix nuotr.
Temos: 1 Tarakonas

UAB „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas ir pateikia tris pagrindines priemones, kaip išprašyti nepageidaujamus svečius.

1. Tarakonus gąsdina švara

Jei nusprendėte kenkėjus naikinti patys, svarbiausia apsiginkluoti kantrybe, atkaklumu ir imtis švarinimosi darbų. Tarakonai itin nemėgsta švaros. Pirmiausia kenkėjų kontrolės ekspertai rekomenduoja atitraukti visas spinteles, viryklę, šaldytuvą ir kitus prietaisus bei baldus virtuvėje. Nustebsite, kiek daug maisto likučių, riebalų, dulkių ir šiukšlių rasite. Privaloma viską labai kruopščiai išvalyti.

Rekomenduojama maistą laikyti sandariuose induose arba plastmasiniuose maišeliuose. Svarbu nakčiai nepalikti naminių gyvūnų maisto, vandens ir smėlio dėžučių ant grindų.

Kita, tarakonų mėgstama, patalpa – vonia. Jei vonioje yra karnizų, rekomenduojama nuimti, patikrinti, ar nesislepia ūsuotieji vabzdžiai. Būtinai reikia apžiūrėti ir gyvatuką – nustebsite, kad už įtvirtinimo irgi gali slėptis išsigandusių tarakonų. Svarbu atitraukti ir visus baldus kambariuose, išvalyti tiek grindis, tiek sienas, pašalinti negyvus tarakonus, jų išnaras, nes jie – vieni iš ligų šaltinių.

2. Efektyvios naikinimo priemonės – greiti rezultatai

Kai namuose švaru, baldai atitraukti, laikas naikinti tarakonus. Ūsuotųjų vabzdžių naikinimui reikėtų pasitelkti tinkamas ir veiksmingas priemones. Naudojamos medžiagos neturėtų kelti toksinio poveikio. Tarakonų naikinimo proceso metu naudojamos specialios priemonės turi būti efektyvios, tačiau nepavojingos žmogaus sveikatai.

Bendrovės pranešime spaudai rašoma, kad dažnai žmonių naudojami lipnūs kartoniniai nameliai skirti ne naikinimui, o pastebėti tarakonų atsiradimą. Be to priemonės, įsigyjamos nespecializuotose parduotuvėse, yra nesaugios – nepatariama medžiagų įsigyti turguose.

3. Būtina užsandarinti visus kelius

Kai kenkėjų lizdai sunaikinti, kenkėjų kontrolės ekspertai rekomenduoja užsandarinti visus įmanomus tarakonų kelius. Pirmiausiai patariama pradėti nuo plyšių, esančių sienose, prie grindų, aplink grindjuostes, elektros lizdus. Taip pat reikia nepamiršti plyšių po durimis, aplink vamzdžius. Svarbu užsandarinti ir ventiliacijos angas, kad kenkėjai neplistų iš vieno būsto į kitą.

Kenkėjų kontrolės ekspertai įspėja, kad svarbu laiku išnaikinti kenkėjus, kadangi ant paviršių jų paliekamos išmatos, išnaros ir kiaušinėliai gali sukelti žmogui alergiją, pernešti tuberkuliozės, salmoneliozės, dizenterijos, vidurių šiltinės ir kitų ligų  sukelėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius