Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pietų Korėjos teismas uždraudė skersti šunis mėsai

Vienas Pietų Korėjos teismas uždraudė skersti šunis mėsai, o gyvūnų teisių gynėjai ketvirtadienį pareiškė, kad šis istorinis nutarimas gali paruošti dirvą visiškam šunienos valgymo uždraudimui.
Teisėjo plaktukas
Teisėjo plaktukas / cardplayer.com nuotr
Temos: 2 Pietų Korėja Šuo

Šunų mėsa nuo senų laikų yra Pietų Korėjos virtuvės dalis. Kai kuriais skaičiavimais, šalyje kasmet suvalgoma apie milijoną šių gyvūnų.

Tačiau šunienos vartojimas pastaruoju metu mąžta, nes vis daugiau pietų korėjiečių sutinka su teiginiu, kad šuo yra geriausias žmogaus draugas, o ne gyvulys maistui, kadangi daugeliui jaunos kartos atstovų tokia praktika yra tabu, o aktyvistai nuolat didina spaudimą visuomenei.

Vis dėlto šunų valgymas tebėra „pilkoji“ sritis Pietų Korėjos įstatymų bazėje. Nors konkrečių draudimų joje nėra, valdininkai prieš tarptautinius renginius, tokius kaip olimpinės žaidynės Pjongčange, neretai imasi veiksmų prieš šunis auginančius ūkius ar šunienos patiekalus gaminančius restoranus. Tokiais atvejais valdžios atstovais pasitelkia higienos normas ir gyvūnų apsaugos įstatymus, draudžiančius žiaurus skerdimo būdus.

Gyvūnų teisių grupė CARE pernai iškėlė ieškinį vieno Bučono šunų ūkio valdytojui ir apkaltino jį „nepagrįstu gyvūnų skerdimu“ bei higienos reikalavimų pažeidimu.

Vėliau prokurorai pateikė jam kaltinimus, o miesto teismas nutarė, kad mėsos vartojimas nėra teisėtas pagrindas skersti šunis bei skyrė jam 3 mln. vonų (2 300 eurų) baudą. Ūkio valdytojas nepasinaudojo teise apskųsti nuosprendį.

CARE atstovaujanti advokatė Kim Kyung-eun sveikino balandį paskelbtą verdiktą, kurio detalės buvo atskleistos tik šią savaitę.

„Jis labai reikšmingas tuo, kad tai yra pirmas teismo nutarimas, kad skersti šunis mėsai savaime yra neteisėta“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Teisininkė pridūrė, jog šis precedentas „paruošia dirvą visiškam šunienos valgymo uždraudimui“ ir nurodė, kad CARE ketina pateikti ieškinius „daugeliui kitų“ ūkininkų, auginančių šunis mėsai.

Vienas valdančiosios Demokratinės partijos parlamentaras neseniai užsiregistravo Nacionalinėje asamblėjoje įstatymo projektą, numatantį šunienos vartojimo draudimą.

Teismo sprendimu pasipiktino ūkininkai, kurių šunų fermose paprastai ir skerdžiami šunys, nes vyriausybė neleidžia skerdykloms užmušinėti šių gyvūnų.

„Tai siaubinga. Negalime pritarti nutarimui, kad šunų skerdimas mėsai tolygus gyvūnų skerdimui dėl užgaidos“, – televizijos YTN eteryje pareiškė vienos šunų ūkių asociacijos atstovas Cho Hwan-ro.

Jis pridūrė, kad šalyje yra apie 17 tūkst. tokių ūkių ir paragino vyriausybę aiškiai įteisinti šunienos vartojimą bei legalizuoti šunų skerdyklas.

„Priešingu atveju kovosime iki galo“, – įspėjo Cho Hwan-ro.

„Šunys valgymui ir šunys augintiniai turi būti atskiri dalykai“, – nurodė jis ir atkreipė dėmesį, kad yra skirtingų veislių, kurios skirtingai šeriamos ir auginamos skirtingiems tikslams.

„Karvės, kiaulės, vištos ir antys – visos jos auginamos mėsai. Kodėl šiam tikslui negalima auginti ir šunų?“, – sakė asociacijos atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius