Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pavojingas pasivaikščiojimas: lynu pereitas Litl Kolorado upės tarpeklis

Floridos akrobatas Nikas Wallenda sekmadienį lynu, ištemptu skersai Litl Kolorado upės tarpeklio Arizonos šiaurės rytuose, nuėjo ketvirtį mylios.
Nikas Wallenda eina lynu
Nikas Wallenda eina lynu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šį pavojingą pasivaikščiojimą jis atliko dviejų colių (5,08 cm) storio ir 1500 pėdų (457,2 metro) lynu per upę Navachų tautos rezervato teritorijoje netoli Didžiojo kanjono. N.Wallenda užtruko kiek daugiau kaip 22 minutes; retkarčiais stabtelėdamas ir du kart pritūpdamas dėl stiprių vėjo gūsių.

„Ačiū, Tau Viešpatie. Ačiū, Dieve, kad nuraminai (įsisiūbavusį) lyną“, – ištarė jis praėjus 13 minučių nuo žygio pradžios.

Neturėdamas jokios apsaugos N.Wallenda žengė lėtai ir tvirtai, beveik visą laiką murmėdamas maldas Jėzui. Kelis paskutinius žingsnius jis įveikė bėgte ir šuoliuku.

Visą šį nuotykį tiesiogiai transliavo „Discovery Channel“.

Vėjo greitis tarpeklyje turėjo siekti maždaug 48 kilometrus per valandą. Įveikęs pavojingą atkarpą N.Wallenda „Dicovery Channel“ sakė, kad vėjo gūsiai vietomis buvo „nenuspėjami“ ir ant jo kontaktinių lęšių ir akių kaupėsi dulkės.

„Buvo kur kas labiau vėjuota ir man reikėjo labai daug pastangų, kad visą laiką išlikčiau susitelkęs“, – sakė jis.

34-ių N.Wallenda yra žinomos akrobatų dinastijos septintos kartos atstovas ir priklauso garsiajai cirko artistų trupei „Flying Wallendas“, kuri savo pasirodymuose nevengia itin pavojingų triukų ir žaidžia su mirtimi.

Jo prosenelis Karlas Wallenda nukrito per vieną pasirodymą Puerto Rike ir mirė, būdamas 73-jų. Keli kiti šeimos nariai, jo pusbrolis ir dėdė, taip pat žuvo atlikdami pavojingus triukus ant lyno.

N.Wallenda nuo vaikystės dalyvavo savo šeimos trupės pasirodymuose ir nuo paauglystės svajojo apie pasivaikščiojimą virš Didžiojo kanjono.

Prieš metus jis perėjo Niagaros krioklį ir užregistravo savo septintą Guinneso pasaulio rekordą.

Per tarpeklį N.Wallenda ėjo prisisegęs mikrofoną ir dvi kameras, viena iš kurių buvo nukreipta į išdžiūvusią Litl Kolorado upę, o kita rodė tai, ką akrobatas matė priešais save. Žengti plieniniu lynu jam padėjo batai su elnio odos padais.

Žygio metu jį drąsino maždaug 600 žiūrovų, visą pasivaikščiojimą stebėję didžiuliame ekrane.

Pasiekęs tarpeklio kraštą N.Wallenda žurnalistams sakė, kad kitas jo triukas turėtų būti ėjimas Niujorke lynu tarp „Empire State“ ir „Chrysler“ dangoraižių.

Prieš žygį navachų, hopių ir kitų vietos amerikiečių genčių atstovai susirinkę prie greitkelio protestavo prieš šį renginį.

Šis žygis buvo pavadintas pasivaikščiojimo per Didįjį kanjoną – teritoriją, kuri yra šventa daugumai Amerikos indėnų genčių. Kai kurie vietos gyventojai mano, kad N.Wallenda neteisingai nurodė savo triuko vietą ir tvirtina, kad Navachų tauta neturėtų pritarti žaidimui su žmogaus gyvybe turizmo populiarinimo tikslais.

„Ponui Wallendai reikia įsigyti GPS arba kas nors jam turėtų duoti žemėlapį, – sakė Kamerono bendruomenės pirmininkas Miltonas Tso. – Jis neina per Didįjį kanjoną. Jis eina per Litl Kolorado upę Navachų tautos rezervate. Tai klaidinanti ir klaidinga reklama“.

Per dvi valandas trukusią transliaciją „Discovery Channel“ rodė Navacho tautos kraštovaizdį, Monumentų slėnį, Keturis kampus, De Šelio kanjoną ir genties sostinę Vindou Roką.

„Kai žmonės tai pamato, mes norime, kad pasaulis sužinotų, kas yra Navacho tauta, mūsų kultūra, vis dar puikiai gyvuojančios tradicijos ir kalba“, – sakė genties Gamtos išteklių skyriaus atstovė Geri Hongeva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius